Kandidas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
SieBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: tr:Candide
S robotas Pridedama: ar:كانديد (رواية)
Eilutė 13: Eilutė 13:
[[Kategorija:literatūra]]
[[Kategorija:literatūra]]


[[ar:كانديد (رواية)]]
[[bn:কনদিদ]]
[[bn:কনদিদ]]
[[bs:Kandid]]
[[bs:Kandid]]

00:34, 9 gruodžio 2007 versija

Kandidas, arba optimizmas (Candide, ou l'Optimisme) prancūzų filosofo ir rašytojo Voltaire apsakymas, parašytas 1759 m. Knyga pasirašyta pseudonimu Monsieur le docteur Ralph.

Pagrindinė „Kandido“ tema – teleologinės istorijos koncepcijos kritika ir su tuo susijusios blogio problemos nagrinėjimas. Aštriai kritikuojama G.W.Leibnitz „optimizmo“ filosofija, apeliuojant į individualią laisvę. Požiūris į individą kaip nieko nereiškiantį istorijos atžvilgiu Voltaire atrodo per daug ciniškas. Tezė, kad esamas pasaulis yra geriausias iš visų galimų yra labiausiai kritikuojama ir pajuokiama visame kūrinyje.

Šalia Leibnitz ir iš palies Pascal kritikos „kandide“ yra ir socialinės kritikos bei utopijos elementų. Nors utpija kaip žanras nebuvo būdingas Voltaire, tačiau siekdamas stipriau išreikšti socialinę kritiką tam tikrus jos elementus Voltaire pasitelkia.

Socialinė kritika apsakyme (dėl savo didelės apimties dažnai vadinamame romanu) išreikšta pakankamai aiškiai. Kritikuojami Europoje nuolat vykstantys žiaurūs karai, kūrinio herojaus kelias klote nuklotas sukčiais, apgavikais, plėšikautojais, piratais, susidaro įspūdis, kad kitokių žmonių net nėra. Ypatingos kritikos susilaukia netolerancija, ypač būdinga Katalikų bažnyčiai, vienuoliams jėžuitams, tačiau nesvetima ir musulmonams.

Voltaire išsakoma socialinė kritika nėra nihilistinė. Siekiant parodyti, kad neigimas nėra atsakas viskam, Voltaire įveda Prokuratės, kuriam nėra jokių įdomių ir vertingų dalykų, personažą. Tuo parodoma, kad jeigu norima, tai visur galima matyti tik blogį ir dekadansą, o tikrai tobuli dalykai neegzistuoja, tačiau tai tėra išankstinės nuostatos sąlygotas vaizdas.

Visuomeninio blogio nušvietimas "Kandide" susijęs su Voltaire požiūriu į religiją. Skelbdamas deizmą Voltaire tikėjo, kad Dievas kaip pirminė priežastis egzistavo, tačiau vėliau į pasaulio raidą nesikišo. Gėrio ir blogio priežastys parodomos kaip žmonių žemiško veikimo pasaulyje išdava, tuo pačiu redukuojant Kūrėjo vaidmenį.