Little Free Library: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S ,
Rescuing 1 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0.8
Eilutė 3: Eilutė 3:
'''Little Free Library''' ({{lt|nemokama bibliotekėlė}}) – tarptautinė, [[ne pelno organizacija]], kurios misija – skatinti knygų skaitymą, sudarant galimybę nemokamai keistis knygomis įvairiose pasaulio šalyse. Pagrindinis organizacijos atributas – gatvėje įrengti knygų „nameliai“ su knygomis, kurias gali laisvai pasiimti skaitymui ar papildyti savo leidiniais kiekvienas norintis.
'''Little Free Library''' ({{lt|nemokama bibliotekėlė}}) – tarptautinė, [[ne pelno organizacija]], kurios misija – skatinti knygų skaitymą, sudarant galimybę nemokamai keistis knygomis įvairiose pasaulio šalyse. Pagrindinis organizacijos atributas – gatvėje įrengti knygų „nameliai“ su knygomis, kurias gali laisvai pasiimti skaitymui ar papildyti savo leidiniais kiekvienas norintis.


Šiuo metu pasaulyje yra apie 25 tūkstančius knygų namelių, kuriems organizacija yra suteikusi oficialius numerius (Lietuvoje – apie 10). Visus juos galima surasti svetainėje esančiame žemėlapyje pagal pasirinktą vietą. Organizacija yra parengusi bibliotekėlių „statybos“ projektus, taip pat prekiauja jau pagamintais mode­liais ir įvairiais priedais bei su veikla susijusiais atributais.<ref>[http://3erdve.lt/naujienos/bibliotekos-uzsienyje/570-knygos-arciau-zmoniu Knygos arčiau žmonių]</ref>
Šiuo metu pasaulyje yra apie 25 tūkstančius knygų namelių, kuriems organizacija yra suteikusi oficialius numerius (Lietuvoje – apie 10). Visus juos galima surasti svetainėje esančiame žemėlapyje pagal pasirinktą vietą. Organizacija yra parengusi bibliotekėlių „statybos“ projektus, taip pat prekiauja jau pagamintais mode­liais ir įvairiais priedais bei su veikla susijusiais atributais.<ref>[http://3erdve.lt/naujienos/bibliotekos-uzsienyje/570-knygos-arciau-zmoniu Knygos arčiau žmonių] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20160509055933/http://3erdve.lt/naujienos/bibliotekos-uzsienyje/570-knygos-arciau-zmoniu |date=2016-05-09 }}</ref>


== Istorija ==
== Istorija ==

16:17, 3 vasario 2021 versija

Bibliotekėlė Dūkštose, Vilniaus rajone. 4–oji Lietuvoje, įrengta 2013 m.[1]

Little Free Library (liet. nemokama bibliotekėlė) – tarptautinė, ne pelno organizacija, kurios misija – skatinti knygų skaitymą, sudarant galimybę nemokamai keistis knygomis įvairiose pasaulio šalyse. Pagrindinis organizacijos atributas – gatvėje įrengti knygų „nameliai“ su knygomis, kurias gali laisvai pasiimti skaitymui ar papildyti savo leidiniais kiekvienas norintis.

Šiuo metu pasaulyje yra apie 25 tūkstančius knygų namelių, kuriems organizacija yra suteikusi oficialius numerius (Lietuvoje – apie 10). Visus juos galima surasti svetainėje esančiame žemėlapyje pagal pasirinktą vietą. Organizacija yra parengusi bibliotekėlių „statybos“ projektus, taip pat prekiauja jau pagamintais mode­liais ir įvairiais priedais bei su veikla susijusiais atributais.[2]

Istorija

Pirmąjį namelį knygoms 2009 m. įrengė Todd Bol Viskonsino valstijoje (JAV). Jis buvo skirtas mamos – skaityti mėgusios mokytojos – atminimui pagerbti. Biblio­tekėle buvo pasirinktas į mokyklą panašus namelio modelis. Jį pripildęs knygų T. Bolas įrengė ant pašto dėžutės priešais namą. Draugams ir kaimynams ši idėja patiko, todėl jie taip pat įsirengė panašius namelius su užrašu „Nemokamos knygos“. T. Bolas bibliotekėlių gamybai stengėsi naudoti perdirbtas medžiagas. Prie šios idėjos prisidėjo socialine rinkodara besidomintis Rick Brooks, kuris užmezgė ryšius su žiniasklaida, nepelno siekiančiomis organizacijomis, galimais rėmėjais.

2010 m.vasarą ėmė aiškėti knygų namelių koncepcija: visi originalūs modeliai buvo gaminami iš antrinių žaliavų, ir jų paskirtis – sudaryti sąlygas keistis knygomis ir sutelkti žmones bendrai naudingai veiklai. Bibliotekėlė buvo pristatyta rugsėjo mėnesį vykusioje mugėje. 2011 m. nemokamų bibliotekėlių projektas susilaukė didelio vietinės ir nacionalinės spaudos dėmesio ir virto judėjimu, kuris 2012 m. gegužę oficialiai įregistruotas kaip ne pelno organizacija „Little Free Library“.

Lietuvoje

Knygų mainai, kai kiekvienas praeidamas gali pasiimti knygą ar atnešti kitiems ką nors paskaityti, vyksta įvairiuose Lietuvos miestuose ir mažesnėse gyvenvietėse. Ant nemokamos bibliotekėlės namelio yra iškaba „Little Free Library“, joje nurodytas oficialus registracijos numeris.

Pirmoji bibliotekėlė (nr. 3756) įsteigta 2012 m. Vilniuje, Antakalnyje, Tramvajų gatvėje.

2016.08.24 Kelmės gatvėje oficialiai įsteigta (užregistruota pasauliniame žemėlapyje) pirmoji bibliotekėlė (nr.34456) Šiauliuose.

Nuotraukos


Šaltiniai

Nuorodos