Prancūzijos Dahomėja: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Taksonomas (aptarimas | indėlis)
S Pusiau automatinis straipsnių be šaltinių žymėjimas
Eilutė 1: Eilutė 1:
{{Šaltiniai|nuo=2020 m. lapkričio}}
{{Infolentelė buvusi valstybė
{{Infolentelė buvusi valstybė
|_noautocat = yes
|_noautocat = yes

17:46, 18 lapkričio 2020 versija

   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Colonie du Dahomey
Dahomėjos kolonija
Prancūzijos Vakarų Afrikos dalis

 

1894 – 1958  

Location of Dahomėja
Location of Dahomėja
Sostinė Porto Novas
Valdymo forma kolonija
gubernatorius
 1894–1899 Victor-Marie-Paul Ballot
 1955–1958 Marc-Casimir Biros
Era Imperializmas
 - Nukariauta Dahomėja 1894 m., 1894
 - Pakeistas pavadinimas 1958 m.

Dahomėjos kolonija (pranc. Colonie du Dahomey) buvo Prancūzijos kolonija, Prancūzijos Vakarų Afrikos dalis.

Istorija

Pagrindinis straipsnis – Benino istorija.

Iki XIX a. pabaigos Vergų krante dominavo Dahomėjos karalystė, tapusi stambiausia vergų prekybininke regione. 1863 m. pasirašę sutartį su maža pakrantės karalyste Hogbonu, prancūzai įkūrė čia Porto Novo protektoratą. Kuomet jų armija 1894 m. nukariavo Dahomėją, jos teritorija prijungta prie Porto Novo ir įkurta Dahomėjos kolonija.

1894–98 m. Prancūzija konkuravo su Britų imperija šiauriniame Borgu karalystės regione. Galiausiai ryžtasi pasidalinti karalystę, didesniąją jo dalį prijungiant prie Dahomėjos kolonijos. Taip nustatyta šiaurės rytinė siena. 1885 ir 1899 m. sutartimis su Vokietija, buvo pasidalintos gurų teritorijos šiaurės vakaruose ir nustatytos sienos su Vokietijos Togolandu. 1909 m. galutinai nustatyta šiaurinė siena su Aukštutinės Voltos kolonija.

1904 m. Dahomėja įjungta į Prancūzijos Vakarų Afriką, kurioje išliko per visą savo egzistavimo laikotarpį. Prancūzų valdymo laikais buvo išsaugotos tradicinės monarchijos, buvo gerinama šalies infrastruktūra, augo naujai pastatytas kolonijos uostas Kotonu.

Po Antrojo pasaulinio karo 1946 m. Dahomėja tapo Prancūzijos užjūrio teritorija su savo parlamentu. Ji buvo atstovaujama Prancūzijos parlamente. Prancūzijos užjūrio teritorijų sąrangos peržiūra prasidėjo 1956 m. liepos 23 d., priėmus Pagrindinį Įstatymą (Loi Cadre). Po šio įstatymo priėmimo Prancūzijos parlamentas 1957 m. pradžioje patvirtino pertvarkymus, kuriais atskiroms teritorijoms buvo suteiktos savivaldos teisės.

1958 m. gruodžio 04 d. Dahomėja buvo reorganizuota į savivaldžią Dahomėjos Respubliką, priklausiusią Prancūzijos Bendrijai. Ši respublika 1960 m. rugpjūčio 1 d. tapo visiškai nepriklausoma.