Matavimas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Viskonsas (aptarimas | indėlis)
Pradžia
Žyma: Nevienareikšmės nuorodos
 
Viskonsas (aptarimas | indėlis)
Eilutė 66: Eilutė 66:
{{reflist}}
{{reflist}}


{{mat-stub}}
[[Kategorija:Matematika]]

[[Kategorija:Metrologija]]

22:43, 11 lapkričio 2021 versija

Matavimas — objekto vertės nustatymas pasirinktu metodu naudojant specialiąsias technines priemones.[1] Matavimo pritaikymas ir apimtis priklauso nuo konteksto ir disciplinos. Gamtos moksluose ir inžinerijoje naudojama vieno lygio matavimų skalė. Tuo tarpu statistikoje, socialiniuose ir elgesio moksluose skalės gali būti įvairių lygių — nominaliosios, ranginės, intervalinės ir santykinės.

Matavimai itin svarbūs prekyboje, moksle, technologijose ir daugelio disciplinų kiekybiniuose tyrimuose. Matavimų sistemos (matavimo vienetai) egzistavo daugelyje sričių įvairiais žmonijos gyvavimo tarpsniais, siekiant šiose srityse veiksmingiau palyginti objektus ar įvykius. Nuo XVIII a. šie matai sėkmingai sistemizuojami, vieningus mato vienetus apibrėžus SI sistemai. Ši sistema visus fizikinius mato vienetus sutraukia į septynis pagrindinius vienetus. Mokslą apie matavimus tiria metrologija.

Vienetai ir sistemos

Pagrindinis straipsnis – Matavimo vienetas.

Metrinė sistema

Metrinė sistema remiasi dešimtine skaičiavimo sistema, kurios pagrindiniai mato vienetai yra metras atstumui ir kilogramas svoriui. Iki XX a. septintojo dešimtmečio šiek tiek skyrėsi šių mato vienetų apibrėžimai. Nuo 1960 metų sistema standartizuota ir naudojama daugumoje pasaulio valstybių. Septynių pagrindinių mato vienetų atskaitos taškai (konstantos) yra šie:

Dydis Matas Simbolis Apibrėžiančioji konstanta
laikas sekundė s cezio-133 atomo hipersmulkaus spinduliavimo periodas
ilgis metras m šviesos greitis, c
masė kilogramas kg Planko konstanta, h
elektros srovė amperas A elementarusis krūvis, e
temperatūra kelvinas K Bolcmano konstanta, k
medžiagos kiekis molis mol Avogadro skaičius NA
šviesos šaltinio stipris kandela cd 540 THz spinduliuotės šviesos šaltinio efektyvumas Kcd

Britiškoji imperinė sistema

Prieš SI sistemos vienetų įvedimą britiškieji mato vienetai (pėdos, coliai, myliai atstumui ir kt.) buvo paplitę Didžiojoje Britanijoje, Tautų Sandraugoje ir JAV. Ši sistema iki šiol paplitusi kaip oficialioji JAV ir kai kuriose Karibų valstybėse.

Senoji lietuviška sistema

Lietuvoje iki Pirmojo pasaulinio karo buvo naudojami senieji matavimo vienetai — varstai, sieksniai, aršinai, verškos ir pėdos atstumui matuoti, pūras ar kartis biralams, pūdai svoriui ir kiti.

Kitos sistemos

Prieš atsirandant sustandartintai (metrinei) matavimų sistemai, pasaulyje egzistavo daug įvairių vietinių matavimų sistemų. Jos nebūtinai būdavo paremtos dešimtine skaičiavimo sistema. Kai kurios sistemos be britiškosios imperinės matų sistemos vis dar ribotai naudojamos (kiniška, japoniška).

Taip pat skaitykite

Šaltiniai