Izraelio vėliava: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Lot-bot-as (aptarimas | indėlis)
S Šablonų peradresavimų šalinimas
Rescuing 1 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0.8
 
Eilutė 5: Eilutė 5:
==Istorija==
==Istorija==


Per pirmąjį sionistų kongresą [[1897]] m. Lietuvos žydo [[Dovydas Volfsonas|Dovydo Volfsono]] siūlymu buvo sukurta sionistų kongreso, vėliau ir sionistų sąjūdžio vėliava, kurios spalvos buvo parinktos pagal taleso, kuriuo religingi žydai apsigaubia melsdamiesi, spalvas – balta ir mėlyna, su Magen David – karaliaus Dovydo – skydu.<ref>[http://www.shtetl.lt/lt/person/276,davidas-volfsonas/ Volfsonas Davidas]</ref> Vėliau ši vėliava tapo Izraelio valstybine vėliava.
Per pirmąjį sionistų kongresą [[1897]] m. Lietuvos žydo [[Dovydas Volfsonas|Dovydo Volfsono]] siūlymu buvo sukurta sionistų kongreso, vėliau ir sionistų sąjūdžio vėliava, kurios spalvos buvo parinktos pagal taleso, kuriuo religingi žydai apsigaubia melsdamiesi, spalvas – balta ir mėlyna, su Magen David – karaliaus Dovydo – skydu.<ref>[http://www.shtetl.lt/lt/person/276,davidas-volfsonas/ Volfsonas Davidas] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20160305151714/http://www.shtetl.lt/lt/person/276,davidas-volfsonas/ |date=2016-03-05 }}</ref> Vėliau ši vėliava tapo Izraelio valstybine vėliava.


== Nuorodos ==
== Nuorodos ==

Dabartinė 02:09, 2 vasario 2021 versija

Vėliavos santykis: 8:11

Izraelio vėliava (דגל מדינת ישראל) – Izraelio valstybinė vėliava oficialiai patvirtinta 1948 m. spalio 28 d. Vėliavos fonas baltas. Jos centre – žydros spalvos Dovydo žvaigždė. Taip pat viršuje ir apačioje eina dvi tokios pat spalvos horizontalios juostos. Nors oficiali juostų ir žvaigždės spalva yra žydra, tačiau koloritas dažnai įvairus – nuo blyškiai žydros iki tamsiai mėlynos. Balta ir žydra spalvos bei Dovydo žvaigždė – judaizmo simboliai. Vėliava sukurta pagal talitą – tradicinį judėjų maldininkų apsiaustą.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Per pirmąjį sionistų kongresą 1897 m. Lietuvos žydo Dovydo Volfsono siūlymu buvo sukurta sionistų kongreso, vėliau ir sionistų sąjūdžio vėliava, kurios spalvos buvo parinktos pagal taleso, kuriuo religingi žydai apsigaubia melsdamiesi, spalvas – balta ir mėlyna, su Magen David – karaliaus Dovydo – skydu.[1] Vėliau ši vėliava tapo Izraelio valstybine vėliava.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]