Aukštoji mokykla: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Laurinkus (aptarimas | indėlis)
Eilutė 26: Eilutė 26:


==Nuorodos==
==Nuorodos==
[[mokslas]]
*[[Mokslas]]


[[Category:studijos]]
[[Category:studijos]]

20:36, 10 rugsėjo 2005 versija

Aukštoji mokykla yra studijų ir mokslo įstaiga, rengianti specialistus su aukštuoju išsilavinimu (universitetas, kolegija, akademija).

Aukštųjų mokyklų tipai

Aukštosios mokyklos yra dviejų tipų - universitetai ir kolegijos. Nevalstybinė aukštoji mokykla gali pakeisti tipą LR Vyriausybės nustatyta tvarka.

Veiklos pagrindai

  • Aukštoji mokykla organizuoja studijas, teikia kvalifikacijas, kurioms įgyti būtinas aukštasis išsilavinimas, vykdo mokslinius tyrimus ir (ar) taiko mokslinių tyrimų rezultatus, kaupia mokslo žinias, plėtoja kūrybinę veiklą bei kultūrą, puoselėja akademinės bendruomenės tradicijas.
  • Aukštosios mokyklos veikla grindžiama mokslo (meno) ir studijų vienove, akademine laisve ir autonomija, kurią nustato įstatymai ir aukštosios mokyklos statutas.
  • Aukštoji mokykla turi turėti studijų krypties reglamento nustatytos kvalifikacijos akademinį ir profesinį personalą, auditorijų, laboratorijų, biblioteką, mokslo ar meno kūrybinės veiklos bei mokomųjų ir informacinių priemonių, reikalingų atitinkamoms studijų programoms įgyvendinti. Šios priemonės turi atitikti aukštosios mokyklos teikiamas kvalifikacijas.
  • Aukštoji mokykla gali steigti savo veiklai reikalingus padalinius – fakultetus, institutus, katedras, laboratorijas, gamybinius ir kitus padalinius.

Valstybinė aukštoji mokykla

Valstybinė aukštoji mokykla yra ne pelno siekianti valstybės įstaiga, turinti Lietuvos Respublikos Konstitucijos bei įstatymais nustatytą specialų statusą. Ji yra viešasis juridinis asmuo, veikiantis kaip biudžetinė arba viešoji įstaiga, turinti Lietuvos Respublikos Konstitucijos ir įstatymų nustatytą specialų statusą. Nevalstybinė aukštoji mokykla yra viešasis arba privatus juridinis asmuo. Jo teisinę veiklos formą pasirenka steigėjas.

Valstybinė aukštoji mokykla Lietuvoje, vykdydama savo funkcijas, turi:

  • 1) visiems Lietuvos nuolatiniams gyventojams pagal jų sugebėjimus ir žinias sudaryti vienodas galimybes įgyti aukštąjį išsilavinimą;
  • 2) rengti specialistus atsižvelgdama į valstybės ir darbo rinkos poreikius;
  • 3) periodiškai analizuoti pagrindinių savo sričių veiklą ir ją tobulinti;
  • 4) informuoti visuomenę ir valdžios bei valdymo institucijas apie savo veiklą, studijų kokybės užtikrinimo priemones ir lėšų naudojimą;
  • 4) informuoti steigėjus ir visuomenę apie savo veiklą, studijų kokybės užtikrinimo priemones ir lėšų naudojimą;
  • 5) teikti studentams konsultacijas dėl įsidarbinimo.

Nuorodos