Paprastoji musmirė: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S Atmestas 78.58.241.40 pakeitimas, grąžinta ankstesnė versija (Homo ergaster keitimas)
Žyma: Atmesti
Eilutė 22: Eilutė 22:
== Nuodingumas ==
== Nuodingumas ==
Musmirė dažnai yra klaidingai laikoma ypač nuodingu grybu. Tačiau iš tiesų jos nuodingumas dažniausiai smarkiai perdedamas – mirtys, sukeltos musmirių vartojimo, yra retas reiškinys<ref>http://www.emedicine.com/ped/topic2863.htm</ref>.
Musmirė dažnai yra klaidingai laikoma ypač nuodingu grybu. Tačiau iš tiesų jos nuodingumas dažniausiai smarkiai perdedamas – mirtys, sukeltos musmirių vartojimo, yra retas reiškinys<ref>http://www.emedicine.com/ped/topic2863.htm</ref>.
Pagrindinės musmirių psichoaktyviosios medžiagos yra [[iboteninė rūgštis]], [[muscimolis]], [[muskazonas]] ir [[muskarinas]].
Pagrindinės musmirių psichoaktyviosios medžiagos yra [[iboteninė rūgštis]], [[muscimolis]], [[muskazonas]] ir [[muskarinas]].

[[Muscimolis]] - pagrindinė poveikį sukelianti medžiaga. Toksiškumu nepasižymi.

Iboteniė rūgštis - lengvai toksiška medžiaga. Pagrindinė musmirės nuodinga medžiaga. Išdžiovinus musmires suyra ir virsta [[Muscimoliu]].


== Rekreacinis vartojimas ir poveikis ==
== Rekreacinis vartojimas ir poveikis ==
Paprastosios musmirės pasižymi nepastoviu poveikiu. Priklausomai nuo kilmės vietos ir suvartoto kiekio per kilogramą kūno masės, atitinkamas poveikis gali būti lengvas pykinimas, nervinis tikas, mieguistumas, pakitęs garso ir vaizdo suvokimas, nuotaikų kaita, [[Euforija]], [[Relaksacija]], [[Ataksija]], [[Svaigulys]], nukritęs kraujo spaudimas, prakaitavimas, seilėjimasis (dėl muskarino). Poveikis pasijaučia po 30min-2val ir pasiekia viršūnę po 3val, tačiau kai kurie simptomai gali tęstis net kelias dienas. Daugumai žmoniu simptomai praeina po 12-24val. '''''Nevartoti, jei''' '''tą dieną dar planuojate vairuoti.''''' Šį grybą dėl jo psichoaktyvių savybių nuo seniausių laikų vartojo žyniai, šamanai, kariai<ref>http://www.erowid.org/plants/amanitas/amanitas_history1.shtml</ref>.
Šį grybą dėl jo psichoaktyvių savybių nuo seniausių laikų vartojo žyniai, šamanai, kariai<ref>http://www.erowid.org/plants/amanitas/amanitas_history1.shtml</ref>.

== Paruošimas ir Vartojimas<ref>https://wiki.dmt-nexus.me/Muscimol_and_ibotenic_acid</ref> ==
Vartojamos tik kepurėlės, nes tik jose yra Muscimolis. Paprastąsias musmires geriausia vartoti džiovintas, nes taip suyra didžioji dalis Iboteninės rūgšties, kuri yra toksiška. Džiovintas musmires reikia kuo labiau susmulkinti ir virti ant mažos ugnies, kad vanduo neburbuliutų, nes Muscimolis pradeda irti prie 94°C. Tada nukošti musmires ir išgerti sultinį.

'''Nevartoti gazuotų gėrimų kartu su musmirėmis ir val. po''', nes [[Muscimolis]] reaguoja su angliąrugšte ir virsta [[Ibotenine rugštimi]]

Dozės atitinkamai skirstomos pagal džiovintų musmirių kiekį:

Lengva dozė: 1-5g (1-4 kepurėlės)

Vidutinė dozė: 5-12g (4+ kepurėlės)


Musmirės vartotojai mini šiuos poveikius: pakitęs vaizdinių ir garsinių signalų suvokimas, pusiausvyros praradimas, lengvi raumenų trūkčiojimai<ref>http://www.erowid.org/plants/amanitas/amanitas_info_ott.shtml</ref>.
Stipri: 12-30g (10+ kepurėlių, tačiau nerekomendojama vartoti daugiau nei 30g, dėl sustiprėjusio sukeliamo pykinimo)


== Galerija ==
== Galerija ==

22:27, 28 liepos 2020 versija

Amanita muscaria
Paprastoji musmirė (Amanita muscaria)
Paprastoji musmirė (Amanita muscaria) auganti Lenkijoje
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Grybai
( Fungi)
Skyrius: Papėdgrybūnai
( Basidiomycota)
Klasė: Papėdgrybiai
( Basidiomycetes)
Eilė: Agarikiečiai
( Agaricales)
Šeima: Skydabudiniai
( Pluteaceae)
Gentis: Musmirė
( Amanita)
Rūšis: Paprastoji musmirė
( Amanita muscaria)
Binomas
Amanita muscaria
(L.) Lam., 1783

Paprastoji musmirė (Amanita muscaria) – musmirių (Amanita) genties nuodingas grybas.

Požymiai

Vaisiakūniai dideli. Kepurėlė iki 20-25 cm skersmens, ryškiai raudona, su baltomis karputėmis ar plėvelėmis (apvalkalo liekanomis), lietui jas nuplovus, musmirė tampa panaši į raudonas ūmėdes. Lakšteliai balti, minkšti, tankūs, laisvi. Kotas 8-20 cm ilgio, 1-3 cm storio, su baltu rinkiu, pagrindas gumbiškai sustorėjęs, su tvirtai apaugusia išnara. Trama balta, minkšta, be ypatingo kvapo ir skonio.

Lietuvoje auga liepos-spalio mėn. įvairiuose miškuose.

Nuodingumas

Musmirė dažnai yra klaidingai laikoma ypač nuodingu grybu. Tačiau iš tiesų jos nuodingumas dažniausiai smarkiai perdedamas – mirtys, sukeltos musmirių vartojimo, yra retas reiškinys[1]. Pagrindinės musmirių psichoaktyviosios medžiagos yra iboteninė rūgštis, muscimolis, muskazonas ir muskarinas.

Rekreacinis vartojimas ir poveikis

Šį grybą dėl jo psichoaktyvių savybių nuo seniausių laikų vartojo žyniai, šamanai, kariai[2].

Musmirės vartotojai mini šiuos poveikius: pakitęs vaizdinių ir garsinių signalų suvokimas, pusiausvyros praradimas, lengvi raumenų trūkčiojimai[3].

Galerija

Šaltiniai

Nuorodos