Ultragarsas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Rescuing 1 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0.8
Eilutė 11: Eilutė 11:


== Kitas naudojimas ==
== Kitas naudojimas ==
[[Tecknika|Technikoje]] ultragarsas naudojamas medžiagoms kaitinti, oro pašalinimui iš metalo lydinių, ir skysčių, detalėms valyti ir suvirinti, taip pat aliuminiui ir jo lydiniams lituoti. [[Defektoskopija|Defektoskopijoje]] jis naudojamas medžiagų ir gaminių ydoms aptikti, o [[Hidrolokacija|hidrolokacijoje]] vandens telkinių gyliui matuoti, bei po vandeniu esantiems objektams aptikti. Taip pat naudojant ultragarsą galima pjauti, šlifuoti, poliruoti, daryti sriegius bei atlikti kitus apdirbimo procesus ypatingai kietose ir trapiose medžiagose.<ref>[http://www.fmf.lt/ft/studiju-programos/taikomoji-fizika/S-25924/straipsnis/Neissemiamos-ultragarso-galimybes:-nuo-grezimo-iki-suvirinimo-Foto?p=1 Neišsemiamos ultragarso galimybės: nuo gręžimo iki suvirinimo] Nuoroda tikrinta 2013-12-13</ref>
[[Tecknika|Technikoje]] ultragarsas naudojamas medžiagoms kaitinti, oro pašalinimui iš metalo lydinių, ir skysčių, detalėms valyti ir suvirinti, taip pat aliuminiui ir jo lydiniams lituoti. [[Defektoskopija|Defektoskopijoje]] jis naudojamas medžiagų ir gaminių ydoms aptikti, o [[Hidrolokacija|hidrolokacijoje]] vandens telkinių gyliui matuoti, bei po vandeniu esantiems objektams aptikti. Taip pat naudojant ultragarsą galima pjauti, šlifuoti, poliruoti, daryti sriegius bei atlikti kitus apdirbimo procesus ypatingai kietose ir trapiose medžiagose.<ref>[http://www.fmf.lt/ft/studiju-programos/taikomoji-fizika/S-25924/straipsnis/Neissemiamos-ultragarso-galimybes:-nuo-grezimo-iki-suvirinimo-Foto?p=1 Neišsemiamos ultragarso galimybės: nuo gręžimo iki suvirinimo] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20131118125452/http://www.fmf.lt/ft/studiju-programos/taikomoji-fizika/S-25924/straipsnis/Neissemiamos-ultragarso-galimybes:-nuo-grezimo-iki-suvirinimo-Foto?p=1 |date=2013-11-18 }} Nuoroda tikrinta 2013-12-13</ref>


Be to, ultragarsu gali būti sterilizuojami maisto produktai, atbaidomi kenkėjai, kurmiai, tarakonai ir blakės. Kartais jis naudojamas kaip sėklų dygimo, augalų augimo ir brendimo stimuliatorius.
Be to, ultragarsu gali būti sterilizuojami maisto produktai, atbaidomi kenkėjai, kurmiai, tarakonai ir blakės. Kartais jis naudojamas kaip sėklų dygimo, augalų augimo ir brendimo stimuliatorius.

07:33, 28 vasario 2021 versija

Vaisiaus gimdoje ultragarsinė nuotrauka, (esant 12 savaičių nėštumui)

Ultragarsas – garsas, kurio dažnis didesnis už žmogaus ausies juntamo diapazono dažnį, t. y. už 20 000 Hz.[reikalingas šaltinis] Šios bangos taikomos daugelyje sričių. Paprastai išskiriamos trys ultragarso dažnių sritys: žemo (nuo 20 000 iki 100 000 Hz), vidutinio (nuo 100 000 iki 10 000 000 Hz) ir aukšto (nuo 10 000 000 iki 1 000 000 000 Hz).

Naudojimas medicinoje

Ultragarsas naudojamas žmogaus kūno ultragarsiniam skenavimui (pasinaudojama aidu). Kaulai, riebalai ir raumenys skirtingai atspindi ultragarso bangas. Atspindėtos bangos (aidas) paverčiamos elektros impulsais, kurie suformuoja vaizdą ekrane. Tokiu būdu galima stebėti žmogaus vidaus organus nepažeidžiant kūno. Šiais laikais medicinoje ultragarsas daugiausiai naudojamas stebint moters gimdą.

Ultragarsas medicinoje taip pat taikomas ligoms diagnozuoti (pvz., vėžiui), įvairiems uždegimams gydyti ir t. t.

Kitas naudojimas

Technikoje ultragarsas naudojamas medžiagoms kaitinti, oro pašalinimui iš metalo lydinių, ir skysčių, detalėms valyti ir suvirinti, taip pat aliuminiui ir jo lydiniams lituoti. Defektoskopijoje jis naudojamas medžiagų ir gaminių ydoms aptikti, o hidrolokacijoje vandens telkinių gyliui matuoti, bei po vandeniu esantiems objektams aptikti. Taip pat naudojant ultragarsą galima pjauti, šlifuoti, poliruoti, daryti sriegius bei atlikti kitus apdirbimo procesus ypatingai kietose ir trapiose medžiagose.[1]

Be to, ultragarsu gali būti sterilizuojami maisto produktai, atbaidomi kenkėjai, kurmiai, tarakonai ir blakės. Kartais jis naudojamas kaip sėklų dygimo, augalų augimo ir brendimo stimuliatorius.

Gavimo būdai

  • Ultragarsą galima išgauti šiais būdais:
  • Magnetiniu – stipraus magnetinio lauko veikiami feromagnetikai (nikelis, geležis) keičia savo matmenis. Šiuo būdu gaunamo ultragarso dažnis siekia 50 000 Hz.
  • Elektriniu – stipraus elektrinio lauko veikiamos kai kurios medžiagos (bario titanidas, kvarcinė plokštelė) virpa dideliais dažniais ir gali skleisti iki 104 kHz dažnio ultragarsą.
  • Mechaniniu – pramoninės sirenos, mažų matmenų kamertonai, specialūs švilpukai sukelia virpesius, kurių dažnis daugiau kaip 20 000 Hz

Šaltiniai


Garso bangos

Ultragarsas | Infragarsas