Mūšis dėl Hamburgerio aukštumos: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Arz (aptarimas | indėlis)
Arz (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
Eilutė 1: Eilutė 1:
[[Vaizdas:Soldiers_of_the_101st_Airborne_Division_climb_Hamburger_Hill_after_the_battle_in_May_1969.jpg|thumb| JAV kariuomenės kariai po mūšio kopia į kalną. ]]
[[Vaizdas:Soldiers_of_the_101st_Airborne_Division_climb_Hamburger_Hill_after_the_battle_in_May_1969.jpg|thumb| JAV kariuomenės kariai po mūšio kopia į kalną. ]]
'''Kova dėl Hamburgerio aukštumos''' ({{en|Battle of Hamburger Hill}}) – [[JAV]] ir [[Šiaurės Vietnamas]] armijų mūšis dėl Dong Ap Bia (dar vad. 937 aukštuma) viršukalnės [[1969 m.|1969]] m. [[Vietnamo karas|Vietnamo karo metu]], sulaukęs didelio atgarsio Amerikos politiniuose sluoksniuose ir visuomenėje. Kai kurie autoriai šią kovą laiko Vietnamo karo beprasmybės simboliu.
'''Kova dėl Hamburgerio aukštumos''' ({{en|Battle of Hamburger Hill}}) – [[JAV]] ir [[Šiaurės Vietnamas]] armijų mūšis dėl Dong Ap Bia (dar vad. ''937 aukštuma'') viršukalnės [[1969 m.|1969]] m. [[Vietnamo karas|Vietnamo karo metu]], sulaukęs didelio atgarsio Amerikos politiniuose sluoksniuose ir visuomenėje. Kai kurie autoriai šią kovą laiko Vietnamo karo beprasmybės simboliu.


== Mūšis ==
== Mūšis ==

14:53, 16 birželio 2020 versija

JAV kariuomenės kariai po mūšio kopia į kalną.

Kova dėl Hamburgerio aukštumos (angl. Battle of Hamburger Hill) – JAV ir Šiaurės Vietnamas armijų mūšis dėl Dong Ap Bia (dar vad. 937 aukštuma) viršukalnės 1969 m. Vietnamo karo metu, sulaukęs didelio atgarsio Amerikos politiniuose sluoksniuose ir visuomenėje. Kai kurie autoriai šią kovą laiko Vietnamo karo beprasmybės simboliu.

Mūšis

Antrąją operacijos dieną 101-ojo JAV oro desanto divizijos batalionas priartėjo prie 937 aukščio (vietinių gyventojų žinomas kaip Dong Ap Bia), kurį, kaip paaiškėjo, užėmė priešininkų vietnamiečių pajėgos. Pirmasis aukštumos puolimas nepavyko, susidūrus su stipriu pasipriešinimu. Tik vėliau tapo žinoma, kad Šiaurės Vietnamo armijos pulkas buvo aukštyje, sukurdamas daug gerai įtvirtintų pozicijų, sumaniai panaudojant kalno šlaitą ir reljefą. Antrasis puolimo bandymas taip pat buvo nesėkmingas. Po to vienintelis JAV batalionas beveik kasdien šturmuodavo priešo pulko užimtas aukštumas, tačiau patyrė nuostolių ir buvo priverstas kaskart trauktis. Tarp amerikiečių kareivių augo nepasitenkinimas divizijos vado, kuris ir toliau organizavo beprasmiškus išpuolius į strateginės vertės neturinčius aukščius, veiksmais. Kareiviai tokį puolimą pavadino mėsainiu dėl didelio kiekio praradimų (analogija į mėsainių mėsą, faršą). Tik gegužės 20 d., gavusios pastiprinimą, JAV pajėgos sugebėjo prasibrauti į Dong Ap Bia viršūnę.

Pasekmės

Per dešimt dienų JAV prarado 46 karius ir 400 sužeistų kareivių, o 633 Šiaurės Vietnamo karių liko gulėti aukštyje. Dong Ap Bia viršukalnė iš tikrųjų neturėjo jokios strateginės vertės, o visos atakos prieš jį buvo organizuotos ne tam, kad užfiksuotų patį aukštį, o siekiant sunaikinti dideles priešo pajėgas, įsitvirtinusius jame kaip strategiją, kurią 1965 m. patvirtino JAV kariuomenės vadovybė.

Mūšis išgarsėjo Associated Press korespondento pranešimo dėka, kuris apibūdino Amerikos kareivių nuovargį ir kartėlį po daugybės nesėkmingų išpuolių. Edvardo Kennedy vadovaujami kongreso vadovai pasmerkė tai, ką jie vadino amerikiečių gyvenimo švaistymu.

Mūšio beprasmybės pojūtis sustiprėjo Amerikos visuomenėje po to, kai tapo žinoma, kad birželio pradžioje amerikiečių pajėgos paliko 937 aukštį, o tai jiems nebuvo jokios vertės, o po kelių savaičių jį vėl užėmė Šiaurės Vietnamo kariuomenė.

Populiariojoje kultūroje

  • 1987 m. buvo nufilmuotas filmas Hamburgerio aukštuma, kuris minimas tarp garsiausių filmų apie Vietnamo karą. Pagrindinė filmo frazė Don’t mean nothin’ (liet. Nereikia reikšti nieko) kartais suvokiama kaip viso Vietnamo karo ypatybė.