Kritika: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Papildžiau straipsnį
S Atmestas 86.100.121.128 pakeitimas, grąžinta ankstesnė versija (Lot-bot-as keitimas)
Žyma: Atmesti
 
Eilutė 1: Eilutė 1:
'''Kritika''' (iš {{fr|critique}} iš [[graikų kalba|gr.]] ''κριτική [τέχνη], kritiké [téchne]'', „vertinimo menas“, iš sen. {{el|krinein}}, „[at]skirti, atriboti“) gali reikšti:
Kritika yra kito asmens vertinimas, kuris turėtų būti atliekamas atsižvelgiant į faktus ir patvirtintą informaciją. Kaip ir nuomonė, kritika turėtų būti pagrįsta, argumentuota, nepamiršti savigarbos bei pagarbos kitam žmogui. Ja užsiimantys paprastai vengia apeliuoti į kritikuojamojo lytį, tautybę, religiją, seksualinę orientaciją, moralinius įsitikinimus ar odos spalvą. Vis dėlto, neretai tenka pastebėti, kad po šia sąvoka yra dangstomi asmeniniai išpuoliai ir net žodinis chuliganizmas, kuriuo yra siekiama piktavališko kito žmogaus sumenkinimo ir tuo pačiu savęs iškėlimo. Taip yra daroma dėl vis dar paplitusio mąstymo, jog kritika tai yra tik dar viena saviraiškos laisvės dalis. Deja, dažnas kritikuojantysis pamiršta, kad ji nėra absoliuti… Kaip nurodo Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso normos, jeigu kritikuojant yra peržengiama žodžio laisvė, yra paminama žmogaus garbė ir orumas, tokia kritika gali užtraukti baudžiamąją atsakomybę.


* Kritika – vertinimas remiantis kokiais nors kriterijais, tikrinant turinį.
Kritika pagal turinį ir pobūdį yra skirstoma į objektyvią, negatyvią, konstruktyvią ir destruktyvią. Geriausiai objektyvią ir konstruktyvią kritiką apibūdinantis pavyzdys yra mokykloje dirbantys mokytojai, kurie, pateikdami mokiniams savo pastabas (t. y. kritikuodami), siekia padėti jiems tobulėti. Gal tai ir nėra absoliučiai visi mokytojai, tačiau reikia tikėtis, kad bent didžioji jų dalis dirba šį darbą siekdami šio kilnaus tikslo. Negatyvią ir destruktyvią kritiką vaizdingiausiai apibūdina žmonių komentarai Internete. Užtenka nueiti į bet kurią Interneto svetainę, kad surastume dešimtis žmogaus išvaizdą ar poelgius kritikuojančių komentarų. Iš tiesų dažnas iš jų ne kritikuoja, bet šaiposi ir šmeižia. Kaip galima atskirti kritiką nuo šmeižto? Lietuvos teismų aiškinimu, jeigu asmens skleidžiama informacija neatitinka tikrovės, ji yra klaidinanti ir diskredituojanti asmenį, joje teigiama apie asmens padarytą teisės, moralės ar paprotinių normų pažeidimą, negarbingą poelgį, netinkamą elgesį, nesąžiningą visuomeninę, komercinę veiklą ir pan., ji gali būti prilyginama šmeižtui.
* [[Meno kritika]]
**
** [[Dailės kritika]]
** [[Literatūros kritika]]
** [[Muzikos kritika]]
** [[Teatro kritika]]
** [[Filmo kritika]]
** [[Scenos kritika]]


{{Nuorodinis}}
{{Nuorodinis}}

Dabartinė 13:26, 10 balandžio 2022 versija

Kritika (iš pranc. critiquegr. κριτική [τέχνη], kritiké [téchne], „vertinimo menas“, iš sen. gr. krinein, „[at]skirti, atriboti“) gali reikšti:


Šiame nuorodiniame puslapyje pateikti straipsniai tokiais pačiais pavadinimais.
Jei čia patekote, paspaudęs(-usi) nuorodą kitame Vikipedijos straipsnyje, prašome, jei galite, pakeisti paspaustą nuorodą taip, kad ji tiesiogiai rodytų į Jūsų ketintą aplankyti straipsnį.