Mirties metalas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
SieBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: lv:Death metal
Qwa bot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: sco:Deid metal
Eilutė 41: Eilutė 41:
[[ro:Death metal]]
[[ro:Death metal]]
[[ru:Дэт-метал]]
[[ru:Дэт-метал]]
[[sco:Deid metal]]
[[simple:Death metal]]
[[simple:Death metal]]
[[sk:Death metal]]
[[sk:Death metal]]

22:46, 22 rugsėjo 2007 versija

 *  Sunkiojo metalo muzikos stiliai  * 
 *  Juodasis metalas  * 
 *  Mirties metalas  * 
 *  Lemties metalas  * 
 *  Folklorinis metalas  * 
 *  Gotikinis metalas  * 
 *  Simfoninis metalas  * 
 *  Metalkoras  * 
 *  Nu metalas  * 
 *  Pop metalas  * 
 *  Jėgos metalas  * 
 *  Progresyvusis metalas  * 
 *  Greitasis metalas  * 
 *  Trankusis metalas  * 

Death metal – yra vienas iš šiurkščiausių, sunkiausių, ekstremaliausių metalo ir didžiausio meistriškumo reikalaujančių stilių. Išsivystė iš thrash metal, davė pradžią Grindcore stiliui.

Istorija

Death metal pavadinimas kilo 1984 metais pagal grupės, pradėjusios groti tokią sunkią ir sudėtingą muziką, pavadinimą. Tai buvo grupė Possessed.Šios grupes daina „Death Metal“ iš pirmosios demo kasetės ir davė pavadinimą stiliui. Death metal dainų temos šokiravo, tai buvo visuomenės tabu: nekrofilija ir nekromantija, satanizmas ir dievo niekinimas, sadizmas ir žudynės, kanibalizmas ir kankinimai, ištvirkavimas, beprotystė ir kelionės į tamsias žmogaus puses. Tai nebuvo kritikuojama, tai buvo garbinama, apie tai buvo kuriamos dainos.

Death metal muziką sudaro didžiulis greitis, riaumojantis vokalas, nežemiškai gražios solo partijos. Tam, kad death metal patiktų jį reikia suprasti, tam, kad suprastum jį reikia priimti, tam kad priimtum jį reikia klausyti. Kartą supratus ir priėmus death metal jis išlieka sieloje amžiams. Death metal idėja yra antigrožis, disharmonija. Death metal nesuprantantis klausytojas jaus diskomfortą, klausant jį, tuo metu kiti, kas supranta, jaus malonumą. Death metal parodo žmonijos vertybes iš kito taško, death metal nėra nieko švento. Death metal pikas buvo 1990-1992 metais. Būtent per šitą periodą buvo išleista daugelis kultinių albumų, kurie padarė didžiulią įtaką tolimesnei metalo evoliucijai: Obituary, Nocturnus, Paradise Lost, Pestilence, Death, Morbid Angel, Deicide, Cannibal Corpse, Carcass, Bolt Thrower, Entombed, Benediction, Sepultura, Asphyx, Atheist, Massacra, Autopsy, Atrocity, Edge of Sanity, Dismember, Unleashed – čia tik dalis didžiųjų grupių sąrašo, kurios sėkmingai dalyvavo death metal bangoje. Nors vis dar daug grupių groja gryną death metal, dabar jo populiarumas jau praeityje, bet tai nereiškia, kad jis mirė, jis paprasčiausiai transformavosi į kitas metalo formas: techno death, death doom, atmospheric death, death black ir į kitus, dar neturinčius pavadinimų, stilius, taip pat – davė pradžią Grindcore. Death metal turi gerai apibrėžtus geografinius arealus: JAV (Tampa Bay Area), Švedija, Anglija, Vokietija ir Nyderlandai. Šitos šalys buvo didžiausios death metal kūrėjos, ten jau yra susiformavę savi death metal standartai ir tradicijos. Jų death metal skiriasi, ir patirusi ausis gali pakankamai tiksliai atskirti iš kurios šalies yra grupė. Su laiku death metal ribos išsiplėtė ir kartais galima išgirsti tokį terminą – brutal death metal. Šiuo pavadinimu yra bandoma apibūdinti labai ekstremalų death metal, kuris pasižymi dar didesniu sunkumu ir agresyvumu. Brutal death metal atstovai yra Cannibal Corpse, Morta Sculd, Illdisposed, Suffocation ir t.t.

Išorinės nuorodos

hell-music.lt death metal istorija