Norikas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Thijs!bot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: it:Norico, ja:ノリクム, tr:Noricum
JAnDbot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: cs:Noricum
Eilutė 22: Eilutė 22:
[[bg:Норик]]
[[bg:Норик]]
[[br:Noriked]]
[[br:Noriked]]
[[cs:Noricum]]
[[de:Noricum]]
[[de:Noricum]]
[[en:Noricum]]
[[en:Noricum]]

08:37, 19 lapkričio 2007 versija

Keltų karalystė «Noricum» apie 15 pr. m. e. (prieš romėnų užkariavimą)
Norikas Romos imperijoje, apie 120 m.

Norikas buvo keltų karalystė dabartinės Austrijos teritorijoje, o vėliau Romos imperijos provincija Regnum Noricum. Šiaurėje ribojosi su Dunojumi, vakaruose su Retija ir Vindelicija, rytuose su Panonija, pietuose – su Panonija, Dalmatija ir Italija. Provincija buvo dabartinių Štirijos, Karintijos ir Austrijos į vakarus nuo Vienos teritorijoje, taip pat apėmė dalį Bavarijos ir Zalcburgo.

Kilmė

Noriko gyventojai buvo ilyrai valdomi įvairių keltų genčių, kurių svarbiausia vadinosi taurisci, romėnų pervadinta į norici (norikai) pagal jų sostinę Noreia (nežinoma, kur ji buvo). Vėliau sostine tapo Virunum, miestas prie Magdalenos kalno. Noriko gyventojai buvo karingi, užsiiminėjo daugiausia žemdirbyste. Norikas buvo pietinis keltų atramos punktas iš kurio puldinėdavo Italiją. Pagal radinius prie Halštato miesto Norike pavadinta keltų geležies amžiaus Halštato kultūra. Norike buvo randama geležies rūda, kurią vietiniai gyventojai mokėjo perdirbti.

Romos užkariavimas

16 m. pr. m. e. Noriko keltai kartu su Panonijos gyventojais įsiveržė į Istriją, kur buvo sumušti Ilyrijos prokonsulo Publijaus Silijaus (Publius Silius). Netrukus po to Norikas buvo aneksuotas, tačiau ne tiesiogiai integruotas į Romos imperiją kaip provincija, o tapo autonomine karalyste (regnum Noricum). Ją kontroliavo imperijos prokuratorius. Marko Antonijaus valdymo metu Norike įkurdintas legionas ir legiono vadas tapo provincijos valdytoju. 40 m. karalystė buvo galutinai integruota į Romos imperiją valdant Klaudijui I-ajam, kaip imperijos provincija su sostine Virunum, šalia Klagenfurto.

Diokletiano laikais Norikas padalintas į Noricum ripense (palei Dunojų) ir Noricum mediterranum (pietinė kalnuotoji dalis).

Norike apsigyveno romėnai ir norikai buvo romanizuoti. Žlugus Romos imperijai dalyje provincijos apsigyvenę slavai ir avarai sukūrė pirmąją slavų valstybę, vadinamąją Karantaniją. Maždaug šimtą metų vėliau visa teritorija pateko į Bavarijos įtaką.

Romėnų įkurtos kolonijos ir pagrindiniai miestai – Virunum, Teurnia, Aguntum, Flavia Solva, Santicum, Ovilava, Iuenna, Celeia, Iuvavum (Zalcburgas) ir Lauriacum.