Paolo Rossi: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
SieBot (aptarimas | indėlis)
SieBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: vi:Paolo Rossi
Eilutė 56: Eilutė 56:
[[tr:Paolo Rossi]]
[[tr:Paolo Rossi]]
[[vec:Paolo Rossi (xugadore de bałon)]]
[[vec:Paolo Rossi (xugadore de bałon)]]
[[vi:Paolo Rossi]]
[[zh:保罗·罗西]]
[[zh:保罗·罗西]]

00:10, 25 rugsėjo 2007 versija

Vaizdas:Paolo rossi.jpg
Paolo Rossi

Paolo Rossi (gimė 1956m. rugsėjo 23d.) buvo Italijos vyrų futbolo rinktinės puolėjas. 1982 m. jis atvedė Italiją į pergalę 1982 metų pasaulio futbolo čempionate, įmušęs 6 įvarčius ir laimėjęs Auksinio batelio ir Auksinio kamuolio apdovanojimus. Paolo Rossi kol kas yra vienintelis žaidėjęs laimėjęs visus 3 apdovanojimus per 1 čempionatą.


Karjera

Pradžia

Rossi gimė Santa Lucia, Taskonijos provincijoje.

Profesionaliame futbole debiutavo atstovaudamas Como komandai, į kurią buvo išsiųstas įgauti patirties iš Juventus, po 3 operacijų atilktų jo keliams.

1976-77 metų sezone Paolo Rossi pradėjo žaisti Vicenza Calcio komandoje ir tampa pagrindiniu Vicenza klubo puolėjų padėdamas jam patekti į Serie A. Sekančiame sezone Paolo Rossi įmuša 24 įvarčius ir pakviečiamas į Italijos rinktinę. 1978 metų pasaulio futbolo čempionate Paolo Rossi jau vadinamas vienu geriausių pasaulio puolėju.

Iki tol teises į Paolo Rossi turėjo Vicenza Calcio ir Juventus klubai. Kai atėjo metas išsiaiškinti kuriam iš šių klubų priklausys visos teisės į futbolininką Vicenza Calcio pasiūlė 2 612 000 Italijos lyras. Paolo Rossi tapo brangiausiu visų laikų Italijos sportininku. 1979 metais Vicenza Calcio iškrito į Serie B ir Paolo Rossi buvo paskolintas Perugia klubui.

Skandalas

Žaisdamas Perugia klube Paolo Rossi įsivėlė į lažybų skandalą ir buvo diskvalifikuotas 3 metams, vėliau bausmė buvo sumažinta iki 2 metų.

1982 metų pasaulio futbolo čempionatas

Paolo Rossi diskvalifikacija baigėsi kaip tik prieš 1982 metų pasaulio futbolo čempionatą, tačiau žiniasklaida ir tifoziai abejojo dėl jo formos. Pirmosios 3 rungtynės tai tik patvirtino.

Atkrintamųjų varžybų pirmame etape Italija rezultatu 2:1 nugalėjo Argentinos rinktinę. Ketvirtfinalyje Italija 3:1 nugalėjo turnyro favoritę Braziliją. Šiose rungtynėse Paolo Rossi pasižymėjo 3 įvarčiais. Dar 2 įvarčius Paolo Rossi pridėjo pusfinalio rungtynėse, kuriuose Italija įveikė Lenkiją, bei dar 1 įvartį įmūšė finale į Vokietijos vartus.

Pelnęs 6 įvarčius Paolo Rossi tapo rezultatyviausiuoju čempionato žaidėjų, pripažintas geriausių čempionato žaidėjų ir tapo geriausiu Europos futbolo žaidėju 1982 metais.

Vėlesni metai

Po 1982 metų Paolo Rossi atstovavo Juventus klubui, su kuriuo laimėjo Europos čempionų taurę (1985) ir Europos taurių laimėtojų taurę (1984). Po to perėjo į AC Milan klubą, kuriame jo talentas pradėjo gesti. Po blankaus pasirodymo 1986 metų pasaulio futbolo čempionate jis baigė savo karjerą Veronos klube 1987 metais.

Per 47 Italijos rinktinėje sužaistas rungtynes įmušė 20 įvarčių.

2004 metų kovą Pelé įvardijo Paolo Rossi kaip 1 iš 125 geriausių gyvų pasaulio futbolininkų.