Achaja: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Taksonomas (aptarimas | indėlis)
S Pusiau automatinis straipsnių be šaltinių žymėjimas
Taksonomas (aptarimas | indėlis)
S Pusiau automatinis skydelių datavimas
Eilutė 1: Eilutė 1:
{{Šaltiniai|nuo=2020 m. lapkričio}}
{{Šaltiniai|neturi_nuo=2010 m. liepos|nuo=2020 m. lapkričio}}
: ''Šis straipsnis – apie istorinį Graikijos regioną. Apie dabartinį administracinį vienetą žiūrėkite [[Achajos nomas]]''
: ''Šis straipsnis – apie istorinį Graikijos regioną. Apie dabartinį administracinį vienetą žiūrėkite [[Achajos nomas]]''
{{Regionasm
{{Regionasm

11:27, 22 lapkričio 2020 versija

   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Šis straipsnis – apie istorinį Graikijos regioną. Apie dabartinį administracinį vienetą žiūrėkite Achajos nomas
Graikijos istorinis regionas:
Achaja (Αχαΐα)
Šalis Graikija (Achaja)
Tautos Dorėnai
Miestai Patras, Dyme

Achaja (gr. Αχαΐα) – istorinė Graikijos sritis Peloponeso pusiasalio šiaurinėje dalyje. Dabar egzistuoja to paties pavadinimo Achajos nomas, kurio teritorija iš dalies atitinka senąją Achają.

Geografija

Achajos žemėlapis

Achaja buvo sritis Peloponeso šiaurėje, prisiglaudusi prie Korinto įlankos. Pietuose ją uždarė Arkadijos aukštumos (skyrė Erimanto kalnai). Rytuose ji siekėsi su Korintija (skyrė Sikijonas), vakaruose – su Elide (skyrė Lariso upė).

Didžiuma regiono buvo kalnuota, išskyrus siaurą pajūrio ruožą šiaurėje.

Istorija

II tūkst. pr. m. e. (Mikėnų laikotarpiu) regionas buvo žinomas kaip Aegialus ir apgyvendintas jonėnų. Jų svarbiausia gyvenvietė buvo Aroe. Vėliau, kuomet įvyko legendinės dorėnų migracijos, achajaiArgolidės masiškai kėlėsi į šį regioną, ir jis tapo žinomas kaip Achaja, o Aroe pervardintas į Patras.

Archajiniu ir klasikiniu laikotarpiu Achajoje susiformavo graikų poliai, kurių stipriausi buvo Patras, Dyme, Aegira, Aegium, Boura, Cerynea, Helike, Pellene, Pharrae, Tritaia ir kt. Tačiau regionas nevaidino svarbaus vaidmens, lyginant su kitais Graikijos regionais: Atika, Lakonija ar Korintija.

Achajos lygos teritorijos 200 m. pr. m. e.

Vienintelis laikotarpis, kuomet Achajos regionas tapo svarbus Senovės Graikijos istorijoje, buvo 280 m. pr. m. e., kai Patras miesto iniciatyva buvo sukurta Achajos lyga. Labai greitai prie jos prisijungė poliai Arkadijoje, Korintijoje, ir Argolidėje.

146 m. pr. m. e. Achajos lyga, kaip ir kitos graikų teritorijos, atiteko Romos imperijai. Kadangi ši lyga buvo paskutinis stipriausias Peloponeso politinis darinys, ilgainiui Achajos regiono pavadinimas prigijo visai pietinei Graikijai (Peloponesui): romėnai čia įkūrė Achajos provinciją.

Vėliau regioną valdė Bizantijos imperija. 1205–1432 m. egzistavo Achajos kunigaikštystė. XV a. užkariauta Osmanų. 1821 m. Achajos regionas tapo nepriklausomos Graikijos dalimi.