Kirdeikių šv. Jono Krikštytojo bažnyčia: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S Atmestas 89.117.152.177 pakeitimas, grąžinta ankstesnė versija (Homo ergaster keitimas)
Žyma: Atmesti
Eilutė 18: Eilutė 18:


== Varpai ==
== Varpai ==
Viename iš bažnyčios bokštų (varpinėje) kabo du varpai. Didysis „Benediktas“ nulietas [[1930]] m. Varpas pakrikštytas jo fundatoriaus Benedikto Kindurio vardu.<ref>[http://www.xxiamzius.lt/archyvas/xxiamzius/20030530/katben_01.html XXI amžius, Nr.42] </ref> Benediktas Kindurys 1926m. grįžęs iš JAV ir užsakė savo lėšomis Vokietijoje Kirdeikių bažnyčiai varpą, kuris kainavo 2 025 litus. Mažasis varpas su lotyniškais įrašais nulietas [[XVIII a.]] Varpas pakrikštytas kaimo gerbiamo žmogaus Jono Maciulevičiaus. Virš [[Apsidė (architektūra)|apsidės]] esančiame bokštelyje kabo dar vienas nedidelis varpas.
Viename iš bažnyčios bokštų (varpinėje) kabo du varpai. Didysis „Benediktas“ nulietas [[1930]] m. Varpas pakrikštytas jo fundatoriaus Benedikto Paukštės vardu.<ref>[http://www.xxiamzius.lt/archyvas/xxiamzius/20030530/katben_01.html XXI amžius, Nr.42] </ref> Mažasis varpas su lotyniškais įrašais nulietas [[XVIII a.]] Varpas pakrikštytas kaimo gerbiamo žmogaus Jono Maciulevičiaus. Virš [[Apsidė (architektūra)|apsidės]] esančiame bokštelyje kabo dar vienas nedidelis varpas.


== Šaltiniai ==
== Šaltiniai ==
{{Išnašos}}
{{Išnašos}}"Saldutiškis" 38-oji serijos " Lietuvos valsčiai" monografija./2019m. leidykla " Versmės"Vyriausioji redaktorė sudarytoja Jūratė Baltrukaitienė.


Autorius Kazys Misius " Kirdeikių bažnyčios ir parapijos istorija"/235 pusl.
[[Kategorija:Utenos rajono bažnyčios]]
[[Kategorija:Utenos rajono bažnyčios]]

13:42, 16 birželio 2020 versija

Kirdeikių šv. Jono Krikštytojo bažnyčia
Vyskupija Kaišiadorių
Dekanatas Molėtų
Savivaldybė Utenos rajonas
Gyvenvietė Kirdeikiai
Statybinė medžiaga medis
Pastatyta 1927 m.
Stilius istorizmas

Kirdeikių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia stovi Kirdeikių kaime, Pakaso ežero pietvakariniame krante. Klebonas kunigas Jurgis Kazlauskas.

Istorija

Šoninis fasadas
Bendras vaizdas

Dalis Linkmenų parapijos su bažnyčia 1920 m. liko Lenkijos okupuotoje teritorijoje. Okupacinė valdžia 1925 m. iškėlė bylą Linkmenų klebonui Juozui Breivai už lietuvių kultūrinę veiklą. Jis pabėgo į Kirdeikius ir pradėjo rūpintis bažnyčios statyba. Lietuvos valdžia skyrė miško medžiagos ir 35 000 litų. 19261927 m. medinė bažnyčia buvo pastatyta (projektavo ir statybą prižiūrėjo inž. Litas). 1927 m. vyskupas Juozapas Kukta bažnyčią konsekravo. Kirdeikių klebonas J. Breiva stiprino lietuvybę, rėmė lietuvių partizanų judėjimą (mirė 1939 m. Palaidotas bažnyčios šventoriuje). Kirdeikiuose gimė lietuvių atgimimo veikėjas, poetas, aušrininkas, kunigas Silvestras Gimžauskas (18441897 m.). 1936 m. pašventinti S. Gimžausko parapijos namai.

Architektūra

Bažnyčia[1] istoristinė (vyrauja gotikos elementų imitacija), su trisiene apside ir priestatais prie jos, 2 bokštais ir išsikišusiu fasadu. Vidus 3 navų, atskirtų kolonomis.

Yra trys neogotikinio stiliaus altoriai: pagrindinis ir du šoniniai. 2009 m. altoriai ir sakykla buvo restauruoti ir naujai paauksuoti, iškilmingas atnaujintų altorių atšventinimas įvyko rugpjūčio 15 d. per Žolinės atlaidus, iškilmes celebravo Molėtų dekanas K. Kazlauskas.

Šventoriaus tvoros pamatas akmeninis su iškilusiomis kolonėlėmis, kurias jungia vietinio kalvio nukalti ažūriniai elementai (tvorelės), vartai taip pat metaliniai.

Varpai

Viename iš bažnyčios bokštų (varpinėje) kabo du varpai. Didysis „Benediktas“ nulietas 1930 m. Varpas pakrikštytas jo fundatoriaus Benedikto Paukštės vardu.[1] Mažasis varpas su lotyniškais įrašais nulietas XVIII a. Varpas pakrikštytas kaimo gerbiamo žmogaus Jono Maciulevičiaus. Virš apsidės esančiame bokštelyje kabo dar vienas nedidelis varpas.

Šaltiniai