Albert Camus: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Pakeista įžanga. Papildyta apie Camus vaikystę.
Eilutė 36: Eilutė 36:


=== Ankstyvieji metai ir kūryba Alžyre ===
=== Ankstyvieji metai ir kūryba Alžyre ===
Albertas Camus gimė 1913 m. lapkričio 7 d. mieste Mondovi (šiuo metu [[Dreanas]]), Alžyre, Lucieno Camus ir Catherine Hélène Camus (Sintès) šeimoje. A. Camus tėvas Lucienas Camus buvo antros kartos alžyrietis, kurio tėvai atvyko į Alžyrą iš [[Elzasas|Elzaso]] (Prancūzija) 1871 m. A. Camus tėvas dirbo ūkio darbuotoju. A. Camus motina buvo atvykusi iš Maljorkos, ispanų kilmės.<ref>[https://www.larousse.fr/encyclopedie/personnage/Albert_Camus/111047 Albert Camus]. [https://www.larousse.fr/encyclopedie Encyclopédie Larousse en ligne.] [Žiūrėta 2021 m. vasario 14 d.]</ref> A. Camus tėvas žuvo Pirmojo pasaulinio karo metu mūšyje prie Marnos, kai A. Camus nebuvo sulaukęs vienerių metų. Po tėvo mirties A. Camus, jo motina ir vyresnysis brolis Lucienas persikėlė į Alžyrą, kur jie apsigyveno kartu su A. Camus dėde ir močiute. A. Camus motina Catherine buvo neraštinga, iš dalies kurčia, turėjo kalbos defektą ir dirbo namų tvarkytoja bei gamyklos darbininke, kad išlaikytų šeimą.<ref>Simpson, David. [https://iep.utm.edu/camus/ Albert Camus]. [https://iep.utm.edu Internet Encyclopedia of Philosophy]. [Žiūrėta 2021 m. vasario 15 d.]</ref> [[1923]] m. Alberas Kamiu mokėsi komunalinėje mokykloje, vėliau laimėjo vietą į licėjų. Tuo metu pasireiškė [[tuberkuliozė]], vėliau kankinusi filosofą visą gyvenimą. Jau mokykloje susidomėjo [[filosofija]], [[1936]] m. gavo Alžyro universiteto filosofo diplomą (jo diplominis darbas buvo – „[[Neoplatonizmas]] ir krikščioniškoji mintis“).
Albertas Camus gimė 1913 m. lapkričio 7 d. mieste Mondovi (šiuo metu [[Dreanas]]), Alžyre, Lucieno Camus ir Catherine Hélène Camus (Sintès) šeimoje. A. Camus tėvas Lucienas Camus buvo antros kartos alžyrietis, kurio tėvai atvyko į Alžyrą iš [[Elzasas|Elzaso]] (Prancūzija) 1871 m. A. Camus tėvas dirbo ūkio darbuotoju. A. Camus motina buvo atvykusi iš Maljorkos, ispanų kilmės.<ref name=":0">[https://www.larousse.fr/encyclopedie/personnage/Albert_Camus/111047 Albert Camus]. [https://www.larousse.fr/encyclopedie Encyclopédie Larousse en ligne.] [Žiūrėta 2021 m. vasario 14 d.]</ref> A. Camus tėvas žuvo Pirmojo pasaulinio karo metu mūšyje prie [[Marna|Marnos]], kai A. Camus nebuvo sulaukęs vienerių metų. Po tėvo mirties A. Camus, jo motina ir vyresnysis brolis Lucienas persikėlė į Alžyrą, kur jie apsigyveno kartu su A. Camus dėde ir močiute. A. Camus motina Catherine buvo neraštinga, iš dalies kurčia, turėjo kalbos defektą ir dirbo namų tvarkytoja bei gamyklos darbininke, kad išlaikytų šeimą.<ref name=":1">Simpson, David. [https://iep.utm.edu/camus/ Albert Camus]. [https://iep.utm.edu Internet Encyclopedia of Philosophy]. [Žiūrėta 2021 m. vasario 15 d.]</ref>

Nuo 1918 iki 1923 m. A. Camus lankė pradinę mokyklą.<ref name=":0" /> Padedamas mokytojo Louiso Germaino, kuris įžvelgė berniuko talentą, 1923 m. A. Camus gavo stipendiją Alžyro licėjuje. Mokykloje A. Camus pradėjo aktyviai sportuoti, daug skaitė, išmoko anglų ir lotynų kalbas, susidomėjo teatru.<ref name=":1" /> 1930 m. jam buvo nustatyta tuberkuliozė, nutraukusi A. Camus sportinę veiklą ir privertusi stabdyti mokslus; liga ne kartą atsinaujino ir vėlesniais metais.<ref>Cruickshank, John. [https://www.britannica.com/biography/Albert-Camus Albert Camus]. [https://www.britannica.com Encyclopedia Britannica], 2021 m. sausio 1 d. [žiūrėta 2021 m. vasario 14 d.]</ref> Jau mokykloje susidomėjo [[filosofija]], [[1936]] m. gavo Alžyro universiteto filosofo diplomą (jo diplominis darbas buvo – „[[Neoplatonizmas]] ir krikščioniškoji mintis“).


[[1934]]–[[1937]] m. A. Kamiu buvo Prancūzijos kompartijos narys. Komunistinis judėjimas jį viliojo kovos šūkiais ir tuo, kad gynė nuskriaustuosius, reikalavo jiems teisių: tačiau, nesigilindamas į mokslinius marksizmo pagrindus, į darbo žmonių kovą jis žiūrėjo ne iš klasinių pozicijų. Organizuota klasių kova jam buvo nepriimtina, todėl 1937 m. jis iš partijos buvo išmestas apkaltinus [[trockizmas|trockizmu]]. Savo jaunystės laikus, kai mokėsi licėjuje, A. Kamiu aprašė autobiografinėje knygoje „Pirmasis žmogus“ (''Le Premier Homme''), kurios rankraštis buvo rastas automobilyje, kuriuo važiuodamas žuvo avarijoje [[1960]] m. [[sausio 4]] d.
[[1934]]–[[1937]] m. A. Kamiu buvo Prancūzijos kompartijos narys. Komunistinis judėjimas jį viliojo kovos šūkiais ir tuo, kad gynė nuskriaustuosius, reikalavo jiems teisių: tačiau, nesigilindamas į mokslinius marksizmo pagrindus, į darbo žmonių kovą jis žiūrėjo ne iš klasinių pozicijų. Organizuota klasių kova jam buvo nepriimtina, todėl 1937 m. jis iš partijos buvo išmestas apkaltinus [[trockizmas|trockizmu]]. Savo jaunystės laikus, kai mokėsi licėjuje, A. Kamiu aprašė autobiografinėje knygoje „Pirmasis žmogus“ (''Le Premier Homme''), kurios rankraštis buvo rastas automobilyje, kuriuo važiuodamas žuvo avarijoje [[1960]] m. [[sausio 4]] d.

19:22, 20 vasario 2021 versija

Albert Camus
Vaizdas:Albert Camus2.jpg
Kamiu 1957 m.
Gimė 1913 m. lapkričio 7 d.
Dreanas (buv. Mondovi), Prancūzų Alžyras
Mirė 1960 m. sausio 4 d. (46 metai)
Vilblevenas, Burgundija, Prancūzija
Palaidotas (-a) Lurmareno kapinės, Vokliūzas
Tautybė prancūzas
Sutuoktinis (-ė) Simone Hie, Francine Faure
Religija -
Veikla filosofas, rašytojas, dramaturgas
Išsilavinimas filosofas
Alma mater Alžyro universitetas
Žymūs apdovanojimai

Nobelio literatūros premija

Vikiteka Albert Camus

Albert Camus (Alberas Kamiu, 1913 m. lapkričio 7 d. – 1960 m. sausio 4 d.) – prancūzų rašytojas, žurnalistas, filosofas. Žymiausi jo kūriniai - romanai Svetimas (L’Étranger 1942), esė Sizifo mitas (Le Mythe de Sisyphe 1942), romanas Maras (La Peste 1947), esė Maištaujantis žmogus (L’Homme révolté 1951), romanas Krytis (La Chute 1956). Būdamas 44 metų, 1957 m., A. Camus gavo Nobelio literatūros premiją ir tapo antras jauniausias Nobelio premijos laureatas.

Biografija

Ankstyvieji metai ir kūryba Alžyre

Albertas Camus gimė 1913 m. lapkričio 7 d. mieste Mondovi (šiuo metu Dreanas), Alžyre, Lucieno Camus ir Catherine Hélène Camus (Sintès) šeimoje. A. Camus tėvas Lucienas Camus buvo antros kartos alžyrietis, kurio tėvai atvyko į Alžyrą iš Elzaso (Prancūzija) 1871 m. A. Camus tėvas dirbo ūkio darbuotoju. A. Camus motina buvo atvykusi iš Maljorkos, ispanų kilmės.[1] A. Camus tėvas žuvo Pirmojo pasaulinio karo metu mūšyje prie Marnos, kai A. Camus nebuvo sulaukęs vienerių metų. Po tėvo mirties A. Camus, jo motina ir vyresnysis brolis Lucienas persikėlė į Alžyrą, kur jie apsigyveno kartu su A. Camus dėde ir močiute. A. Camus motina Catherine buvo neraštinga, iš dalies kurčia, turėjo kalbos defektą ir dirbo namų tvarkytoja bei gamyklos darbininke, kad išlaikytų šeimą.[2]

Nuo 1918 iki 1923 m. A. Camus lankė pradinę mokyklą.[1] Padedamas mokytojo Louiso Germaino, kuris įžvelgė berniuko talentą, 1923 m. A. Camus gavo stipendiją Alžyro licėjuje. Mokykloje A. Camus pradėjo aktyviai sportuoti, daug skaitė, išmoko anglų ir lotynų kalbas, susidomėjo teatru.[2] 1930 m. jam buvo nustatyta tuberkuliozė, nutraukusi A. Camus sportinę veiklą ir privertusi stabdyti mokslus; liga ne kartą atsinaujino ir vėlesniais metais.[3] Jau mokykloje susidomėjo filosofija, 1936 m. gavo Alžyro universiteto filosofo diplomą (jo diplominis darbas buvo – „Neoplatonizmas ir krikščioniškoji mintis“).

19341937 m. A. Kamiu buvo Prancūzijos kompartijos narys. Komunistinis judėjimas jį viliojo kovos šūkiais ir tuo, kad gynė nuskriaustuosius, reikalavo jiems teisių: tačiau, nesigilindamas į mokslinius marksizmo pagrindus, į darbo žmonių kovą jis žiūrėjo ne iš klasinių pozicijų. Organizuota klasių kova jam buvo nepriimtina, todėl 1937 m. jis iš partijos buvo išmestas apkaltinus trockizmu. Savo jaunystės laikus, kai mokėsi licėjuje, A. Kamiu aprašė autobiografinėje knygoje „Pirmasis žmogus“ (Le Premier Homme), kurios rankraštis buvo rastas automobilyje, kuriuo važiuodamas žuvo avarijoje 1960 m. sausio 4 d.

1938 m. persikėlė gyventi į Prancūziją. Per karą dalyvavo Prancūzijos Pasipriešinimo judėjime. Tada sutiko Žaną Polį Sartrą, su kuriuo užsimezgė artima draugystė. 19441947 m. redagavo kartu įsteigtą pogrindinį laikraštį „Combat“. Vėliau jų keliai 1951 m. išsiskyrė dėl Sartro komunistinių pažiūrų.

1957 m. už kūrybą gavo Nobelio premiją.

1960 m. sausio 4 d. žuvo autoavarijoje.

Kūrybos bruožai

Albero Kamiu antkapis

A. Kamiu savo kūryboje žmogaus gyvenimą traktuoja kaip absurdą, neturintį jokios aukštesnės prasmės. Žmogus svetimas ir priešiškas pasauliui, nes pasaulis savo ruožtu priešiškas, svetimas ir nepavaldus žmogui. Beviltiškumui ir absurdui galima priešintis tik maištaujant, protestuojant ir kuriant. Vienintelė pateisinama maišto forma – kūryba. Todėl pasak A. Kamiu, „Kūrėjo paskirtis tarnauti: tiesai ir laisvei“, nes tik suvokęs ir patyręs absurdą žmogus gali patirti nors ir trumpą, tačiau prasmingą džiaugsmo akimirką.

A. Kamiu atkreipia dėmesį į visuomenės normų ir įstatymų primetimą žmogui, pabrėžia buvimą savimi, peikdamas „atrodymą“, taip pat parodo, kad žmogus yra atsakingas už savo poelgius, atsakingas sau. Vienintelė žmogaus priedermė – meilė – tai tuo pačiu ir vienintelė paguoda pasaulyje, neturinčiame jokios aukštesnės prasmės (t. y. amžinojo gyvenimo, ruošimosi amžinajam gyvenimui – vienintelis rojus ir kartu pragaras yra čia ir dabar), nei švelnus artimo (esančio šalia ir brangaus) žmogaus žvilgsnis, apkabinimas.

A. Kamiu kūryboje labai svarbią vietą užima gamta (ypač jūra, Alžyras). A. Kamiu paprašius paminėti keletą pirmų pasitaikiusių žodžių, vienas iš jų buvo – jūra. A. Kamiu labai svarbi jungtis su gamta, tuo jis priartėja prie senosios graikiškosios tradicijos[reikalingas šaltinis].

Kūryba

  • Apybraižų rinkiniai: „Išvirkščioji ir geroji pusė“ (1939), „Jungtuvės“ (Les noces, 1938).
  • Filosofinės esė: „Sizifo mitas“ (1943), „Maištaujantis Žmogus“ (1951).
  • Pjesės: drama „Kaligula“ (1944), „Nesusipratimas“, „Apgulties padėtis“ (1948), „Teisieji“.
  • Novelių rinkinys: „Tremtis ir karalystė“ (1957).
  • Romanai: „Laiminga mirtis“ (1938), „Svetimas“ (1942), „Maras“ (1947), „Krytis“ (1956).

Šaltiniai

  1. 1,0 1,1 Albert Camus. Encyclopédie Larousse en ligne. [Žiūrėta 2021 m. vasario 14 d.]
  2. 2,0 2,1 Simpson, David. Albert Camus. Internet Encyclopedia of Philosophy. [Žiūrėta 2021 m. vasario 15 d.]
  3. Cruickshank, John. Albert Camus. Encyclopedia Britannica, 2021 m. sausio 1 d. [žiūrėta 2021 m. vasario 14 d.]

Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo