Algis Vaičeliūnas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Adam~ltwiki (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
Eilutė 21: Eilutė 21:


== Karjera ==
== Karjera ==
{{cleanup}}
{{biograf-cleanup}}
Baigęs karo technikos mokyklą, Algis Vaičeliūnas TSRS kariuomenėje. Buvo komunistų partijos narys (ši aplinkybė palengvino kopimą karjeros laiptais).
Baigęs karo technikos mokyklą, Algis Vaičeliūnas TSRS kariuomenėje. Buvo komunistų partijos narys (ši aplinkybė palengvino kopimą karjeros laiptais).



23:59, 24 gegužės 2007 versija

Vaizdas:Vaiceliunas2.jpg

Algis Vaičeliūnas – lietuvių karininkas, karybos pedagogas; pirmasis lietuvis, užėmęs vadovaujantį postą NATO struktūrose, Baltijos gynybos koledžo (BALTDEFCOL) komendantas (koledžo vadovas). Kartu su tokiais karininkais kaip Olegas Kirjanovas ir Gintaras Smaliukas Algis Vaičeliūnas išplėtojo kompiuterinio taktikos treniruoklio idėją.

Išsilavinimas

1986 m. Algis Vaičeliūnas baigė Kaliningrado Aviacijos karo technikos mokyklą ir įgijo radiotechniko specialybę.

1988-1990 m. neakivaizdžiai studijavo Rygos Aukštojoje karo aviacijos inžinerijos mokykloje, tačiau pasitraukęs iš sovietų kariuomenės, jos nebaigė.

1994-1996 m. studijos Hamburgo generalinio štabo akademijoje (Vokietija).

1998 m. Džordžo Maršalo Saugumo studijų Europos centre (Vokietija) baigė kursus “Nacionalinio saugumo strategijos rengimas ir strateginių pokyčių valdymas”.

2004 m. baigė karo koledžo lygmens, nacionalinio saugumo strategines studijas, Kanados karinių pajėgų koledže.

2004 m. studijavo NATO Gynybos Koledže, Generolų ir Ambasadorių kurse.

Baigė studijas Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje, įgijo bakalauro laipsnį.

Šiuo metu studijuoja magistratūroje VU TSPMI

Karjera

   Šį biografinį straipsnį reikėtų sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, prašome sutvarkyti šį straipsnį. Tik tada bus galima ištrinti šį pranešimą.
Priežastys, dėl kurių straipsnis laikomas nesutvarkytu, aiškinamos straipsnyje Nesutvarkyti straipsniai.

Baigęs karo technikos mokyklą, Algis Vaičeliūnas TSRS kariuomenėje. Buvo komunistų partijos narys (ši aplinkybė palengvino kopimą karjeros laiptais).

1989 m. išėjo iš sovietinės kariuomenės (dėl politinių motyvų).

1990 m. Sovietų sąjungos gynybos ministro įsakymu išleistas į atsargą.

1991-1992 m. – Krašto apsaugos departamento mokomojo junginio vado pavaduotojas.

1992-1994 m. – Panevėžio Karaliaus Mindaugo atskiro motodesantinio bataliono vadas.

1996-1998 m. “Geležinio vilko” motorizuotosios pėstininkų brigados štabo viršininkas.

1998-2000 m. vasario mėn. LR Prezidento nacionalinio saugumo ir užsienio politikos patarėjo pavaduotojas gynybos klausimais.

2000 m. vasario 22 d. – 2003 m. rugsėjo 18 d. plk. Algis Vaičeliūnas – Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos viršininkas (paskirtas Krašto apsaugos ministro Česlovo Stankevičiaus įsakymu).

2003m. rugsėjis - Baltijos gynybos koledžas, komendanto pavaduotojas.

2004 m. gruodžio mėn. – Baltijos gynybos koledžo BALDEFCOL viršininkas (komendantas).

2004 m. lapkričio 23 d. Prezidentas Valdas Adamkus Vaičeliūnui suteikė brigados generolo laipsnį.

2007 m. gegužės mėnesį buvo svarstoma Algio Vaičeliūno kandidatūra į VSD vadovo postą. Skirti pretendento į pareigas neskubėta dėl bent 6 biografijos faktų:

  • A. Vaičeliūnas vadovavo Lietuvos karo akademijai - aukštajai mokyklai - pats neturėdamas aukštojo išsilavinimo. Manoma, kad į Karo akademijos viršininko postą A. Vaičeliūnas galėjo būti paskirtas įtakingų globėjų dėka (šaltinis: VŽ, Nr. 102 (11739), 2007 m. gegužės 9 d.). Tik būdamas LKA vadovu, jis pradėjo studijuoti LKA, o studijas baigė 2004 m.
  • A. Vaičeliūnas 2 metus dirbo vėliau skandalingai pagarsėjusio Albino Januškos pavaduotoju gynybos klausimais, ne kartą linksniuoto VSD veiklos tyrimo metu bei Seimo NSGK komitetui pateiktoje medžiagoje (užfiksuota stenogramose),
  • skandalingai pagarsėjusio bei iš posto 2007 m. gegužės mėnesį atleisto VSD vadovo Arvydo Pociaus žmona yra A. Vaičeliūno pusseserė,
  • A. Vaičeliūno žmona - rusė, uošvis (žmonos tėvas) - sovietų armijos karininkas. Nors kandidatūros svarstymo metu (2007 m.) uošvis jau buvo miręs, bet nebuvo išsklaidytos abejonės dėl to, jog generolo šeima gali ir toliau palaikyti ryšius su Rusijos karinininkais (netiesiogiai per juos galima ir spec. tarnybų įtaka, nors ir mažai tikėtina), naujasis kandidatas į VSD vadovus turėtų būti be "sovietinės praeities".
  • A. Vaičeliūnas buvo komunistų partijos narys, be to įgijo sovietinio karinio išsilavinimą: Seime buvo išreikštos nuomonės, kad VSD vadovu turėtų tapti studijas Lietuvoje baigęs asmuo (neturėtų "sovietinės kupros").
  • A. Vaičeliūnas yra aukšto rango karininkas: demokratinėse valstybėse specialiosioms tarnyboms (išskyrus grynai karines) paprastai vadovauja ne karinininkas, o civilis asmuo (kaip ir analogiškai Gynybos ministerijos vadovais yra skiriami civiliai asmenys, taip sudarant sąlygas įgyvendinti veiksmingą civilinės valdžios kontrolę statutinių (karinių) struktūrų atžvilgiu.

Apdovanojimai

  • Vyčio Kryžiaus 5-ojo laipsnio ordinas, už nepriekaištingą tarnybą ir nuopelnus krašto apsaugai (apdovanota minint Lietuvos kariuomenės 75 metų jubiliejų).
  • Rusijos kariuomenės išvedimo iš Lietuvos atminimo ženklas, už nuopelnus išvedant Rusijos Federacijos kariuomenę iš Lietuvos teritorijos Rusijos kariuomenės išvedimo iš Lietuvos.
  • Prezidento Valdo Adamkaus padėka, už veiklą, einant nacionalinio saugumo ir užsienio politikos patarėjo pavaduotojo gynybos klausimais pareigas.

Nuorodos, šaltiniai