Mahašivaratrė: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S įtraukta Kategorija:Šaivizmas naudojant HotCat
 
Eilutė 12: Eilutė 12:


[[Kategorija:Hinduizmo šventės]]
[[Kategorija:Hinduizmo šventės]]
[[Kategorija:Šaivizmas]]

Dabartinė 18:59, 15 balandžio 2020 versija

Mahašivaratrė Kotapakondoje (Andhra Pradešas)

Mahašivaratrė (skr. महा शिवरात्रि = IAST: Mahā-Śivarātri- 'didžioji Šivos naktis') – kasmetinė hinduistinė šventė, skirta Šivos garbei. Ji pagal hinduistinį kalendorių vyksta phalgunos mėnesio tamsiojo mėnulio 13-ą naktį ir 14-ą dieną (vasario-kovo mėnesį). Tai visuotinė šventė, švenčiama ne tik šaivų, bet daugelio hinduistų.

Dieną prieš šventės pradžią pasninkaujama, o naktį lankomos šventyklos, atliekamos giesmės ir aukojimai (pūdžos) Šivai. Šventės proga Šivos lingos papuošiamos gėlių žiedlapiais, sandalmedžio tepalu, milvos lapais, maudomos piene ir meduje. Kitą dieną švenčiama įvairiai.

Kelete puranų (Skandos, Lingos, Padmos) pasakojama, kad sykį nedoras medžiotojas netyčia užlašino vandens ant Šivos lingos, nukrėtė kelis milvos lapus ir ruošdamasis medžioklei visą naktį nemiegojo ir nieko nevalgė. Tokiu būdu pats nežinodamas jis pagerbė Šivą ir po mirties nukeliavo į dausas. Pasak puranų, tie, kas turi geresnę karmą lai elgiasi taip pat ir irgi pelnys malonę.

Kiekvieno hinduistų mėnesio 13-a naktis ir 14-a diena yra skirta Šivai (Šivaratrė), bet didžiausia šventė iš jų yra Mahašivaratrė.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Mahāśivarātri.0Bruce M. Sullivan. Historical Dictionary of Hinduism. The Scarecrow Press, 1997.0p. 129–130