Irako–Kuveito karas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
T~ltwiki (aptarimas | indėlis)
Naujas puslapis: '''Irako agresija prieš Kuveitą''' – konfliktas dėl Kuvito kontrolės tarp Irako ir Junginių Tautų Organizacija. ==Eiga== Karas prasidėjo 1990 m...
 
Andrius.v (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
Eilutė 1: Eilutė 1:
'''Irako agresija prieš Kuveitą''' – konfliktas dėl [[Kuveitas|Kuvito]] kontrolės tarp [[Irakas|Irako]] ir [[Junginių Tautų Organizacija]].
'''Irako agresija prieš Kuveitą''' – konfliktas dėl [[Kuveitas|Kuvito]] kontrolės tarp [[Irakas|Irako]] ir [[Jungtinių Tautų Organizacija|Jungtinių Tautų]].


==Eiga==
==Eiga==

12:17, 22 spalio 2007 versija

Irako agresija prieš Kuveitą – konfliktas dėl Kuvito kontrolės tarp Irako ir Jungtinių Tautų.

Eiga

Karas prasidėjo 1990 m. rugpjūčio 2 d. Irako armija kirto Kuveito sieną ir pradėjo užiminėti Kuveito miestus. Paskelbta valstybės aneksija, jos valdžia pasislėpė Saudo Arabija. Irakiečių armija sunaikino Kuveito laivyną ir raketų paleidimo vietas. 1990 m. rugpjūčio 8 d. Irako parlamentas paskelbė Kuveitą savo provinciją.

Irako vadovas Sadamas Huseinas pasiteisino tuo, kad Kuveitas iš pasienio vagia Irako naftą. JTO saugumo taryba uždėjo embargo prekybai su Iraku, drausdamas iš Irako importuoti naftą. JTO paskelbė agresiją kaip neteisėtą.

Vadovaujama JAV atsirado valstybių koalicija, kuri pagal JTO Saugumo Tarybos sprendimą pradėjo ruoštis operacijai "Dykumos skydas", kurios metu buvo išlaisvinti Kuveitą. Irakui buvo nurodytas terminas iš Kuveito išvesti kariuomenę 1991 m. sausio 15 d. Nevykdant ultimatumo sąlygų JAV pradėjo ginkluotus veiksmus, kurie tęsėsi nuo sausio 17 d. iki vasario 28 d. ir baigėsi Irakui priėmus JTO rezoliuciją. Antskrydžiai prasidėjo vasario 24 d.