Prekybos balansas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
T~ltwiki (aptarimas | indėlis)
Naujas puslapis: '''Prekybos balansas''' – skirtumas tarp prekių ir paslaugų eksporto ir importo per atskirai paimtą laiką. Prekybos balansas apskaičiuojamas skaič...
(Jokio skirtumo)

12:32, 22 spalio 2007 versija

Prekybos balansas – skirtumas tarp prekių ir paslaugų eksporto ir importo per atskirai paimtą laiką. Prekybos balansas apskaičiuojamas skaičiuojant faktiškai įvežtas ir išvežtas prekes ir paslaugas.

Prekybos balansas gali būti nustatomas pagal atskiras valstybes ar jų grupes. Dažniausiai pateikiami duomenys už metus, ketvirčius, mėnesius. Jei saldo teigiamas, dar vadinamas proficitiniu, tai laikoma, kad eksportuojama daugiau nei importuojama. Jei saldo neigiamas, tai laikoma, kad importuojama daugiau negu eksportuojama.

Pagal teigiamą ar neigiamą prekybos balansą negalima spėti apie valiutos kurso pokyčius. Jei ilgai laikosi neigiamas prekybos balansas ir nekrenta pinigų kursas, kuriam kritus valstybės ūkis taptu konkurentiškesnis reiškia, kad valstybėje pasidengia neigiamą prekybos saldo iš kitur gautomis lėšomis: skolomis, užsienio pagalba, pinigus palieka turistai, gaunami dividendai už investicijas užsienyje, užsienio investicijomis, užsienyje uždirbtais pinigais.