Pedosfera: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S →‎Nuorodos: neveikia
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 1: Eilutė 1:
'''Pedosfera''' ({{gr|πέδον, + σφαίρα}}) – tai [[Žemė]]s rutulio [[sfera]], apimanti paviršinį sluoksnį, kuriame vyksta [[Dirvodara|dirvodaros]] procesai. [[Dirvožemis]] arba [[dirva]] yra paviršinis purusis, derlingasis, [[Žemės pluta|Žemės plutos]] sluoksnis, susidaręs iš gimtosios uolienos. Dirvožemis yra geologinių ir dirvodaros procesų produktas, susidaręs per daugelį tūkstančių metų. Dirvodaros kryptį, eiga lemia vadinamieji dirvodaros veiksniai: [[klimatas]], gimtosios uolienos sudėtis ir amžius, [[reljefas]], [[augalija]], [[gyvūnija]] ir mikroorganizmai. Dirvožemio susidarymas yra ilgas, lėtas, nuolatinis procesas, priklausantis nuo geografinės vietovės ir [[landšaftas|landšafto]]. Viena labai svarbi dirvožemio savybė – rūgštingumas. Jis neigiamai veikia augalų vystymąsi, kenkia daugeliui naudingų dirvožemio organizmų.
'''Pedosfera''' ({{gr|πέδον, + σφαίρα}}) – tai [[Žemė]]s rutulio [[sfera]], apimanti paviršinį sluoksnį, kuriame vyksta [[Dirvodara|dirvodaros]] procesai. [[Dirvožemis]] arba [[dirva]] yra paviršinis purusis, derlingasis, [[Žemės pluta|Žemės plutos]] sluoksnis, susidaręs iš gimtosios uolienos. Dirvožemis yra geologinių ir dirvodaros procesų produktas, susidaręs per daugelį tūkstančių metų. [[Dirvodara|Dirvodaros]] kryptį, eiga lemia vadinamieji dirvodaros veiksniai: [[klimatas]], gimtosios uolienos sudėtis ir amžius, [[reljefas]], [[augalija]], [[gyvūnija]] ir mikroorganizmai. Dirvožemio susidarymas yra ilgas, lėtas, nuolatinis procesas, priklausantis nuo geografinės vietovės ir [[landšaftas|landšafto]]. Viena labai svarbi dirvožemio savybė – rūgštingumas. Jis neigiamai veikia augalų vystymąsi, kenkia daugeliui naudingų dirvožemio organizmų.


[[Terasfera]] ir pedosfera yra glaudžiai tarpusavyje susijusios, todėl jos aptariamos kartu. Sausumos paviršiuje ir paviršiniame dirvožemio sluoksnyje auga augalai, veisiasi gyvūnai ir mikroorganizmai.
[[Terasfera]] ir pedosfera yra glaudžiai tarpusavyje susijusios, todėl jos aptariamos kartu. Sausumos paviršiuje ir paviršiniame dirvožemio sluoksnyje auga augalai, veisiasi gyvūnai ir mikroorganizmai.

== Taip pat skaitykite ==

* [[Dirvožemis]]
* [[Dirva]]
* [[Dirvodara]]


== Literatūra ==
== Literatūra ==

00:09, 13 gegužės 2020 versija

Pedosfera (gr. πέδον, + σφαίρα) – tai Žemės rutulio sfera, apimanti paviršinį sluoksnį, kuriame vyksta dirvodaros procesai. Dirvožemis arba dirva yra paviršinis purusis, derlingasis, Žemės plutos sluoksnis, susidaręs iš gimtosios uolienos. Dirvožemis yra geologinių ir dirvodaros procesų produktas, susidaręs per daugelį tūkstančių metų. Dirvodaros kryptį, eiga lemia vadinamieji dirvodaros veiksniai: klimatas, gimtosios uolienos sudėtis ir amžius, reljefas, augalija, gyvūnija ir mikroorganizmai. Dirvožemio susidarymas yra ilgas, lėtas, nuolatinis procesas, priklausantis nuo geografinės vietovės ir landšafto. Viena labai svarbi dirvožemio savybė – rūgštingumas. Jis neigiamai veikia augalų vystymąsi, kenkia daugeliui naudingų dirvožemio organizmų.

Terasfera ir pedosfera yra glaudžiai tarpusavyje susijusios, todėl jos aptariamos kartu. Sausumos paviršiuje ir paviršiniame dirvožemio sluoksnyje auga augalai, veisiasi gyvūnai ir mikroorganizmai.

Literatūra

  • S. Agapovas, S. Sakalovas, D. Tichomirovas, „Geografijos žinynas“, „Šviesa“, 1972 m.