Konstitucijos prospektas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nestea (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Barzdonas (aptarimas | indėlis)
Eilutė 18: Eilutė 18:
Gatvė nutiesta [[XX a.]] aštuntajame dešimtmetyje ir jai buvo suteiktas [[Ukmergės gatvė|Ukmergės gatvės]] pavadinimas (buvusi Ukmergės gatvė prie [[Vilniaus Šv. Rapolo bažnyčia|Vilniaus Šv. Rapolo bažnyčios]] buvo pervadinta į Šnipiškių gatvę). [[1988]] m. gatvė pervadinta į '''Justo Paleckio gatvę''', bet po kelių metų grąžintas Ukmergės gatvės pavadinimas.
Gatvė nutiesta [[XX a.]] aštuntajame dešimtmetyje ir jai buvo suteiktas [[Ukmergės gatvė|Ukmergės gatvės]] pavadinimas (buvusi Ukmergės gatvė prie [[Vilniaus Šv. Rapolo bažnyčia|Vilniaus Šv. Rapolo bažnyčios]] buvo pervadinta į Šnipiškių gatvę). [[1988]] m. gatvė pervadinta į '''Justo Paleckio gatvę''', bet po kelių metų grąžintas Ukmergės gatvės pavadinimas.


[[2002]] m. minint pirmosios [[Konstitucija|Konstitucijos]] 80-metį, ši gatvė [[Vilnius|Vilniuje]] įgavo '''Konstitucijos prospekto''' pavadinimą. [[2004]] m. dėl padidėjusio automobilių ir pėsčiųjų srauto gatvė buvo išplatinta iki 7 eismo juostų į šiaurės pusę. Pėsčiųjų zonos dešinėje gatvės pusėje (žiūrint nuo viešbučio „Holiday-Inn“ pusės) plotis dabar siekia 20 metrų. Padidintas skaičius [[Šviesoforas|šviesoforų]] ir [[Pėsčiųjų perėja|perėjų]], iš kurių dvi požeminės, gatvė labiau apželdinta, sutvarkyti [[Šaligatvis|šaligatviai]] ir [[Dviračių takas|dviračių takai]]. Dešinėje Konstitucijos prospekto pradžios pusėje esantis parkelis atnaujintas ir sutvarkytas. Taip pat išspręsta automobilų statymo problema suprojektavus papildomą požeminę [[automobilių aikštelė|automobilių aikštelę]], kuri įrengta po visu [[Europos bokštas|„Europa“ kompleksu]].
[[2002]] m. minint pirmosios [[Konstitucija|Konstitucijos]] 80-metį, ši gatvė [[Vilnius|Vilniuje]] įgavo '''Konstitucijos prospekto''' pavadinimą. [[2004]] m. dėl padidėjusio automobilių ir pėsčiųjų srauto gatvė buvo išplatinta iki 7 eismo juostų į šiaurės pusę<ref>https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/ukmerges-gatve-vilniuje-bus-rekonstruojama.d?id=1829748</ref>. Pėsčiųjų zonos dešinėje gatvės pusėje (žiūrint nuo viešbučio „Holiday-Inn“ pusės) plotis dabar siekia 20 metrų. Padidintas skaičius [[Šviesoforas|šviesoforų]] ir [[Pėsčiųjų perėja|perėjų]], iš kurių dvi požeminės, gatvė labiau apželdinta, sutvarkyti [[Šaligatvis|šaligatviai]] ir [[Dviračių takas|dviračių takai]]. Dešinėje Konstitucijos prospekto pradžios pusėje esantis parkelis atnaujintas ir sutvarkytas. Taip pat išspręsta automobilų statymo problema suprojektavus papildomą požeminę [[automobilių aikštelė|automobilių aikštelę]], kuri įrengta po visu [[Europos bokštas|„Europa“ kompleksu]].


== Prospekto aplinka ==
== Prospekto aplinka ==

15:02, 27 rugsėjo 2020 versija

   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Konstitucijos prospektas
Konstitucijos prospekto panorama
Gyvenvietė Vilnius
Ilgis 1,2 km
Pradžia Kalvarijų gatvė
Pabaiga Saltoniškių žiedas
Miesto dalys Šnipiškės

Konstitucijos prospektas – Vilniaus miesto gatvė prasidedanti nuo Saltoniškių žiedo iki Kalvarijų gatvės.

Istorija

Gatvė nutiesta XX a. aštuntajame dešimtmetyje ir jai buvo suteiktas Ukmergės gatvės pavadinimas (buvusi Ukmergės gatvė prie Vilniaus Šv. Rapolo bažnyčios buvo pervadinta į Šnipiškių gatvę). 1988 m. gatvė pervadinta į Justo Paleckio gatvę, bet po kelių metų grąžintas Ukmergės gatvės pavadinimas.

2002 m. minint pirmosios Konstitucijos 80-metį, ši gatvė Vilniuje įgavo Konstitucijos prospekto pavadinimą. 2004 m. dėl padidėjusio automobilių ir pėsčiųjų srauto gatvė buvo išplatinta iki 7 eismo juostų į šiaurės pusę[1]. Pėsčiųjų zonos dešinėje gatvės pusėje (žiūrint nuo viešbučio „Holiday-Inn“ pusės) plotis dabar siekia 20 metrų. Padidintas skaičius šviesoforų ir perėjų, iš kurių dvi požeminės, gatvė labiau apželdinta, sutvarkyti šaligatviai ir dviračių takai. Dešinėje Konstitucijos prospekto pradžios pusėje esantis parkelis atnaujintas ir sutvarkytas. Taip pat išspręsta automobilų statymo problema suprojektavus papildomą požeminę automobilių aikštelę, kuri įrengta po visu „Europa“ kompleksu.

Prospekto aplinka

Konstitucijos prospektas. Verslo ir prekybos centras „Europa“
Konstitucijos prospektas žiūrint nuo Kalvarijų gatvės

Konstitucijos prospekte yra „Europos“ verslo ir prekybos centras. 2004 m. pripažintas geriausiu daugiafunkcinės paskirties projektu Vidurio ir Rytų Europoje. Prekybos centras sujungtas su septynių aukštų automobilių stovėjimo aikštele, turinčia daugiau nei 1000 automobilių stovėjimo vietų. Verslo centras „Europa“ yra aukščiausias komercinės paskirties pastatas Lietuvoje.[2] Jo aukštis – 33 aukštai. Tarp 20-ies aukštų Vilniaus miesto savivaldybės pastato ir „Europos“ prekybos centro yra Europos aikštė, kurioje įrengtas fontanas. Be savivaldybės, toje pačioje gatvės pusėje yra apskrities administracijos pastatai ir kiek toliau daugybė komercinės paskirties pastatų, taip pat Lietuvos vaikų ir jaunimo centras. Kitoje Konstitucijos prospekto pusėje yra didžiausias šalies viešbutis „Radisson Blu Hotel Lietuva“, pastatytas dar sovietmečiu bei sporto, pramogų ir verslo centras „Forum Palace“. Be pastatų Konstitucijos prospekte yra ir nedidelis parkelis.

Sankryžos


(0,00 km) T. Narbuto g.
(0,21 km) Linkmėnų g.
(1,00 km) Lvovo g.
(1,26 km) Kalvarijų g.
(1,26 km) Šeimyniškių g.

Susiję straipsniai

Prospektai Vilniuje:

Šaltiniai