Lytinė sueitis: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Eilutė 12: Eilutė 12:


Sueitis gali vykti įvairiomis [[sekso poza|sekso pozomis]], kurių pasirinkimas priklauso nuo abiejų partnerių kūno sudėjimo, norų, pomėgių, aplinkybių, vaizduotės ir išmonės. Nors sueities dažnis yra susijęs su [[reguliarus seksas|reguliariuoju seksu]], tačiau jį taip pat lemia [[lytinis potraukis]], [[aistra|aistringumas]] bei amžius.
Sueitis gali vykti įvairiomis [[sekso poza|sekso pozomis]], kurių pasirinkimas priklauso nuo abiejų partnerių kūno sudėjimo, norų, pomėgių, aplinkybių, vaizduotės ir išmonės. Nors sueities dažnis yra susijęs su [[reguliarus seksas|reguliariuoju seksu]], tačiau jį taip pat lemia [[lytinis potraukis]], [[aistra|aistringumas]] bei amžius.
ah ah aha ah dar dar!


===Sueities tempas===
===Sueities tempas===

16:59, 13 lapkričio 2007 versija

Sueities vaizdavimas mene
(Agostino Carracci piešinys)

Sueitis (arba lytinis aktas; lot. coitus) – erekcijos būklėje esančios vyro varpos įvedimas į moters makštį siekiant pratęsti giminę (pastoti) arba patirti lytinį malonumą (seksas). Tai yra viena pagrindinių lytinių santykių formų, neretai sutapatinama su pačiais lytiniais santykiais. Šis sueities būdas yra pagrindinis ir dar yra vadinamas vaginaliniu seksu, siekiant atskirti nuo analinio ir oralinio sekso.

Daugeliu atvejų pirmoji sueitis įvyksta 15-25 gyvenimo metais.

Sueities technika

Paprastai, prieš sueitį vyksta meilės žaismas (erogeninių zonų glamonės itin svarbios moteriai). Šitaip partneriai vienas kitą jaudina, yra pasiekiama erekcija ir makšties lubrikacija. Tuomet varpa įkišama į makštį (penetracija) ir vienas arba abudu partneriai ritmingai juda ten ir atgal (vyro judesiai vadinami frikcijomis), šitaip vienas kitą jaudindami ir stengdamiesi pasiekti orgazmą. Vyro orgazmas dažniausiai pasiekiamas ejakuliuojant, moters orgazmas yra labiau kompleksiškas. Frikcijų trukmė įvairi, paprastai iki 5-10 minučių. Jei pora mylisi ne veidu vienas į kitą, moteriai varputę galima stimuliuoti ir pačios sueities metu.bsa\z ,mcv

Sueities būdai

Sueitis gali vykti įvairiomis sekso pozomis, kurių pasirinkimas priklauso nuo abiejų partnerių kūno sudėjimo, norų, pomėgių, aplinkybių, vaizduotės ir išmonės. Nors sueities dažnis yra susijęs su reguliariuoju seksu, tačiau jį taip pat lemia lytinis potraukis, aistringumas bei amžius. ah ah aha ah dar dar!

Sueities tempas

Paprastai sueitis vyksta neilgai – iki 5 minučių. Tai lemia ejakuliacija – akimirka, kai sperma nebesulaikomai išsiveržia. Tai yra refleksinis reiškinys ir todėl nuo valios mažai tepriklauso. Sueities įžanga – meilės žaismas – gali trukti nepalyginamai ilgiau, net kelias valandas (priklausomai nuo partnerių noro ir jaudrumo). Partnerių sutikimu meilės žaismas gali būti visai minimalus (iš esmės jokio), kai aistra liejasi per kraštus arba visiškai nėra laiko – tai vadinama greituoju seksu.

Rytų kraštuose (Kinijoje, Indijoje) nuo senų laikų buvo taip vadinamo dieviškojo sekso kryptys (dažniausiai vadinamos tantriškuoju seksu), kurios moko, kad sekso esmė – ne pasiekti klasikinį orgazmą, išeikvojant energiją, tačiau vyrui ir moteriai susilieti kūnais taip, kad jie prisipildytų energijos. Faktiškai, tai yra ramaus sekso rūšis – atsargioji sueitis. XX amžiaus 2-ojoje pusėje Vakaruose toks seksas ėmė populiarėti kaip tam tikrų Naujojo Amžiaus religijų ir dvasinių mokymų išdava.

Sueities fiziologija

Išsamiau žr. Kopuliacinis ciklas.

Organizmo parengtis seksui

Tam kad būtų fiziologiškai įmanoma sueitis, žmogaus organizmas turi būti tam atitinkamai pasirengęs. Tai susiję su psichologinėmis-fiziologinėmis reakcijos, kurios vyksta vyro ir moters organizme prieš sueitį, meilės žaismo metu, ir sudaro sąlygas optimaliai sueičiai.

Vyrui lytinis susijaudinimas ateina dėl išorinių dirgiklių – regimų, užuodžiamų, girdimų ir kitų (išsamiau žr. lytinis dirgiklis). Dėl to į jo lytinius organus ima plūsti daug kraujo ir ima sustandėti varpa. Tuo pačiu parausta veido ir kaklo oda, padažnėja kvėpavimas, kyla arterinis kraujospūdis, padidėja raumenų įtampa. Be to, ima susitraukti sėklidžių kapšelio oda, sėklidės labiau prisiglaudžia prie varpos šaknies, o varpa pasiekia erekciją – nuo priplūdusio kraujo ji labai sukietėja, o tai įgalina ją įvesti moteriai į makštį. Iš šlaplės išteka šiek tiek skaidraus skysčioKuperio liaukučių, kuris sutepa varpos galvutę ir taip palengvina slydimą įvedant varpą makštin.

Erotiškai susijaudinus moteriai, jos veido ir kaklo oda taip pat parausta, padažnėja kvėpavimas, pakyla kraujospūdis, daugiau kraujo ima plūsti į krūtis ir link putės, į makštį ir gimdą. Dėl to pieno liaukos, esančios prie krūtų spenelių, padidėja, o spenelių dėmelės (rudas pigmentinis audinys aplink spenelius) išsipučia, padidėja jų jautrumas. Didžiosios lytinės lūpos įsitempia ir atsiveria, o mažosios padidėja 2-3 kartus; lytinių lūpų spalva pakinta nuo švelniai rožinės įprastoje būsenoje iki ryškiai raudonos pasiekus lytinį susijaudinimą. Daug kraujo patenka ir varputėn – ji pasiekia erekciją ir išsiplečia, gali akivaizdžiai kyšoti tarp lytinių lūpų. Makšties sienelės gleivinė taip pat prasiplečia, tai sąlygoja makšties pailgėjimą, pasiruošimą vyro varpos įstūmimui. Be to, makšties sienelės ima drėkti – pasiekiama makšties lubrikacija. Ima formuotis orgazminė platforma, moters lytiniai organai tampa pasiruošę penetracijai ir frikcijoms. Jeigu moteris yra nepakankamai sujaudinta ir nevisai pasiruošusi sueičiai, tuomet penetracija yra įmanoma (kadangi moters lytinių organų struktūra tokia), tačiau makštis bus sausa, frikcijos sunkiai galimos ar net skausmingos.

Šablonas:Vikisutra