Nužudymas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 1: Eilutė 1:
'''Nužudymas''' – tyčinis, neteisėtas gyvybės atėmimas kitam žmogui. Nužudymas gali būti padaromas tik tyčia: kaltininkas suvokia, kad jis savo veika kėsinasi į kito žmogaus gyvybę, numato, kad gali atimti gyvybę, ir nori taip padaryti, arba suvokia kad kėsinasi į kito žmogaus gyvybę, numato, kad gali atimti gyvybe, ir, nors to nenori, sąmoningai leidžia šiems padariniams atsirasti. Nužudymas gali būti padaromas ir asmens neveikimu, kai tokio neveikimo padarinys yra kito žmogaus mirtis.
'''Nužudymas''' – tyčinis, neteisėtas gyvybės atėmimas kitam žmogui. Nužudymas gali būti padaromas tik tyčia, kaltininkui norint atimti gyvybę nukentėjusiajam. Nužudymas gali būti padaromas ir asmens neveikimu, kai tokio neveikimo padarinys yra kito žmogaus mirtis.
Nužudymas gali būti skirstomas į tris rūšis:
Nužudymas gali būti skirstomas į tris rūšis:
1. Nužudymas padarytas iš altruistinių motyvų (iš pasigailėjimo, pavyzdžiui, nužudomas nepagydomas ligonis jam prašant);
1. Nužudymas padarytas iš altruistinių motyvų (iš pasigailėjimo, pavyzdžiui, nužudomas nepagydomas ligonis jam prašant);

10:55, 20 gegužės 2020 versija

Nužudymas – tyčinis, neteisėtas gyvybės atėmimas kitam žmogui. Nužudymas gali būti padaromas tik tyčia, kaltininkui norint atimti gyvybę nukentėjusiajam. Nužudymas gali būti padaromas ir asmens neveikimu, kai tokio neveikimo padarinys yra kito žmogaus mirtis. Nužudymas gali būti skirstomas į tris rūšis: 1. Nužudymas padarytas iš altruistinių motyvų (iš pasigailėjimo, pavyzdžiui, nužudomas nepagydomas ligonis jam prašant); 2. Nužudymas iš neutralių motyvų (peržengiant būtinosios ginties ribas, arba nesilaikant nusikaltėlio sulaikymo sąlygų); 3. Nužudymas iš negatyvių motyvų (pavyzdžiui, kerštas, pavydas).

Bausmės už žmogaus nužudymą Lietuvoje

Tas, kas nužudė kitą žmogų, baudžiamas laisvės atėmimu nuo 7 iki 15 metų (LR baudžiamasis kodeksas, 129 straipsnis „Nužudymas“, 1 dalis).

Nuo 8 iki 20 metų arba laisvės atėmimu iki gyvos galvos baudžiamas tas, kas nužudė (LR BK 129 str. 2 d.):

Šaltiniai