Kopenhagos sutartis (1660): Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Zirzilia (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Žymos: Keitimas mob. telefonu Keitimas įskiepiu mobiliesiems Išplėstinis redagavimas mobiliajame
Eilutė 2: Eilutė 2:


== Sutarties sąlygos ==
== Sutarties sąlygos ==
Pagal Kopenhagos taikos sutartį didele apimtimi buvo patvirtintоs 1658 m. sudarytos [[Roskildės taika|Roskildės taikos]] sąlygos. Didžiausių problemų sudarant naują taikos sutartį kilo dėl [[Bornholmas|Bornholmo]] salos, kurios gyventojai 1858 m. buvo sukilę prieš Švedijos valdymą. Po derybų Bornholmas buvo grąžintas Danijai, o [[Trondheimas|Trondheimo]] rajonas – [[Norvegija]]i. Buvo atšauktas Roskildės taikos draudimas nepraleisti pro Danijos sąsiaurius į [[Baltijos jūra|Baltijos jūrą]] Švedijai priešiškų šalių laivų. Faktiškai Kopenhagos taikos sutartimi buvo nustatytos dabartinės Švedijos, Danijos ir Norvegijos [[valstybės siena|valstybių sienos]]. Kopenhagos sutartimi buvo dar kartą patvirtintos Danijos ir Švedijos anksčiau sudarytos sutartys.
Pagal Kopenhagos taikos sutartį didele apimtimi buvo patvirtintоs 1658 m. sudarytos [[Roskildės taika|Roskildės taikos]] sąlygos. Didžiausių problemų sudarant naują taikos sutartį kilo dėl [[Bornholmas|Bornholmo]] salos, kurios gyventojai 1658 m. buvo sukilę prieš Švedijos valdymą. Po derybų Bornholmas buvo grąžintas Danijai, o [[Trondheimas|Trondheimo]] rajonas – [[Norvegija]]i. Buvo atšauktas Roskildės taikos draudimas nepraleisti pro Danijos sąsiaurius į [[Baltijos jūra|Baltijos jūrą]] Švedijai priešiškų šalių laivų. Faktiškai Kopenhagos taikos sutartimi buvo nustatytos dabartinės Švedijos, Danijos ir Norvegijos [[valstybės siena|valstybių sienos]]. Kopenhagos sutartimi buvo dar kartą patvirtintos Danijos ir Švedijos anksčiau sudarytos sutartys.


== Šaltiniai ==
== Šaltiniai ==

00:27, 4 gegužės 2021 versija

Kopenhagos taikataikos sutartis tarp Danijos ir Švedijos, sudaryta 1660 m. birželio 6 d. Kopenhagoje, kuria buvo užbaigtas 1658–1660 m. vykęs Danijos ir Švedijos karas.[reikalingas šaltinis]

Sutarties sąlygos

Pagal Kopenhagos taikos sutartį didele apimtimi buvo patvirtintоs 1658 m. sudarytos Roskildės taikos sąlygos. Didžiausių problemų sudarant naują taikos sutartį kilo dėl Bornholmo salos, kurios gyventojai 1658 m. buvo sukilę prieš Švedijos valdymą. Po derybų Bornholmas buvo grąžintas Danijai, o Trondheimo rajonas – Norvegijai. Buvo atšauktas Roskildės taikos draudimas nepraleisti pro Danijos sąsiaurius į Baltijos jūrą Švedijai priešiškų šalių laivų. Faktiškai Kopenhagos taikos sutartimi buvo nustatytos dabartinės Švedijos, Danijos ir Norvegijos valstybių sienos. Kopenhagos sutartimi buvo dar kartą patvirtintos Danijos ir Švedijos anksčiau sudarytos sutartys.

Šaltiniai