Razi: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Taksonomas (aptarimas | indėlis)
S Pusiau automatinis straipsnių be šaltinių žymėjimas
Taksonomas (aptarimas | indėlis)
S Pusiau automatinis tvarkymo skydelių datavimas
Eilutė 1: Eilutė 1:
{{Šaltiniai|nuo=2020 m. lapkričio}}
{{Šaltiniai|nuo=2020 m. lapkričio|neturi_nuo=2009 m. sausio}}

{{Žmogaus biografija
{{Žmogaus biografija
| vardas = Ar Razi
| vardas = Ar Razi

12:27, 5 gruodžio 2020 versija

   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Ar Razi
Gimė 865 m. rugpjūčio 26 d.
Rėjus, Persija
Mirė 925 m. (~60 metų)
Rėjus, Persija
Tautybė persas
Veikla gydytojas, alchemikas, filosofas
Vikiteka Razi

Ar Razi (pers. ابوبکر محمّد زَکَریای رازی = Abū Bakr Muhammad ibn Zakariyā Rāzī, Zakariā-ye Rāzi; 865 m. rugpjūčio 26 d. Rėjuje – 925 m. Rėjuje) buvo persų alchemikas ir chemikas, gydytojas, filosofas ir mokslininkas, plačiai laikomas poliamtu.

Baigė Medicinos mokslus, ypač domėjosi karštinėmis. Parašė veikalą apie raupus ir tymus, aprašė jų simptomatiką, diferencinę diagnostiką, manė, kad ligų priežastys humoralinės. Pastebėjo, kad raupais niekada nesergama du kartus, žmogus įgauna atsparumą. Daug dėmesio skiria vaikų priežiūrai, gamino įrankį, kuriuos būtų galima pašalinti svetimkūnį iš gerklės, žaizdų tvarstymui pradėjo naudoti medvilnę. Aprašė liaudies medicinos metodus, kad jais galėtų naudotis gyventojai, kurie neturėjo savo gydytojo.

Iš visų jo veikalų labiausiai ieškomas buvo „Kitab al-Hawi fi al-TIBB“ – didelė privati užrašų knygutė, kurioje buvo surašyta daug savos ir iš kitų autorių surinktos patirties apie įvairias ligas ir terapijas. Nacionalinės Medicinos bibliotekoje yra išlikusi kopija, kurioje aprašyti nusiskundimai turinčiųjų bėdų dėl virškinamojo trakto.

Po al-Razi mirties su jo sesers pagalba buvo surinkta kiek įmanoma daugiau informacijos kuri dar buvo likusi jo užrašuose, ir viskas buvo surašyta į veikalą pavadinimu HAWI (1279 m.) HAWI buvo išversta į lotynų kalbą ir pavadinta Faraj ben Salim. Tai buvo vienas iš labiausiai skaitomų medicinos vadovėlių viduramžių Europoje. Renesanso metu šis veikalas buvo spausdinamas su žinomų gydytojų, vienas iš kurių buvo Andreas Vesalius, komentarais.

Žymos