Skalmantas (Gediminaičių protėvis): Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Iulius (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
Gugis (aptarimas | indėlis)
než. papild.; faktografinis, vikiped. ir stilist. tvarkymas
Eilutė 1: Eilutė 1:
'''Skalmantas''' (rusėnų k. Skolomend), [[Gediminaičiai|Gediminaičių]] protėvis (galimas daiktas, kad jis yra tapatus [[Dainava (baltų žemė)|Sūduvos]] kunigaikščiui [[Komantas (jotvingis)|Komantui]]). Minimas tik rusų poemoje ''Zadonščina'' („Uždonė“; XIV a. pab.). Joje Kulikovo mūšio (1380 m.) dalyviai Andriejus ir Dimitrijus Algirdaičiai sakosi esantys ''pravnuki Skolomendovy'' ("Patys sau esame du broliai, sūnūs [[Algirdas|Algirdo]], o anūkai esame [[Gediminas|Gedimino]], o proanūkiai – ''Skolomendo'').
'''Skalmantas''', arba *Komantas ([[rusų kalba|rus.]] ''Skolomend''), [[Gediminaičiai|Gediminaičių]] protėvis (galimas daiktas, kad jis yra tapatus [[Dainava (baltų žemė)|Sūduvos]] kunigaikščiui [[Komantas (jotvingis)|Komantui]]). Minimas tik rusų poemoje „Zadonščina“ („Uždonė“; XIV a. pab.). Joje Kulikovo mūšio ([[1380]] m.) dalyviai Andriejus ir Dmitrijus Algirdaičiai pirmojo šių brolių lūpomis įvardyti kaip Komanto proanūkiai (''pravnuki Skolomendovy''; kt. poemos nuoraše − ''Skoldimerovy''<ref>Komanto įvardijimą dar ir „Skaldimieru“ (*<''Кол(o)-димер'' <''Волoдимер''?) galima būtų interpretuoti kaip tikėtino stačiatikiško Komanto (= „stačiatikišką“ Gardino sritį (?) kurį laiką valdžiusio sūduvio Komanto?) krikšto Vladimiro (sulietuvintai − ''Valdimiero'') vardu atgarsį.</ref>: „Patys sau esame du broliai, [[Algirdas|Algirdo]] sūnūs, o anūkai mes − [[Gediminas|Gedimino]] (''Domentovy'', ''Jedimentovy''), o proanūkiai esame Komanto“. [[Ježis Ochmanskis|J. Ochmanskis]] (Jerzy Ochmański), „Zadonščinos“ informaciją apie Gediminą kaip Skalmanto/Komanto sūnų bandydamas suderinti su tradiciniu Gediminaičių kildinimu iš [[Butvydas|Butvydo]], aukščiau pateikto fragmento žodį ''pravnuki'' verčia platesne prasme − „protėvis“, ir Komantą siūlo laikyti [[Gediminas|Gedimino]] seneliu. [[Tomas Baranauskas|T. Baranauskas]] tokiai interpretacijai prieštarauja, − esą Andriejus Algirdaitis nuosekliai „žingsniuoja“ į savosios giminės praeitį: nusakęs savo paties ir savo brolio tarpusavio giminystę („Patys sau esame du broliai“), po to jis įvardija savo ir Dmitrijaus tėvą Algirdą, po jo − savo ir Dmitrijaus senelį Gediminą, o iškart po pastarojo − savo ir Dmitrijaus prosenelį Komantą; kadangi tokiame kontekste Algirdaičio pasakojimo „peršokimas“ per vieną dinastijos kartą mažai tikėtinas, „Zadonščinos“ Komantą, pasak T. Baranausko, adekvačiausia būtų laikyti Gedimino tėvu.

Lenkų istorikas [[Ježis Ochmanskis|J.Ochmanskis]] (Jerzy Ochmański) žodį ''pravnuki'' verčia platesne prasme &ndash; „protėvis“, ir laiko Komantą [[Gediminas|Gedimino]] seneliu. Lietuvių istorikas [[Tomas Baranauskas]] tokiai interpretacijai prieštarauja (esą Algirdaičiai nuosekliai „žingsniuoja“ į savosios giminės praeitį: pirmiausia įvardija savo tėvą Algirdą, po to &ndash; senelį Gediminą, o iškart po jo &ndash; prosenelį „Skolomendą“ (pasak T.Baranausko – „Skalmantą“), kadangi tokiame kontekste J.Ochmanskio numanomas Algirdaičių „peršokimas“ per vieną dinastijos kartą mažai tikėtinas, ir siūlo Komantą laikyti Gedimino tėvu.



<references/>


[[Category:Lietuvos istorinės asmenybės]]
[[Category:Lietuvos istorinės asmenybės]]

10:56, 2 spalio 2007 versija

Skalmantas, arba *Komantas (rus. Skolomend), Gediminaičių protėvis (galimas daiktas, kad jis yra tapatus Sūduvos kunigaikščiui Komantui). Minimas tik rusų poemoje „Zadonščina“ („Uždonė“; XIV a. pab.). Joje Kulikovo mūšio (1380 m.) dalyviai Andriejus ir Dmitrijus Algirdaičiai pirmojo šių brolių lūpomis įvardyti kaip Komanto proanūkiai (pravnuki Skolomendovy; kt. poemos nuoraše − Skoldimerovy[1]: „Patys sau esame du broliai, Algirdo sūnūs, o anūkai mes − Gedimino (Domentovy, Jedimentovy), o proanūkiai esame Komanto“. J. Ochmanskis (Jerzy Ochmański), „Zadonščinos“ informaciją apie Gediminą kaip Skalmanto/Komanto sūnų bandydamas suderinti su tradiciniu Gediminaičių kildinimu iš Butvydo, aukščiau pateikto fragmento žodį pravnuki verčia platesne prasme − „protėvis“, ir Komantą siūlo laikyti Gedimino seneliu. T. Baranauskas tokiai interpretacijai prieštarauja, − esą Andriejus Algirdaitis nuosekliai „žingsniuoja“ į savosios giminės praeitį: nusakęs savo paties ir savo brolio tarpusavio giminystę („Patys sau esame du broliai“), po to jis įvardija savo ir Dmitrijaus tėvą Algirdą, po jo − savo ir Dmitrijaus senelį Gediminą, o iškart po pastarojo − savo ir Dmitrijaus prosenelį Komantą; kadangi tokiame kontekste Algirdaičio pasakojimo „peršokimas“ per vieną dinastijos kartą mažai tikėtinas, „Zadonščinos“ Komantą, pasak T. Baranausko, adekvačiausia būtų laikyti Gedimino tėvu.

  1. Komanto įvardijimą dar ir „Skaldimieru“ (*<Кол(o)-димер <Волoдимер?) galima būtų interpretuoti kaip tikėtino stačiatikiško Komanto (= „stačiatikišką“ Gardino sritį (?) kurį laiką valdžiusio sūduvio Komanto?) krikšto Vladimiro (sulietuvintai − Valdimiero) vardu atgarsį.