Salacgryva: Skirtumas tarp puslapio versijų

Koordinatės: 57°45′05″ š. pl. 24°21′25″ r. ilg. / 57.75139°š. pl. 24.35694°r. ilg. / 57.75139; 24.35694 (Salacgryva)
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
SNėra keitimo santraukos
Obivan Kenobi (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
Eilutė 20: Eilutė 20:
|kirč =
|kirč =
| vikiteka =Category:Salacgrīva}}
| vikiteka =Category:Salacgrīva}}
'''Salacgryva''' ({{liv|Salats}}) – miestas [[Latvija|Latvijoje]], šiaurinėje [[Vidzemė]]s dalyje. Miestas išsidėstęs [[Rygos įlanka|Rygos įlankos]] pakrantėje, prie [[Salaca|Salacos]] upės žiočių (Salacgrīva latviškai reiškia „Salacos žiotys“). Savivaldybės centras. Kerta kelias ''[[Via Baltica]]''. Atstumas iki Rygos – 103 km, iki [[Limbažiai|Limbažių]] – 50 km, iki [[Valmieros]] – 95 km. 2600 gyventojų.<ref> «Iedzīvotāju skaits un tā izmaiņas statistiskajos reģionos, republikas pilsētās, novadu pilsētās, 21 attīstības centrā un novados». Centrālā statistikas pārvalde. 2020. Tikrinta: 2020-09-19.</ref> Yra švyturys.
'''Salacgryva''' ({{lv|Salacgrīva}}, {{liv|Salats}}) – miestas [[Latvija|Latvijoje]], šiaurinėje [[Vidžemė]]s dalyje. Miestas išsidėstęs [[Rygos įlanka|Rygos įlankos]] pakrantėje, prie [[Salaca|Salacos]] upės žiočių (Salacgrīva latviškai reiškia „Salacos žiotys“). Savivaldybės centras. Kerta kelias ''[[Via Baltica]]''. Atstumas iki Rygos – 103 km, iki [[Limbažiai|Limbažių]] – 50 km, iki [[Valmiera|Valmieros]] – 95 km. 2600 gyventojų.<ref> «Iedzīvotāju skaits un tā izmaiņas statistiskajos reģionos, republikas pilsētās, novadu pilsētās, 21 attīstības centrā un novados». Centrālā statistikas pārvalde. 2020. Tikrinta: 2020-09-19.</ref> Yra švyturys.


Svarbiausios miesto ekonomikai veiklos yra medienos eksportas, medienos apdirbimo pramonė, maisto pramonė ir prekyba.
Svarbiausios miesto ekonomikai veiklos yra medienos eksportas, medienos apdirbimo pramonė, maisto pramonė ir prekyba.
Eilutė 26: Eilutė 26:
== Istorija ==
== Istorija ==


ŠIoje vietoje buvo [[lyviai|lyvių]] gyvenvietė Saleca. XIII a. dešinėje Salacos upės pusėje vyskupo Alberto garbei buvo pastatyta riterių pilis. [[Livonijos karas|Livonijos karo]] metu keletą karų pulta, dėl to XVII a, pabaigoje pilis buvo stipriai apgriauta ir galiausiai sugriuvo. Salacgryboje dar galima pamatyti kanalą, kuriuo laivai galėjo apiplaukti aplink pilį.
Šioje vietoje buvo [[lyviai|lyvių]] gyvenvietė Saleca. XIII a. dešinėje Salacos upės pusėje vyskupo Alberto garbei buvo pastatyta riterių pilis. [[Livonijos karas|Livonijos karo]] metu keletą karų pulta, dėl to XVII a, pabaigoje pilis buvo stipriai apgriauta ir galiausiai sugriuvo. Salacgryvoje dar galima pamatyti kanalą, kuriuo laivai galėjo apiplaukti aplink pilį.


Salacgryvos raida tiesiogiai susijusi su Rygos įlankos pakrančių laivyba. Kad būtų pasiekiama didesniais laivais, Salacos upės pakrantės buvo pagilintos ir iš akmenų supilta prieplauka upės žiotyse. Per Salacgryvą pradėtos vežti prekės iš šiaurinės Vidzemės – mediena, linai, javai, daugiausia į Pernu ir Rygą.
Salacgryvos raida tiesiogiai susijusi su Rygos įlankos pakrančių laivyba. Kad būtų pasiekiama didesniais laivais, Salacos upės pakrantės buvo pagilintos ir iš akmenų supilta prieplauka upės žiotyse. Per Salacgryvą pradėtos vežti prekės iš šiaurinės Vidžemės – mediena, linai, javai, daugiausia į [[Pernu]] ir Rygą.


Miesto teisės nuo 1928 m.
Miesto teisės nuo 1928 m.

22:45, 19 rugsėjo 2020 versija

Salacgryva
latv. Salacgrīva
            
Salacgryva
Salacgryva
57°45′05″ š. pl. 24°21′25″ r. ilg. / 57.75139°š. pl. 24.35694°r. ilg. / 57.75139; 24.35694 (Salacgryva)
Laiko juosta: (UTC+2)
------ vasaros: (UTC+3)
Valstybė Latvijos vėliava Latvija
Istorinis regionas Vidžemė Vidžemė
Savivaldybė Salacgryvos savivaldybė
Gyventojų (2020) 2 600
Plotas 12,57 km²
Tankumas (2020) 207 žm./km²
Altitudė 4 m
Pašto kodas LV-4033
Tinklalapis www.salacgriva.lv
Vikiteka Salacgryva

Salacgryva (latv. Salacgrīva, lyv. Salats) – miestas Latvijoje, šiaurinėje Vidžemės dalyje. Miestas išsidėstęs Rygos įlankos pakrantėje, prie Salacos upės žiočių (Salacgrīva latviškai reiškia „Salacos žiotys“). Savivaldybės centras. Kerta kelias Via Baltica. Atstumas iki Rygos – 103 km, iki Limbažių – 50 km, iki Valmieros – 95 km. 2600 gyventojų.[1] Yra švyturys.

Svarbiausios miesto ekonomikai veiklos yra medienos eksportas, medienos apdirbimo pramonė, maisto pramonė ir prekyba.

Istorija

Šioje vietoje buvo lyvių gyvenvietė Saleca. XIII a. dešinėje Salacos upės pusėje vyskupo Alberto garbei buvo pastatyta riterių pilis. Livonijos karo metu keletą karų pulta, dėl to XVII a, pabaigoje pilis buvo stipriai apgriauta ir galiausiai sugriuvo. Salacgryvoje dar galima pamatyti kanalą, kuriuo laivai galėjo apiplaukti aplink pilį.

Salacgryvos raida tiesiogiai susijusi su Rygos įlankos pakrančių laivyba. Kad būtų pasiekiama didesniais laivais, Salacos upės pakrantės buvo pagilintos ir iš akmenų supilta prieplauka upės žiotyse. Per Salacgryvą pradėtos vežti prekės iš šiaurinės Vidžemės – mediena, linai, javai, daugiausia į Pernu ir Rygą.

Miesto teisės nuo 1928 m.

Miestai partneriai

Miestai, su kuriais Salacgryva yra užmezgusi partnerystės ryšius:

Nuorodos

  1. «Iedzīvotāju skaits un tā izmaiņas statistiskajos reģionos, republikas pilsētās, novadu pilsētās, 21 attīstības centrā un novados». Centrālā statistikas pārvalde. 2020. Tikrinta: 2020-09-19.