Sąrašas:Nelaimingi atsitikimai Dakaro ralyje: Skirtumas tarp puslapio versijų

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Wolfmartyn (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 1: Eilutė 1:
{{Šablonas:Atnaujinti}}

Tai '''Dakaro ralio nelaimingų atsitikimų sąrašas''', kuriame įtraukti įvykiai, susiję tiek su [[Dakaro ralis|Dakaro ralio]] dalyvių, tiek su žiūrovų atsitikimais.
Tai '''Dakaro ralio nelaimingų atsitikimų sąrašas''', kuriame įtraukti įvykiai, susiję tiek su [[Dakaro ralis|Dakaro ralio]] dalyvių, tiek su žiūrovų atsitikimais.



13:36, 17 sausio 2022 versija

   Šiame straipsnyje bent dalis informacijos yra pasenusi.
Jeigu galite, atnaujinkite informaciją ir ištrinkite šį pranešimą.

Tai Dakaro ralio nelaimingų atsitikimų sąrašas, kuriame įtraukti įvykiai, susiję tiek su Dakaro ralio dalyvių, tiek su žiūrovų atsitikimais.

Nuo 1979 m. žinomos 69 aukos, susijusios su ralio renginiu. Tarp 28 įvykių 19 buvo susijusių su motociklininkų varžybomis, 6, susiję su automobilių ekipažais, 1, susijęs su sunkvežimiais. 2 dalyviai žuvo įsiplieskus konfliktui su vietiniais sukilėliais.

Taip pat 41 netektis, tarp jų ir Dakaro ralio maratono įkūrėjo Thierry Sabine, 14 žurnalistų ir ralio rengėjų, 26 žiūrovų, iš kurių 4 buvo vaikai.

Įvykių, susijusių su varžybų dalyviais, sąrašas

Nr. Vardas Data Vieta Etapas Transporto priemonė Tipas
1 Prancūzija Patrice Dodin 1979 m. Sausio 6 d. Agadesas, Nigeris AgadesasTahua Yamaha 500 Motociklas
Dodinas prarado motociklo kontrolę besitaisydamas savo šalmą etapo pradžioje. Nelaimingai griūdamas pataikė su šalmu į akmenį, kuris suskaldė kaukolę. Buvo pergabentas į Paryžiaus ligoninę, tačiau greitai mirė.[1]
2 Nyderlandai Bert Oosterhuis 1982 m. sausio 7 d. Ekeras, Alžyras Kuatre Čeminsas—Titas Yamaha XT570 Motociklas
Oosterhuis, buvęs Olandijos kelių lenktynių čempionas, žuvo kelyje tarp Bordž Omar Driso ir Tito (Alžyras). Jam buvo 41 m.
3 Prancūzija Jean-Noël Pineau 1983 m. sausio 14 d. Leo, Burkina Fasas, Prancūzijos Aukštutinė Volta Ain Galas—Korhogas Yamaha XT 550 Motociklas
Važiuodamas savo ketvirtajame ralyje atstovaujant komandai Yamaha-Prancūzija, jis žuvo važiuodamas asfaltuotu keliu, kai susidūrė su kariniu automobiliu. Per karjerą pasiekta aukščiausia vieta lenktynėse – 3-ioji.
4 Japonija Yasuo Kaneko 1986 sausio 2 d. Setas, Prancūzija. VersalisSetas Honda 500 Motociklas
1986 m. sausio 2 d., ketvirtadienį, 1.30 val. ryto, 8 km iki Seto miesto uosto, prieš Kaneko motociklą išlėkė ne varžybų dalyvio vairuojamas Peugeot 205. Susidūrimo metu japonas žuvo. Avarijos kaltininkas pabėgo ir nebuvo nustatytas, manoma buvo apsvaigęs nuo alkoholio. Kaneko žuvo būdamas 41 m.
5 Italija Giampaolo Marinoni 1986 m. sausio 24 d. Dakaras, Senegalas Sen LujiDakaras Cagiva Elefant 650 Motociklas
Marinoni buvo Cagiva motociklų komandos testuotojas. Per savo antrojo ralio paskutinį etapą griuvo likus 40 km iki finišo, tačiau sugebėjo baigti lenktynes. Po finišo pajutęs, jog patyrė kepenų traumą, išvyko gydytis į Dakaro ligoninę. Po dviejų dienų mirė nuo infekcijos.
6 Prancūzija Jean-Claude Huger 1988 m. sausio 17 d. Nampalari, Malis TimbuktuBamakas BMW RT100 Motociklas
Huger buvo Prancūzijos respublikos prezidento palydos bei žandarmerijos motociklininkas. Netoli Nampalari jis suklydo, nuvažiavo į griovį sudaužydamas savo BMW. Griūdamas trenkėsi į uolą, patyrė kaukolės traumą, dėl to ištiko koma. Parskraidintas į Paryžiaus ligoninę, taip ir neatgavęs sąmonės mirė po dviejų dienų.
7 Nyderlandai Kees van Loevezijn 1988 sausio 9 d. Džado plynaukštė, Nigeris Džado plynaukštėAgadesas DAF FAV3600 95X2 Sunkvežimis
Vairuotojas Theo van de Rijt, mechanikas Kees van Loevezijn ir šturmanas Chris Ross from Scotland varžėsi DAF gamyklinės komandos sunkvežimiu kaip praeitų metų čempionai savo klasėje. Važiuodami apie 180 km/h greičiu nesėkmingai trenkėsi į smėlio kopą, dėl ko keliskart vertėsi. Kees van Loevezijn iškrito iš sunkvežimio ir žuvo iškart. Theo van de Rijt ir Chris Ross buvo nugabenti į Agadeso ligoninę, o vėliau parskraidinti į Olandiją. Abu pasveiko. Po šio įvykio DAF pasitraukė iš lenktynių sporto.
8 Prancūzija Patrick Canado 1988 m. sausio 9 d. Arlitas, Nigeris Džado plynaukštėAgadesas Range Rover Automobilis
Septintajame ralio etape, dykumoje, prancūzų René Boubet ir Patrick Canado vairuojamas džipas Range Rover susidūrė su italų Klaus Seppi ir Ambrogio Azzuffi džipu Mercedes-Benz 280, 25 km nuo Arlito. Boubet, lėkdamas visu greičiu, susidūrė su automobilio vairo gedimu, trenkėsi į kitą automobilį, vertėsi keliskart. Šturmanas iškrito per langą ir iškart žuvo, vairuotojas patyrė labai rimtas traumas.
9 Prancūzija François Picquot 1991 m. sausio 3 d. ?, Libija Gadamesas—Idri Nissan Terrano Automobilis
François Picquot automobilis trenkėsi į priekyje važiavusio sunkvežimio Perlini P105 galinį ratą. Prancūzas patyrė rimtas galvos ir dubens traumas. Pergabentas į Paryžiaus ligoninę, vis dėl to mirė nuo patirtų traumų.
10 Prancūzija Charles Cabannes 1991 m. sausio 13 d. Ain Kadeuanas, Malis Tombuktu—Nema Mercedes-Benz Sunkvežimis
Cabannes buvo gamyklinės Citroen komandos atsarginių dalių sunkvežimio vairuotojas. Vykstant 8-am etapui, netoli nedidelio Ain Kadeuano kaimelio buvo nušautas, o šturmanas lengvai sužeistas. Kaltininkai nebuvo rasti, tačiau manoma, jog jie buvo užpulti dėl tame regione vykusių neramumų tarp Malio kariuomenės ir tuaregų sukilėlių. Po šio įvykio suplanuoti du etapai Malyje buvo atšaukti, Malio kariuomenė ralio dalyvius lydėjo kertant jų šalį. Dėl šio įvykio iš lenktynių nusprendė pasitraukti Nissan-Ispanija komanda.
11 Prancūzija Laurent Le Bourgeois 1991 m. gruodžio 27 d. Sabha, Libija Surtas—Sabha Land Rover Defender Automobilis
Prancūzija Jean-Marie Sounillac
Prancūzų vairuojamas Land Rover buvo techninės pagalbos automobilis, priklausęs Jean-Louis Schlesser komandai. Likus vos keliems kilometrams iki penktojo etapo Libijos dykumo pabaigos vertėsi, apsauginis rėmas neišlaikė ir mirtinai užspaudė ekipažą.[2]
13 PrancūzijaGilles Lalay 1992 m. sausio 7 d. Lumonbas, Kongo Demokratinė Respublika Frankavilis—Puent Nuaras Yamaha-Byrd YZE750T Motociklas
Dvi valandos po Frankavilio-Puent Nuaro etapo Konge pabaigos, bevažiuojant į bivuaką jį partrenkė medikų pagalbos sunkvežimis, priklausęs TSO (Thierry Sabine Organization). Greitai nugabentas į ligoninę Lumonbo mieste, tačiau tai nepadėjo išgelbėti jo gyvybės.
14 Belgija Michel Sansen 1994 m. sausio 4 d. Nuakšotas, Mauritanija NuakšotasDakaras BMW Motociklas
Aštuntojo etapo metu, asfaltuoto kelio atkarpoje, dideliu greičiu užvažiavo ant supustyto smėlio juostos ir buvo sumėtytas. Krisdamas žuvo iškart. Tai buvo jo penktasis Dakaro ralis. Dėl dėdės mirties, po etapo pasitraukė sūnėnas Jean-Philippe Miglotte.
15 Prancūzija Laurent Gueguen 1996 m. sausio 3 d. Forum El Hasamas, Marokas El Hasanas—Smara Mercedes-Benz Sunkvežimis
Gueguenas vairavo gamyklinės Citroen komandos techninės pagalbos sunkvežimį, kai etapo metu nuklydo nuo maršruto, ir užvažiavęs ant Maroko armijos paliktos minos susprogdino sunkvežimį. Minos buvo paliktos dėl kovų tarp Maroko armijos ir Polisario Fronto sukilėlių. Sunkvežimyje buvę Pascal Laudenot ir Vincent Bauden išsigelbėjo.
16 Prancūzija Jean-Pierre Leduc 1997 m. sausio 5 d. Tambakunda, Malis TambakundaKajesas KTM Motociklas
Jean-Pierre Leduc buvo motociklininkas mėgėjas, dalyvavęs savo pirmajame Dakare. Įveikęs antrojo etapo 247 km krito ir žuvo vietoje.
17 Belgija Daniel Vergnes 2002 m. sausio 8 d. Alegas, Mauritanija Ataras (Mauritanija)Tidžikdža Toyota Land Cruiser Automobilis
11 etapo metu „Toyota Trophy team“ komandos atsarginė mašina baiginėjo klastingą dykumos ruožą netoli Tidžikdžos, kai vertėsi. Vergnes iškrito ir žuvo. Kartu važiavę Briton Sheona Dorson-King, Christophe Van Rief ir Benoit Agoye buvo išgabenti į Nuakšoto ligoninę. Kas nelaimės metu vairavo transporto priemonę taip ir liko neaišku.
18 Prancūzija Bruno Cauvy 2003 m. sausio 11 d. ?, Libija Zila—Sariras Toyota Land Cruiser Automobilis
Etapo tarp Zilos ir Sariro viduryje vertėsi prancūzų džipas. Pagalbos sraigtasparnis įvykio vietą pasiekė po pusvalandžio, tačiau šturmano Cauvy nepavyko išgelbėti, jis mirė nuo traumų. Tai buvo jo debiutinis Dakaro ralis. Vairuotojas Daniel Nebot atsipirko tik keliomis smulkiomis traumomis.
19 Ispanija José Manuel Pérez 2005 m. sausio 6 d. ZueratasTišitas KTM 660R Motociklas
Perezas savo ketvirtajame Dakare nukrito nuo savo motociklo prieš pat pasiekiant pirmąjį kontrolės punktą. Jį iškart puolė gelbėti ralio medikų komanda, kuri sraigtasparniu išgabeno į bivuaką Zuerate. Ten jam buvo pašalinta dalis kepenų, inkstas, blužnis. Vėliau perkeliamas į Kapo klinikas Dakare. Tačiau blogėjant būklei nuspręsta gabenti į Ispaniją, Alikantės ligoninę. Ten, intensyvios terapijos palatoje mirė trys dienos po nelaimės ralyje.
20 Italija Fabrizio Meoni 2005 m. sausio 11 d. Ataras (Mauritanija)Kifa KTM 660R Motociklas
Meoni, Dakaro ralio čempionas 2001 ir 2002 m., pateko į avariją 11-ame etape. Avarijos metu stipriai susižeidė kaklą. Įvykį matęs jo kolega David Fretigne iškvietė medicinos pagalbą, tačiau medikų sraigtasparniui pasiekus avarijos vietą, nepavyko atgaivinti motociklininko. Mirties priežastimi įvardintas širdies nepakankamumas.

Pagerbdami žuvusį čempioną, ralio rengėjai atšaukė visiems motociklininkams 12-ą greičio ruožą.

Fabrizio Meoni važiavo savo 13-ąjį Dakaro ralį, ir buvo pareiškęs, kad tai bus paskutinis jo važiavimas lenktynėse.

21 Australija Andy Caldecott 2006 m. sausio 9 d. Uasanas, Mauritanija NuakšotasKifa KTM 660R Motociklas
Australas atstovavo KTM gamyklinę komandą, greitame ruože Nuakšotas-Kifa nesuvaldė motociklo ir patyręs rimtas kaklo traumas mirė. Šios nelaimės vieta tik 1 km atstumu nuo tos vietos, kur praeitame Dakare mirė kitas KTM lenktynininkas Meoni.[3]
22 Pietų Afrikos Respublika Elmer Symons 2007 m. sausio 9 d. Bumalne Dadesas, Marokas RašidijaUarzazatas KTM 660R Motociklas
Pietų afrikietis 2005 ir 2006 m. dalyvavo Dakaro ralyje kaip techninės pagalbos darbuotojas, tačiau 2007 m. dalyvavo kaip lenktynininkas, nepriklausantis jokiai komandai. Ketvirto etapo 142 kilometre pateko į avariją. Organizatoriai vos gavę informaciją apie nelaimę išsiuntė sraigtasparnį, jis vietą pasiekė per 8 minutes, tačiau lenktynininkui jau padėti negalėjo, teliko konstatuoti mirtį.[4]
23 Prancūzija Éric Aubijoux 2007 m. sausio 20 diena. Dakaras, Senegalas TambakundaDakaras Yamaha 450WRF Motociklas
Priešpaskutiniame, 14-ame etape, iki finišo likus 15 km mirė Aubijoux. Iš pradžių manyta, kad lenktynininką pakirto širdies smūgis, tačiau kadangi motociklas buvo rastas nesudaužytas, spėjama, jog prancūzas pasijuto blogai ir pats sustojo. Vietinių medikų komisija nusprendė, jog mirties priežastis buvo traumos pasekmės iš ankstesnių etapų.[5]
24 Prancūzija Pascal Terry 2009 m. sausio 4 d. Kučiljo Ko, La Pampos provincija, Argentina Santa Rosa (Argentina)Puerto Madrinas Yamaha 450WRF Motociklas
Terry tai buvo pirmasis Dakaro ralis, antro etapo metu, jam pritrūko degalų ir jis išsikvietė ralio organizatorius. Tačiau pastarieji buvo suklaidinti, kad motociklininkas pasiekė bivuaką, atšaukė jo paiešką. Manoma taip nutiko, nes jo brolis taip pat buvo varžybų dalyvis. Po trijų dienų prancūzas buvo rastas miręs 50 metrų nuo savo motociklo. Nustatytą, jog mirė nuo plaučių edemos. Prie mirusiojo rasta ir maisto ir vandens.[6]
25 Argentina Jorge Andrés Martínez Boero 2012 m. sausio 1 d. Mar del Plata, Argentina Mar del Plata-Santa Rosa (Argentina) Beta RR 450 Modele 2011 Motociklas
Lenktynininkas mirė patekęs į avariją lenktynių atidarymo dieną. Specialiajame greičio ruože šalia Atlanto vandenyno jis krito važiuodamas per kopas. Per penkias minutes įvykio vietą pasiekė medikų komanda, tačiau dėl avarijos lenktynininkui jau buvo sustojusi širdis.[7]
26 Prancūzija Thomas Bourgin 2013 m. sausio 11 d. Andai, Čilė Kalama-Salta KTM Motociklas
Bourgin žuvo avarijoje vykdamas į lenktynių startą. Incidentą sukėlė Čilės policininkų neatsargus vairavimas, kai jų automobilis išvažiavo tiesiai prieš 25 metų prancūzų motociklininką.[8]
27 Belgija Eric Palante 2014 m. sausio 10 d. Šiaurinė Argentina Čilesitas-Salta Motociklas
Dalyvio kūną rado etapą uždarantys ralio organizatoriai. Mirties priežastis nežinoma (?). Anot jų, iš Palante nebuvo gautas pagalbos prašymas.[9]
28 Lenkija Michał Hernik 2015 m. sausio 6 d. Argentina San Chuanas-Čilesitas KTM Motociklas
Negyvą lenką rado ralio rengėjai, kai jie per stebėjimo sistemą pastebėjo, jog motociklas jau seniai sustojęs vienoje vietoje. Ekspertai ištyrę kūną nustatė, jog Hernikas mirė nuo hipertermijos ir dehidratacijos. Lenktynininkas buvo išklydęs iš teisingo kelio apie 300 metrų[10].

Įvykių, nesusijusių su varžybų dalyviais, sąrašas

Nr Vardas Data Vieta Etapas Transporto priemonė Tipas
Italija Andrea Carisi 1981 m. sausio 6 d. Ain Sala, Alžyras Fiat Campagnola Automobile
Italija Giuseppe De Tommaso
Italija Franco Druetta
Reklamos agentas, žurnalistas, mechanikas[11]
Prancūzija Ursula Zentsch 1982 m. sausio 14 d. Markala, Malis Temaouine—Gao Mercedes-Benz Sunkvežimis
Žurnalistė[12]
Malis Nežinoma 1982 m. sausio (?) Malis n/d n/d
Praeivis[13]
Burkina Fasas Nežinoma 1984 m. sausio (?) Prancūzijos Aukštutinė Volta n/d n/d
Žiūrovas[14]
Nigeris Nežinoma 1985 m. sausio (?) Nigeris n/d n/d
Žiūrovas[15]
Prancūzija Philippe Beau 1985 m. sausio (?) ?, Mauritanija TišitasKifa Sraigtasparnis
Pilotas[16]
Šveicarija François-Xavier Bagnoud 1986 m. sausio 14 d. Gurma Rarusas, Malis NiamėjusGourma Provincija Eurocopter Ecureuil Sraigtasparnis
Prancūzija Jean-Paul Lefur
Prancūzija Nathalie Odent
Prancūzija Thierry Sabine
Prancūzija Daniel Balavoine
Pilotas, radijo inžinierius, žurnalistas[17]
Prancūzija Henri Mouren 1987 m. sausio (?) Kifa, Mauritanija Tidžikdža—Ataras Automobilis
Pagalbinis darbuotojas[18]
Malis Baye Sibi 1988 m. sausio 18 d. Kita, Malis BamakasKajesas n/d n/d
Pėsčioji
Mauritanija Nežinoma 1988 m. sausio 21 d. Mauritanija NuakšotasRičard Tolas n/d n/d
Mauritanija Nežinoma
Žiūrovas[19]
Senegalas Nežinoma 1988 m. sausio 22 d. Dakaras, Senegalas Ričard TolasDakaras n/d n/d
Žiūrovas[20]
Suomija Kaj Salminen 1990 m. sausio 9 d. Markala, Malis Tidžika—Kajesas Automobilis
Čadas Nežinoma 1992 m. sausio 2 d. Rig Rigas, Čadas NdžamenaSarhas n/d n/d
Čadas Nežinoma
Žiūrovas[21]
Ispanija Tomás Urpí 1996 m. sausio 1 d. UdždaRašidija Automobilis
Žiūrovas[22]
Gvinėja Nežinoma January 12, 1996 Ekeras, Alžyras KajenasLabė (Gvinėja) n/d n/d
Pėstysis[23]
Mauritanija Nežinoma 1998 m. sausio 12 d. Nuakšotas, Mauritanija - n/d n/d
Mauritanija Nežinoma
Mauritanija Nežinoma
Mauritanija Nežinoma
Mauritanija Nežinoma
Autobuso keleiviai[24]
Burkina Fasas Nežinoma 1999 m. sausio 8 d. Burkina Fasas NioroBobo Diulasas n/d n/d
Policininkas[25]
Prancūzija Nežinoma 2001 m. gruodžio 28 d. ŠatoruNarbonas n/d Automobilis
Praeivis[26]
Senegalas Nežinoma 2005 m. sausio 11 d. n/d Sunkvežimis
5 metų mergaitė ištrūko iš tėvų rankų ir išbėgo į pagrindinį kelią, tiesiai po techninės pagalbos sunkvežimiu.[27]
Gvinėja Boubacar Diallo 2006 m. sausio 12 d. Kuraojas, Labė, Gvinėja Labė (Gvinėja)—Tambakunda n/d n/d
[28][29][30]
Senegalas Mohamed N’Daw 2006 m. sausio 14 d. Kafrinas, Senegalas Tambakunda–Dakaras n/d n/d
N’Daw buvo 12 metų berniukas, jį partrenkė varžybų dalyvis, latvis Maris Saukans.[31]
Čilė Roberto de la Cruz Vera Hernández 2009 m. sausio 9 d. Pecherejesas, Ovaljė, Čilė n/d Automobilis
Peru Freddy Arucutipa Torres
Argentiniečio Marcelo Fabián Sánchez sunkvežimis, gabenantis padangas varžybų dalyviams, išslydo iš savo kelio juostos ir trenkėsi į priešais atvažiuojantį automobilį. Du keleivius užmušė, dar du sunkiai sužeidė.
Argentina Natalia Sonia Gallardo 2010 m. sausio 2 d. Rio Kuartas, Argentina Kolonas—Kordoba (Argentina) n/d n/d
28 metų mergina žuvo, kai į ją ir kartu ralį stebėjusių žiūrovų būrį įsirėžė Mirco Schultis ir Ulrich Leardi vairuojamas automobilis Desert Warrior.
Argentina Marcelo Reales 2011 m. sausio 13 d. Katamarka, Argentina Čilesitas-San Chuanas Toyota Hilux Automobilis
11-ame etape Toyota Hilux, vairuojamas Eduardo Amoro, atsitrenkė į 42 m. Marcelo Reales automobilį.[32]
Argentina Luis and Tomás Soldavini (Tėvas ir sūnus) 2012 m. sausio 2 d. Orensė, Argentina Santa Rosa (Argentina)-San Rafaelis n/d Lengvasis lėktuvas
Antrojo etapo metu jie lenktynes stebėjo iš oro. Jų lėktuvas sudužo dėl nenustatytų priežasčių.[33]
Peru 2 žiūrovai iš Peru 2013 m. sausio 11 d. Takna, Peru - Taksi Automobilis
Du ralio žiūrovai žuvo susidūrus dviem taksi ir lenktynių techninės pagalbos Land Rover Defender automobiliui.[34]
Argentina Agustin Ignacio Mina 2014 m. sausio 10 d. Šiaurinė Argentina -
Argentina Daniel Eduardo Ambrosio -
Apvirto žurnalistų vairuojamas automobilis.
Bolivija Nežinoma 2016 m. sausio 9 d. Ujūnis- Salta - Mitsubishi Lancer Automobilis
Septintojo etapo metu, 63 metų žiūrovas įžengė į lenktynių trasą ir buvo partrenktas automobilio, kurį vairavo prancūzas Lionelis Baudas.[35]
Argentina Nežinoma 2016 m. sausio 12 d. Kordobos provincija, Argentina - n/d Automobilis
Argentinietis vairuotojas žuvo patekęs į avariją, kai jis atsitrenkė į Dakaro lenktynių pagalbinį sunkvežimį, gabenusį iš ralio pasitraukusio prancūzo L. Baud automobilį. Šio dalyvio Mitsubishi, prieš 3 dienas, partrenkė ralį stebėjusį asmenį Bolivijoje, todėl mašina gabenta į Buenos Aires, o iš ten ketinta ją išplukdyti atgal į Europą[36].

Išnašos

  1. http://www.motorsportmemorial.org/focus.php?db=ms&n=1017
  2. http://www.motorsportmemorial.org/focus.php?db=ct&n=5103
  3. http://www.autoevolution.com/news/dakar-rally-death-toll-3147.html
  4. http://www.autoevolution.com/news/dakar-rally-death-toll-3147.html
  5. http://www.autoevolution.com/news/dakar-rally-death-toll-3147.html
  6. http://www.motorsportmemorial.org/focus.php?db=ms&n=8419
  7. http://www.buenosairesherald.com/article/88744/dakar-rally-argentine-jorge-martínez-boero-dies-in-accident-
  8. http://www.huffingtonpost.com/2013/01/11/thomas-bourgin-dead-dakar-rally-chile_n_2456448.html
  9. http://www.foxsports.com/speed/sports-cars/belgian-rider-eric-palante-dies-in-dakar-rally/
  10. http://www.autoevolution.com/news/hyperthermia-and-dehydration-caused-the-death-of-polish-dakar-rider-michal-hernik-90927.html
  11. http://www.motorsportmemorial.org/focus.php?db=ct&n=4978
  12. http://www.motorsportmemorial.org/focus.php?db=ct&n=5124
  13. http://www.motorsportmemorial.org/focus.php?db=ct&n=4984
  14. http://www.motorsportmemorial.org/focus.php?db=ct&n=4986
  15. http://www.motorsportmemorial.org/focus.php?db=ct&n=4987
  16. http://www.motorsportmemorial.org/focus.php?db=ct&n=4997
  17. http://www.telegraph.co.uk/sport/motorsport/rallying/4209700/Dakar-Rallys-dance-with-death-provides-biggest-thrill-of-all.html
  18. http://www.motorsportmemorial.org/focus.php?db=ct&n=2493
  19. http://www.motorsportmemorial.org/focus.php?db=ct&n=5003
  20. http://www.motorsportmemorial.org/focus.php?db=ct&n=5135
  21. http://www.motorsportmemorial.org/focus.php?db=ct&n=5101
  22. http://www.motorsportmemorial.org/focus.php?db=ct&n=5093
  23. http://www.motorsportmemorial.org/focus.php?db=ms&n=5092
  24. http://www.motorsportmemorial.org/focus.php?db=ct&n=5137
  25. http://www.motorsportmemorial.org/focus.php?db=ct&n=5146
  26. http://www.motorsportmemorial.org/focus.php?db=ct&n=5145
  27. http://www.motorsportmemorial.org/focus.php?db=ct&n=3948
  28. http://www.motorsportmemorial.org/focus.php?db=ct&n=3743
  29. http://www.repubblica.it/2006/a/motori/gennaio2006/bimbomuoredakar/bimbomuoredakar.html
  30. http://www.news24.com/Content/xArchive/Sport/MoreSport/1085/59991537988e4d1c9525c32d3dba9d76/13-01-2006-03-03/Boy_killed_by_Dakar_Rally_car
  31. http://www.motorsportmemorial.org/focus.php?db=ct&n=3765
  32. http://www.usatoday.com/sports/motor/2011-01-13-dakar-rally-death_N.htm
  33. http://www.seprin.com/2012/01/03/father-son-flying-over-dakar-rally-die-in-plane-crash/
  34. http://www.mirror.co.uk/sport/other-sports/dakar-rally-two-spectators-dead-1527676
  35. http://www.motorsport.com/dakar/news/spectator-killed-during-stage-7-of-dakar-rally-666856/
  36. http://www.motorsport.com/dakar/news/dakar-hit-by-second-fatality-in-cordoba-traffic-accident-667337/