Sinclair ZX81: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Vezhlys (aptarimas | indėlis)
S typo
Vezhlys (aptarimas | indėlis)
S nuoroda į Rick Dickinson
Eilutė 9: Eilutė 9:
|operacinė_sistema = [[Sinclair BASIC]]
|operacinė_sistema = [[Sinclair BASIC]]
}}
}}
'''Sinclair ZX81''' – [[asmeninis kompiuteris]], sukurtas ir pristatytas [[Sinclair Research Ltd|Sinclair Research]] kompanijos [[1981]] metais, buvo sekantis kompanijos produktas po [[Sinclair ZX80]]. Kompiuterio korpusas [[juoda|juodos]] spalvos su [[membraninė klaviatūra|membranine klaviatūra]]. Jo dizainą sukūrė ''Rick Dickinson''. Programos buvo pakraunamos iš įprastų audio kasečių, turėjo video išvedimą į televizorių. Tai istoriškai svarbus kompiuteris, nes jis pirmasis kainavęs mažiau 100 [[JAV doleris|dolerių]] (surenkama forma) ir tuo pačiu parduodamas dideliais kiekiais. JAV versija, gaminta [[Timex Corporation|Timex]] kompanijos, vadinosi [[Timex Sinclair 1000]]. Taip pat su šiuo kompiuteriu buvo suderinamas ir kitas ''Timex'' produktas – [[Timex Sinclair 1500]].
'''Sinclair ZX81''' – [[asmeninis kompiuteris]], sukurtas ir pristatytas [[Sinclair Research Ltd|Sinclair Research]] kompanijos [[1981]] metais, buvo sekantis kompanijos produktas po [[Sinclair ZX80]]. Kompiuterio korpusas [[juoda|juodos]] spalvos su [[membraninė klaviatūra|membranine klaviatūra]]. Jo dizainą sukūrė ''[[Rick Dickinson]]''. Programos buvo pakraunamos iš įprastų audio kasečių, turėjo video išvedimą į televizorių. Tai istoriškai svarbus kompiuteris, nes jis pirmasis kainavęs mažiau 100 [[JAV doleris|dolerių]] (surenkama forma) ir tuo pačiu parduodamas dideliais kiekiais. JAV versija, gaminta [[Timex Corporation|Timex]] kompanijos, vadinosi [[Timex Sinclair 1000]]. Taip pat su šiuo kompiuteriu buvo suderinamas ir kitas ''Timex'' produktas – [[Timex Sinclair 1500]].


==Apibūdinimas==
==Apibūdinimas==

23:31, 10 balandžio 2007 versija

Sinclair ZX81
Sinclair ZX81
Tipas asmeninis kompiuteris
Išleidimo data 1981 m.
Nutraukimo data 1983 m.
Procesorius Zilog Z80 suderinamas, 3,25 MHz (daugiausia NEC μPD780C-1)
Operatyvioji atmintis 1KB (iki 64KB, išnaudojama 56KB)
Operacinė sistema Sinclair BASIC

Sinclair ZX81asmeninis kompiuteris, sukurtas ir pristatytas Sinclair Research kompanijos 1981 metais, buvo sekantis kompanijos produktas po Sinclair ZX80. Kompiuterio korpusas juodos spalvos su membranine klaviatūra. Jo dizainą sukūrė Rick Dickinson. Programos buvo pakraunamos iš įprastų audio kasečių, turėjo video išvedimą į televizorių. Tai istoriškai svarbus kompiuteris, nes jis pirmasis kainavęs mažiau 100 dolerių (surenkama forma) ir tuo pačiu parduodamas dideliais kiekiais. JAV versija, gaminta Timex kompanijos, vadinosi Timex Sinclair 1000. Taip pat su šiuo kompiuteriu buvo suderinamas ir kitas Timex produktas – Timex Sinclair 1500.

Apibūdinimas

ZX81 naudojo NEC kompanijos su Zilog Z80 suderinamą procesorių, veikiantį 3,25 MHz dažniu. Palyginus su ZX80, supaprastėjo motininės plokštės dizainas, skaitomoji atmintis (ROM) išaugo iki 8 KB, Sinclair BASIC įgijo galimybę atlikti aritmetinius veiksmus su slankiojo kablelio skaičiais.

Sistema kainavo apie 70£ JK arba apie 100$ JAV ir turėjo 1 kB (1024 baitus) operatyviosios atminties. Ši atmintis buvo naudojama laikyti visus sistemos kintamuosius, ekrano vaizdą bei programos ar kitus duomenis. Dėl šios priežasties programuojant teko taupyti naudojamą atmintį. Išvedimas į ekraną buvo tik tekstiniu režimu, tačiau su PLOT komanda buvo įmanoma kurti blokinę 64x48 pikselių grafiką. Trūkstant vietos, buvo sumažinamas išvedamų eilučių skaičius.

Vėliau buvo siūlomi operatyvios atminties praplėtimo moduliai (16, 32 ir 64 KB).

Nuorodos