Interneto pokalbių programa: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Lang-Bot-as (aptarimas | indėlis)
S Automatinis kabučių taisymas
Vezhlys (aptarimas | indėlis)
S pidgin, reikėtų šaltinio dėl populiariausio
Eilutė 12: Eilutė 12:
* [[Skype]] – nemokama pokalbių balsu programa, taip pat turinti savyje galimybę keistis tekstinėms žinutėmis bei bylomis. Taip pat yra galimybė skambinti į laidinius ar mobiliuosius telefonus visame pasaulyje (ši paslauga mokama).
* [[Skype]] – nemokama pokalbių balsu programa, taip pat turinti savyje galimybę keistis tekstinėms žinutėmis bei bylomis. Taip pat yra galimybė skambinti į laidinius ar mobiliuosius telefonus visame pasaulyje (ši paslauga mokama).


Yra nemaža pokalbių/greitų pranešimų programų, kurios gali bendrauti ne vienu, o daugeliu iš aukščiau paminėtų protokolų. [[Gaim]] populiariausia [[Atviras kodas|atviro kodo]] programa, realizavusi visus aukščiau išvardintus protokolus. Be Gaim yra ir daugiau tokių universalių programų, pvz., Miranda. Google taip pat išleido savo pokalbių programą [http://google.com/talk Google Talk]. Ji naudoja [[Jabber]] protokolą, kuriuo leidžiami ir pokalbiai balsu.
Yra nemaža pokalbių/greitų pranešimų programų, kurios gali bendrauti ne vienu, o daugeliu iš aukščiau paminėtų protokolų. [[Pidgin]] populiariausia [[Atviras kodas|atviro kodo]] programa{{faktas}}, realizavusi visus aukščiau išvardintus protokolus. Be Pidgin yra ir daugiau tokių universalių programų, pvz., Miranda. Google taip pat išleido savo pokalbių programą [http://google.com/talk Google Talk]. Ji naudoja [[Jabber]] protokolą, kuriuo leidžiami ir pokalbiai balsu.


{{komptinkl-stub}}
{{komptinkl-stub}}

16:54, 11 balandžio 2007 versija

Interneto pokalbių programakompiuterinė programa skirta tiesioginiam bendravimui (paprastai tekstinėmis žinutėmis) internetu.
Interneto pokalbių programos skiriasi nuo elektroninio pašto tuo, kad bendraujama realiame laike ir dažniausiai pokalbių programa rodo kada vienas ar kitas dalyvis yra pasijungęs prie interneto ir įjungęs pokalbių programą. Interneto pokalbių programos turi ir galimybę palikti žinutes „išėjęs“ (angl. away), kurios veikia panašiai kaip telefono atsakiklis.

Šiam tikslui yra sukurta daug skirtingų interneto protokolų:

  • AIM – naudoja AOL Instant Messenger;
  • ICQMirablis kompanijos sukurta, vėliau išaugusi į tinklą programa;
  • Jabber/XMPP – atviras, XML standartu paremtas ir interneto standartu pripažintas protokolas, turintis galimybę susijungti su čia paminėtais uždarais protokolais veikiančiais serveriais;
  • MSN MessengerMicrosoft kompanijos pokalbių programa;
  • Yahoo! MessengerYahoo! kompanijos sukurta pokalbių programa;
  • IRC – atviras protokolas pokalbių žinučių siuntinėjimui, programos naudojančios šį protokolą: mIRC, XChat, Miranda ir kt;
  • Skype – nemokama pokalbių balsu programa, taip pat turinti savyje galimybę keistis tekstinėms žinutėmis bei bylomis. Taip pat yra galimybė skambinti į laidinius ar mobiliuosius telefonus visame pasaulyje (ši paslauga mokama).

Yra nemaža pokalbių/greitų pranešimų programų, kurios gali bendrauti ne vienu, o daugeliu iš aukščiau paminėtų protokolų. Pidgin populiariausia atviro kodo programa[reikalingas šaltinis], realizavusi visus aukščiau išvardintus protokolus. Be Pidgin yra ir daugiau tokių universalių programų, pvz., Miranda. Google taip pat išleido savo pokalbių programą Google Talk. Ji naudoja Jabber protokolą, kuriuo leidžiami ir pokalbiai balsu.