Litgrid: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S "POV" - "Veiksmingą „Litgrid“ valdymą užtikrina efektyvi bendrovės struktūra ir kompetentinga, didelę patirtį versle bei energetikos sektoriuje turinti vadovybė" ir kt.
Eilutė 67: Eilutė 67:
'''Vadovybė'''
'''Vadovybė'''


Veiksmingą „Litgrid“ valdymą užtikrina efektyvi bendrovės struktūra ir kompetentinga, didelę patirtį versle bei energetikos sektoriuje turinti vadovybė. Generalinio direktoriaus pareigas nuo 2021 m. vasario mėnesio užima [[Rokas Masiulis]].
Generalinio direktoriaus pareigas nuo 2021 m. vasario mėnesio užima [[Rokas Masiulis]].
;Valdyba
;Valdyba
*Algirdas Juozaponis - Valdybos pirmininkas. Pareigas eina nuo 2020 m. rugpjūčio 18 d.
*Algirdas Juozaponis - Valdybos pirmininkas. Pareigas eina nuo 2020 m. rugpjūčio 18 d.

14:43, 4 kovo 2021 versija

   Šio straipsnio ar jo dalies neutralumas yra ginčytinas.
Prašome žiūrėti diskusiją (papildomos informacijos gali būti istorijoje).
Litgrid
FormaAkcinė bendrovė
Prekybos simbolisNasdaq Vilnius: LGD1L
ĮkurtaVilnius, Lietuva (2010 m.)
Centrinė būstinėViršuliškių skg. 99B LT-05131, Vilnius
Svarbiausi darbuotojaiRokas Masiulis (generalinis direktorius)
PaslaugosElektros perdavimo sistemos operatorius
Pajamos208 mln. Eur (2020)
Pelnas27,1 mln. Eur (2020)
Savininkas (-ai)EPSO-G
Darbuotojų290
TinklalapisLitgrid.eu
Nepainioti su skaičiavimo tinklu LitGRID.

AB Litgrid – Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius, valdantis Lietuvos elektros perdavimo tinklą. „Litgrid“ uždavinys – Lietuvos elektros energetikos sistemos integracija į Europos elektros infrastruktūrą ir bendrą elektros rinką. „Litgrid“ įgyvendino strateginius tarptautinių jungčių „NordBalt“ (Lietuva–Švedija) ir „LitPol Link“ (Lietuva–Lenkija) projektus, o šiuo metu įgyvendina šalies strateginį tikslą – perorientuoti elektros sistemą sinchroniniam darbui su kontinentinės Europos elektros tinklais. Bendrovėje dirba daugiau kaip 200 specialistų.

Lietuvos perdavimo tinklai keturiomis 330 kV įtampos elektros linijomis sujungti su Latvijos, penkiomis – su Baltarusijos ir trimis – su Rusijos (Kaliningrado) energetikos sistemomis. Nuo 2010 m. įmonės akcijomis prekiaujama NASDAQ OMX Vilnius biržoje.[1] Bendrovei taip pat priklauso Lietuvos elektros birža „BaltPool“.

Istorija

Įmonė įkurta 2010 m., pertvarkius Lietuvos energetikos sektorių pagal 3-ojo energetikos paketo reikalavimus.  2009 m. Europos Sąjungoje patvirtintame 3-jame energetikos pakete reglamentuojamas tiekimo ir gamybos atskyrimas nuo tinklų nuosavybės elektros ir dujų sektoriuose. 2010–2011 m. „Litgrid“ perėmė elektros perdavimo tinklo priežiūrą ir nuosavybę iš „Lietuvos energijos“ (dabar „Ignitis“), kurios balanse liko tik stambiausios šalies elektros jėgainės.

Nuo 2012 m. spalio 1 d. bendrovė yra visiškai atskirta nuo elektros energijos gamybos, tiekimo ir skirstymo veiklas kontroliuojančių įmonių. 97,5 proc. „Litgrid“ akcijų valdo UAB „EPSO-G“, kuri yra tiesiogiai kontroliuojama Lietuvos Respublikos energetikos ministerijos.

2020 metų duomenimis, įmonė valdo 7 tūkst. km oro linijų, daugiau kaip 200 transformatorių pastočių ir 17 tarpsisteminių linijų su kitomis šalimis, nuolat vykdo jų priežiūrą, siekiant užtikrinti tinkamą elektros energijos perdavimą visiems šalies gyventojams, įstaigoms ir kitoms organizacijoms. Įmonė taip pat įsipareigojusi mažinti energijos suvartojimą ir šiltnamio efektą sukeliančias veiklas, skiria dėmesį  žaliosios energetikos populiarinimui visuomenėje ir verslo bendruomenėje.

Įmonė tiesiogiai atsakinga už 14 Vyriausybės patvirtintų ypatingos valstybinės svarbos sinchronizacijos projektų įgyvendinimą.

Sinchronizacija

Lietuvos energetinės nepriklausomybės užtikrinimui būtina sinchronizacija su kontinentinės Europos elektros tinklais. Baltijos šalių elektros energetikos sistemos šiuo metu vis dar priklausomos nuo dažnio valdymo Rusijoje, bet jau 2025 m. jos veiks vienoje sinchroninėje erdvėje kartu su kitų Europos šalių sistemomis. Baltijos šalys iki šiol yra izoliuota energetinė sala Europos bendrijoje, nes jų elektros tinklai veikia sinchroniškai su IPS/UPS sistema, jungiančia Baltarusijos, Rusijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos bei kitų šalių elektros perdavimo sistemas. Nors Lietuva yra bendros Europos elektros energijos rinkos dalyvė, o „Litgrid“ yra aktyvus perdavimo sistemos operatorius vienijančios organizacijos ENTSO-E narys, tačiau dėl ryšio su IPSU/UPS Lietuvos energetinė sistema vis dar negali veikti nepriklausomai nuo Rusijos. Energetinė Baltijos šalių izoliacija Europos Sąjungoje bus visiškai panaikinta tik elektros energetikos sistemai tapus visaverte Europos elektros infrastruktūros, rinkos ir sistemos dalyve, t. y. pradėjus sinchroniškai veikti kontinentinės Europos elektros tinkle.

Vaizdas:Robertas Dačkus, LR Prezidento kanceliarija.jpg
Foto: Robertas Dačkus, LR Prezidento kanceliarija

2019 m. birželio 20 d. Briuselyje pasirašytas politinis susitarimas dėl Baltijos šalių elektros energetikos sistemos sinchronizacijos su Europos tinklais įgyvendinimo. Susitarime įtvirtintas konkretus veiksmų planas ir kertiniai projektai iki pat 2025 m., kuomet Baltijos šalys prisijungs prie saugios ir patikimos Europos energetikos sistemos.

Vaizdas:Lietuvos energetikos ministerija.jpg

Sinchronizacija iki 2025 m. vyks pasinaudojant esama jungtimi tarp Lietuvos ir Lenkijos („LitPol Link“) ir nutiesiant naują jūrinį kabelį tarp šių valstybių.

Baltijos šalių ir kontinentinės Europos elektros sistemų integracijos projekto vertė – apie 1,6 mlrd. Eurų iš kurių daugiau nei 1 mlrd. eurų finansuoja Europos Sąjunga.

Baltijos šalių sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais reikia ne tik nutiesti naują jungtį su Lenkija, bet sustiprinti vidinius elektros perdavimo tinklus, paruošti sistemas atsijungimui nuo IPS/UPS ir savarankiškam dažnio valdymui. Lietuvos Vyriausybė 2019 m. patvirtino 14 sinchronizacijos projektų sąrašą[2] tarp jų jūrinės jungties su LenkijaHarmony Link“ statyba, esamos jungties „LitPol Link“ išplėtimas pritaikant darbui sinchroniniu režimu, 3 sinchroninių kompensatorių įrengimas. Šiuo metu jau yra įgyvendinti 3 projektai:  išplėsta Bitėnų pastotė, pabaigta tiesti nauja 110 kV linija Pagėgiai–Bitėnai ir užbaigta 330 kV elektros perdavimo linijos Lietuvos elektrinė–Vilnius rekonstrukcija.[3]

Svarbiausi projektai

  • LitPol Link: 2015 m. pradėjusi veikti „LitPol Link“ pirmą kartą sujungė Baltijos valstybių ir Vakarų Europos elektros infrastruktūras. Galinga elektros jungtis (400 kV elektros perdavimo linija) su Lenkija atveria galimybę sinchroniškai veikti su kitų Vakarų Europos valstybių energetikos sistemomis ir leidžia plėtoti bendrą Europos elektros rinką. „LitPol Link“ jungtį „Litgrid“ pastatė kartu su Lenkijos elektros tinklų operatoriumi PSE. Įgyvendinant šį strateginį projektą, atlikti jungties techninio projektavimo darbai, o statybos darbai intensyviai vykdyti 2014-2015 metais. Įgyvendinta dar 11 smulkesnių tinklo projektų.
  • NordBalt: „NordBalt“ projekto tikslas – nutiesti tarpsisteminę elektros jungtį tarp Lietuvos ir Švedijos elektros energijos perdavimo sistemų. Jungties ilgis – apie 450 km, galia – 700 MW. Šią jungtį sudaro aukštos įtampos nuolatinės srovės povandeninis ir požeminis kabeliai bei keitiklių stotys Lietuvoje ir Švedijoje. 2015 m. pradėjusi veikti „NordBalt“ jungtis tarp Lietuvos ir Švedijos užtikrina elektros energijos šaltinių įvairovę, pirmaisiais jungties veiklos metais nulėmusią iki 30 proc. sumažėjusią elektros energijos kainą. Strateginį elektros energetikos projektą „Litgrid“ įgyvendino kartu su  Švedijos elektros perdavimo sistemos operatoriumi „Svenska Kraftnät“.

Valdymas

Vadovybė

Generalinio direktoriaus pareigas nuo 2021 m. vasario mėnesio užima Rokas Masiulis.

Valdyba
  • Algirdas Juozaponis - Valdybos pirmininkas. Pareigas eina nuo 2020 m. rugpjūčio 18 d.
  • Jūratė Marcinkonienė - Valdybos narė. Nuo 2020 m. balandžio 20 d.
  • Domas Sidaravičius - Nepriklausomas valdybos narys nuo 2020 m. balandžio 20 d.
  • Artūras Vilimas - Nepriklausomas valdybos narys nuo 2020 m. balandžio 20 d.

Nuorodos

Šaltiniai