Modžahedas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Rescuing 0 sources and tagging 1 as dead.) #IABot (v2.0.8
CD (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
Eilutė 3: Eilutė 3:


== Ankstyvoji istorija ==
== Ankstyvoji istorija ==
Šiuolaikinis terminas modžahedas, kuris yra susijęs su partizanine kova, yra kilęs iš XIX a. Taip buvo vadinami vyrai, kurie kovojo prieš britų kontrolę Afganistano kalnuotuose regionuose. Tokie karai prasidėjo 1829 m., kai religingas žmogus, Sayyid Ahmed Shah Brelwi, grįžo į Sitano kaimą iš piligriminės kelionės į Meką ir pradėjo pamokslauti apie karą prieš netikėlius regione, besiribojančio su [[Britų Indija|Britų Indijos]] šiaurės-vakarų siena.
Šiuolaikinis terminas modžahedas, kuris yra susijęs su partizanine kova, yra kilęs iš XIX a. Taip buvo vadinami vyrai, kurie kovojo prieš britų kontrolę Afganistano kalnuotuose regionuose. Tokie karai prasidėjo 1829 m., kai religingas žmogus, Sayyid Ahmed Shah Brelwi, grįžo į Sitano kaimą iš piligriminės kelionės į Meką ir pradėjo pamokslauti apie karą prieš netikėlius regione, besiribojančiame su [[Britų Indija|Britų Indijos]] šiaurės-vakarų siena.


== Afganistanas ==
== Afganistanas ==

05:14, 19 rugpjūčio 2021 versija

Modžahedų kovotojai pereina Durando liniją, 1985 m.

Modžahedas (arab. المجاهدين‎) – asmuo, dalyvaujantis religiniuose, socialiniuose ar išsilaisvinimo judėjimuose musulmoniškose šalyse ar šalyse, kuriose gyvena musulmonai. Modžahedai dalyvauja partizaniniame kare prieš okupantus arba prieš nepriimtiną valdžią.

Ankstyvoji istorija

Šiuolaikinis terminas modžahedas, kuris yra susijęs su partizanine kova, yra kilęs iš XIX a. Taip buvo vadinami vyrai, kurie kovojo prieš britų kontrolę Afganistano kalnuotuose regionuose. Tokie karai prasidėjo 1829 m., kai religingas žmogus, Sayyid Ahmed Shah Brelwi, grįžo į Sitano kaimą iš piligriminės kelionės į Meką ir pradėjo pamokslauti apie karą prieš netikėlius regione, besiribojančiame su Britų Indijos šiaurės-vakarų siena.

Afganistanas

Tikriausiai geriausiai žinomi modžahedai islamo pasaulyje yra Afganistano opozicijos grupės, kurios sukilo prieš pro-sovietinę Afganistano Demokratinę Respubliką (ADR) 1970-ųjų metų pabaigoje. 1979 m. Afganistano Demokratinės Respublikos prašymu Sovietų Sąjunga įvedė savo jėgas į šalį vyriausybei padėti. Sovietų intervencijos į Afganistaną metu modžahedai kovojo prieš sovietų ir ADR kariuomenes, JAV teikė jiems pagalbą[1]. Po Sovietų Sąjungos pasitraukimo iš Afganistano 1980-ųjų metų pabaigoje, modžahedai pradėjo kovoti tarpusavyje dėl kontrolės šalyje. Šios kovos davė pradžią Afganistano pilietiniam karui[2].

Afganistano pasipriešinimas kilo iš chaoso ir regionų vadai iš pradžių kariavo tik savo teritorijose. Kai karas tapo sudėtingesnis regionų bendradarbiavimas augo. Pagrindiniai modžahedų organizacijų vienetai ir jų veiksmai toliau atspindėjo Afganistano visuomenės decentralizuotumą.[3] Galiausiai septynios pagrindinės modžahedų partijos susijungė į politinį bloką, vadinamą Afganistano Modžahedų Islamo Vienybe. Daugelis musulmonų iš kitų šalių padėjo įvairioms modžahedų grupėms Afganistane.

1989 m. Sovietų Sąjunga atšaukė savo pajėgas iš Afganistano. Daugelis rajonų ir miestų atiteko modžahedams. 1992 m. buvo nuverstas paskutinis Afganistano Demokratinės Respublikos prezidentas, Mohammad Najibullah,

Modžahedai nesugebėjo sudaryti vieningos vyriausybės ir daugelis iš didesnių modžahedų grupių pradėjo kovoti tarpusavyje dėl valdžios Kabule. Po kelerių pilietinio karo metų kaimo mula Mohammedas Omaras su Pakistano pagalba organizavo naują ginkluotą judėjimą, kuris tapo žinomas Talibano vardu. Talibano nariai užaugo pabėgėlių stovyklose Pakistane 1980-aisiais metais ir buvo mokomi religinėse mokyklose, kurios pagarsėjo fundamentalistiniu islamo interpretavimu.

Išnašos