Šeštasis pėstininkų Pilėnų Kunigaikščio Margio pulkas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
+JMJ+ (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
+JMJ+ (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 24: Eilutė 24:
{{lt-stub}}
{{lt-stub}}


[[Kategorija:Tarpukario Lietuvos kariuomenės daliniai]]
[[Kategorija:Tarpukario Lietuvos kariuomenės pėstininkų pulkai]]
{{DEFAULTSORT:6-asis_pėstininkų_Pilėnų_Kunigaikščio_Margio_pulkas}}
{{DEFAULTSORT:6-asis_pėstininkų_Pilėnų_Kunigaikščio_Margio_pulkas}}

15:46, 12 liepos 2021 versija

Šeštasis pėstininkų Pilėnų Kunigaikščio Margio pulkasLietuvos kariuomenės karinis dalinys, veikęs 19181926 m. ir 19341940 m., dislokuotas Alytuje, nuo 1934 m. Klaipėdoje, vėliau Plungėje ir Telšiuose.[reikalingas šaltinis]

Istorija

Pulko įkūrimo data laikoma 1918 m. gruodžio 5 d., kai buvo išleistas įsakymas, patvirtinantis Antrojo pėstininkų pulko suformavimą - Šeštasis pulkas buvo sudarytas iš Antrojo pulko I-ojo bataliono. Pulko kariai 1919 m. sausio - birželio mėn. kovėsi su Raudonąja armija prie Jiezno, Žiežmarių, Subačiaus. Birželio mėn. batalionas buvo pavadintas Atskiruoju Marijampolės batalionu, kuris dalyvavo kautynėse su bolševikais, privertęs juos atsitraukti už Dauguvos. Spalio 6 d. Marijampolės batalionas buvo išsiųstas į Šeduvą kovoti su bermontininkais, vėliau batalionas, pavadintas Šeštuoju pėstininkų pulku, perdislokuotas į Kėdainius. 1920 m. lapkričio 20 d. batalionui suteiktas Šeštojo pėstininkų Pilėnų kunigaikščio Margirio pulko vardas.

1920 m. pulkas dalyvavo kautynėse su lenkais, kur buvo išskaidytas į mažesnius karinius vienetus, kovojo dažniausiai įvairių junginių sudėtyje. Pasibaigus kariniams veiksmams, pulkas buvo dislokuotas Alytuje, o 1926 m. rugpjūčio 31 d. mažinant karines pajėgas, išformuotas. 1934 m. Klaipėdoje atkurto pulko branduoliu tapo vienas iš Septintojo pėstininkų pulko batalionų. 1939 m. pulke buvo du batalionai, tarnavo 1300 karių.

1937 m. pulkui įteiktoje vėliavoje buvo įrašas „Tau, tėvų žeme“. 1939 m. kovo mėn. Vokietijai užėmus Klaipėdos kraštą, pulkas persikėlė į Plungę, jo II-asis batalionas buvo dislokuotas Telšiuose. Įėjo į Trečiosios pėstininkų divizijos sudėtį.

Pulko tradicijas nuo 2018 m. tęsia Lietuvos ginkluotųjų pajėgų Kunigaikščio Margirio pėstininkų batalionas.

Pulko vadai

Šaltiniai