Šanų kalba: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Andrej (aptarimas | indėlis)
{{inuse}}
(Jokio skirtumo)

16:33, 27 rugpjūčio 2007 versija

   Dėmesio! Straipsnis šiuo metu yra aktyviai redaguojamas.
Prašome nedaryti straipsnio pakeitimų, kol šis pranešimas yra rodomas. Tokiu būdu išvengsime redagavimo konfliktų.
Norėdami sužinoti kas dirba prie straipsnio ir kada prasidėjo redagavimo sesija, skaitykite redagavimo istoriją.
Šanų kalba
Kalbama Mianmare
Kalbančiųjų 3,3 mln.
Vieta pasaulyje 126
Kilmė

Tajų-kadajų
 Tajų
  Šiaurės rytų tajų
   Šanų

Valstybinė kalba
Valstybinė kalba -
Kalbos kodai
ISO 639-1: -
ISO 639-2: shn
ISO 639-3: shn
SIL: -

Šanų kalba yra gimininga tajų kalbai ir dažniausiai vadinama Tai-Yai arba Tai Long. Ši kalba naudojama šiaurės rytų Mianmare, t.y. Šanų valstijoje Birmoje ir vietomis Tailande. Taip pat šanų ir kalbančių šanų kalba yra Sipsongpanna regione Junnano provincijoje pietvakarių Kinijoje, kuri ribojasi su rytine Šanų valstijos siena. Ji turi penkis tonus ir yra Kam-Tai arba Kadai kalbų šeimos dalimi, kuri randama nuo Šiaurinio Mianmaro irIndijos vakaruose iki Pietinės Kinijos ųiaurėje ir Laoso rytuose.

Manoma, kad terminas "Šan" yra birmietiškas "Siam" variantas, kuris be abejo reiškia, kad etniniai birmiečiai laikė "šanus" tajais.

Šanų kalbos studijos yra apsunkintos pilietinio karo Mianmare ir pabėgimo į Tailandą sunkumo.

Kalbančiųjų šanų kalba skaičius nežinomas dalinai dėl to, kad nežinoma šanų skaičius. Apskaičiavimo diapazonas svyruoja nuo 4 milijonų iki 30 milijonų, tačiau galimas dalykas, kad šanų yra apie 6 milijonus, įskaitant dalinai kalbančius šanų kalba; apytikris jų yra 3,3 milijono. Daug šanų kalbancių vietiniais dialektais taip pat kalba prekybos partnerių kalba. Nedaugelis žmonių gali skaityti ar rašyti šanų kalbos raštu, ypač užsienečiai.

Dėl vyraujančio chaoso birmiečių vyriausybėje, vienas iš pasirinkimų mokslo žmonėms - tyrinėti šanus ir jų kalbą Tailande, kur šanų tautos pabėgėlių priskaičiuojama iki 2 milijonų, ir Mae Hong Son provincijoje, tapusiais namais šanų daugumai.

Pagrindinis informacijos šaltinis apie šanų kalbą anglų kalba yra Dunwoody Press išleista knyga "Šanų kalba angliškai kalbantiems" (Shan for English Speakers). Ši leidykla taip pat išleido šanų-anglų kalbų žodyną.


Šaltiniai

Nuorodos