Aksominė revoliucija: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Gosireo.tm (aptarimas | indėlis)
Eilutė 3: Eilutė 3:


==Istorija==
==Istorija==
Dar 1989 m. [[Rugpjūtis|rugpjūčio]] mėnesį kilus opozicijos demonstracijoms, komunistų valdžia jas išvaikė jėga. 1989 m. [[lapkričio 17]] d. prasidėjo taiki studentų demonstraciją [[Praha|Prahoje]], kurias numalšino policijos pajėgos. Kilus nepasitenkinimui, [[lapkričio 19]] d. prasidėjo masiniai protestai, kurie truko iki gruodžio mėnesio pabaigos, komunistai nedrįso panaudoti jėgos ir prarado valdžią. 1989 m. Čekoslovakijos prezidentu išrinktas disidentas, kovotojas už žmogaus teises [[Vaclavas Havelas]].
Dar 1989 m. [[Rugpjūtis|rugpjūčio]] mėnesį kilus opozicijos demonstracijoms, komunistų valdžia jas išvaikė jėga. 1989 m. [[lapkričio 17]] d. prasidėjo taiki studentų demonstracija [[Praha|Prahoje]], kurią numalšino policijos pajėgos. Kilus nepasitenkinimui, [[lapkričio 19]] d. prasidėjo masiniai protestai, kurie truko iki gruodžio mėnesio pabaigos, komunistai nedrįso panaudoti jėgos ir prarado valdžią. 1989 m. Čekoslovakijos prezidentu išrinktas disidentas, kovotojas už žmogaus teises [[Vaclavas Havelas]].


Žlungant komunistiniams režimams gretimose šalyse, [[lapkričio 28]] d. komunistinė valdžia nutarė atsisakyti vienpartinės sistemos, atidaryti sienas su Vakarų Vokietija ir [[Austrija]]. [[Gruodžio 10]] d. prezidentas [[Gustavas Husakas]] paskyrė naują vyriausybę, daugiausiai sudarytą iš opozicinių partijų atstovų, o pats atsistatydino.
Žlungant komunistiniams režimams gretimose šalyse, [[lapkričio 28]] d. komunistinė valdžia nutarė atsisakyti vienpartinės sistemos, atidaryti sienas su Vakarų Vokietija ir [[Austrija]]. [[Gruodžio 10]] d. prezidentas [[Gustavas Husakas]] paskyrė naują vyriausybę, daugiausiai sudarytą iš opozicinių partijų atstovų, o pats atsistatydino.


Išnykus griežtai, centralizuojančiai komunistų valdžiai, vėl iškilo istoriniai nesutarimai tarp čekų ir slovakų, per kurį nuverstas komunistinis režimas. "Piliečių forumas" skilo į dvi dalis − centro kairiųjų Piliečių sąjūdį ir dešiniąją Piliečių demokratinę partiją. [[1992]] m. per visuotinius rinkimus į valdžią atėjo partijos, siekiančios suskaidyti bendrą valstybę. [[1993]] m. sausio 1 d. buvo įkurta [[Čekija|Čekijos]] respublika. [[Slovakija|Slovakijos]] respublika buvo taip pat buvo paskelbta [[1993]] m. sausio 1 d., kuriai vadovavo [[Michalas Kovačas]].
Išnykus griežtai, centralizuojančiai komunistų valdžiai, vėl iškilo istoriniai nesutarimai tarp čekų ir slovakų. "Piliečių forumas" skilo į dvi dalis − centro kairiųjų Piliečių sąjūdį ir dešiniąją Piliečių demokratinę partiją. [[1992]] m. per visuotinius rinkimus į valdžią atėjo partijos, siekiančios suskaidyti bendrą valstybę. [[1993]] m. sausio 1 d. buvo įkurta [[Čekija|Čekijos]] respublika. [[Slovakija|Slovakijos]] respublika buvo taip pat buvo paskelbta [[1993]] m. sausio 1 d., kuriai vadovavo [[Michalas Kovačas]].


{{Commons|Category:Velvet Revolution}}
{{Commons|Category:Velvet Revolution}}

08:41, 26 balandžio 2020 versija

Aksominė revoliucija

Aksominė revoliucija – populiarus 1989 m. Čekoslovakijos visuomenės veiksmų pavadinimas.

Istorija

Dar 1989 m. rugpjūčio mėnesį kilus opozicijos demonstracijoms, komunistų valdžia jas išvaikė jėga. 1989 m. lapkričio 17 d. prasidėjo taiki studentų demonstracija Prahoje, kurią numalšino policijos pajėgos. Kilus nepasitenkinimui, lapkričio 19 d. prasidėjo masiniai protestai, kurie truko iki gruodžio mėnesio pabaigos, komunistai nedrįso panaudoti jėgos ir prarado valdžią. 1989 m. Čekoslovakijos prezidentu išrinktas disidentas, kovotojas už žmogaus teises Vaclavas Havelas.

Žlungant komunistiniams režimams gretimose šalyse, lapkričio 28 d. komunistinė valdžia nutarė atsisakyti vienpartinės sistemos, atidaryti sienas su Vakarų Vokietija ir Austrija. Gruodžio 10 d. prezidentas Gustavas Husakas paskyrė naują vyriausybę, daugiausiai sudarytą iš opozicinių partijų atstovų, o pats atsistatydino.

Išnykus griežtai, centralizuojančiai komunistų valdžiai, vėl iškilo istoriniai nesutarimai tarp čekų ir slovakų. "Piliečių forumas" skilo į dvi dalis − centro kairiųjų Piliečių sąjūdį ir dešiniąją Piliečių demokratinę partiją. 1992 m. per visuotinius rinkimus į valdžią atėjo partijos, siekiančios suskaidyti bendrą valstybę. 1993 m. sausio 1 d. buvo įkurta Čekijos respublika. Slovakijos respublika buvo taip pat buvo paskelbta 1993 m. sausio 1 d., kuriai vadovavo Michalas Kovačas.