Junkers Ju 87: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
ArunasG (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
Nestea (aptarimas | indėlis)
S panaikinta Kategorija:Orlaiviai naudojant HotCat
Eilutė 33: Eilutė 33:


[[Kategorija:Šturmo lėktuvai]]
[[Kategorija:Šturmo lėktuvai]]
[[Kategorija:Orlaiviai]]
[[Kategorija:Junkers orlaiviai]]
[[Kategorija:Junkers orlaiviai]]
[[Kategorija:Žemasparniai]]
[[Kategorija:Žemasparniai]]

13:42, 27 sausio 2022 versija

   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Junkers Ju 87
Ju 87
Tipas Pikiruojantis bombonešis
Gamintojas Junkers
Kūrėjas Hermann Pohlmann
Pirmas skrydis 1935 m. rugsėjo 17 d.
Pradėtas naudoti 1936 m.
Baigtas naudoti 1945 m.
Pagrindiniai naudotojai Vokietija
Pagaminta vnt. 6 500

Junkers Ju 87 arba Stuka (nuo Sturzkampfflugzeug) buvo dvivietis (piloto ir galinio kulkosvaidininko vietos) Vokietijos šturmo lėktuvas. Sukonstruotas Hermanno Pohlmano, pirmasis skrydis įvyko 1935 m., kovoje debiutavo 1936 m. Vokietijos Kondoro legiono sudėtyje Ispanijos pilietinio karo metu.

Lėktuvas buvo lengvai atpažįstamas pagal į išorę išlenktus kiro sparnus, fiksuota važiuokle ir žymiąja Jericho trimito sirena, kuri tapo Vokietijos oro laivyno galybės ir žaibiškojo karo 1939–1942 m. pergalių propagandos simboliu. Stuka dizainas turėjo keletą naujoviškų savybių, kaip antai automatiškai įtempiami pikiravimo stabdžiai, kurie užtikrino, kad lėktuvas stabilizuotųsi po pikiravimo, net jeigu pilotas prarastų sąmonę dėl didelės akceleracijos.

Ju 87 buvo tvirtas, tikslus ir labai efektyvus, bet kaip ir dauguma pikiruojančių karo lėktuvų, buvo labai pažeidžiamas modernių naikintuvų atakų. Ju 87 trūkumai išryškėjo Britanijos mūšio metu: prastas manevringumas, greičio ir gynybinių šarvų trūkumas lėmė naikintuvų palydos būtinumą.

Ju 87 buvo sėkmingai naudojamas ir po Britanijos mūšio ir jo kaip tikslaus šturmo lėktuvo potencialas vokiečių pajėgų buvo gerai panaudotas Balkanų kampanijos metu, Afrikos ir Viduržemio frontuose ir ankstyvosiose rytų fronto kampanijose, kuomet sąjungininkų naikintuvų pasipriešinimas buvo blogai organizuotas ir menkai aprūpintas.

Kuomet Liuftvafė prarado dominavimą oro erdvėje visuose frontuose, Ju 87 vėl tapo lengvu taikiniu priešo naikintuvams. Nepaisant to, lėktuvas buvo gamintas iki pat 1944 m., nes tuo metu nebuvo geresnio pakaitalo. Karo pabaigoje beveik visi Ju 87 buvo pakeisti Focke-Wulf Fw 190 šturmo lėktuvų versijomis, tačiau buvo ir toliau naudojami iki pat karo pabaigos. Apskaičiuota, kad tarp 1936 ir 1944 m. rugpjūčio buvo pagaminta maždaug 6500 lėktuvo vienetų.

Oberstas Hans-Ulrich Rudel buvo žymiausias Ju 87 lakūnas ir labiausiai apdovanotas vokiečių karininkas Antro pasaulinio karo metu. Jis buvo vienintelis karininkas, 1944 m. gruodžio 29 d. gavęs aukščiausią Vokietijos karinį apdovanojimą – Riterio kryžių su auksiniais ąžuolo lapais, kardais ir deimantais.