Baltasis fosforas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 13: Eilutė 13:


=== Fosforiniai ginklai I ir II pasauliniuose karuose ===
=== Fosforiniai ginklai I ir II pasauliniuose karuose ===
Britanijos armija padegamąsias baltojo fosforo granatas ėmė naudoti 1916 m. pabaigoje.
<br /> I pasauliniame kare minosvaidžių minas, artilerijos sviedinius, raketas ir granatas su fosforu naudojo JAV, D. Britanija ir kitų [[Britų Tautų Sandrauga|Britų Tautų Sandraugos]] šalių bei Japonijos armijos tiek kaip padegamuosius, tiek kaip dūminius ginklus.


II pasaulinio karo metais D. Britanijos armijai buvo gaminamos padegamojo butelio tipo fosforinės granatos, kurios buvo skirtos atremti galimam Vokietijos kariuomenės išsilaipinimui į D. Britaniją.
<br /> JAV kariuomenė naudojo padegamąsias fosforines minosvaidžių minas.

Vokietijos, D. Britanijos ir JAV aviacija naudojo fosforines padegamąsias aviacines bombas.

Padegamųjų ginklų naudojimas prieš civilius uždraustas 1980 m. JTO konvencija.

== Nuorodos ==
* [http://www.globalsecurity.org/military/systems/munitions/wp.htm White Phosphorus (WP)] (GlobalSecurity.org tinklalapuje)
* [http://www.globalsecurity.org/military/systems/munitions/wp.htm White Phosphorus (WP)] (GlobalSecurity.org tinklalapuje)
*
*

08:57, 6 balandžio 2020 versija

Baltojo fosforo aviacinės bombos pataikymas į JAV linijinį laivą Alabama, kai 1921 m. buvo atlikta demonstracija, kaip aviacija gali nuskandinti ir pačius galingiausius karo laivus.

r parafiną. Lengvai pjaustomas peiliu. Paprastai inertinių dujų atmosferoje liejamas į lazdeles ar kitos formos luitelius, laikomas distiliuotame vandenyje ar kitoje bedeguonėje aplinkoje.

Labai chemiškai aktyvus. Kambario temperatūroje lėtai oksiduojasi ir dėl to žalsvai švyti (chemiliuminescencija).

Padegamieji ginklai su baltuoju fosforu

Baltuoju fosforu užtaisomi padegamieji šaudmenys – artilerijos sviediniai, minosvaidžių minos, aviacinės bombos, granatos.

Dabar fosforiniai ginklai laikomi prieštaringais, kadangi baltasis ginklas ne tik labai efektyvi padegamoji medžiaga, bet ir labai nuodingas (0,1 g – mirtina dozė suaugusiam žmogui). Todėl svarstoma, ar jo naudojimas neturėtų būti reguliuojamas cheminio ginklo konvencijų.

JAV baltasis fosforas žymimas santrumpa WP (nuo white phosphorus), pagal tai jo žargoninis pavadinimas yra Vilis Piteris (Willy(ie) Pete ar Willy(ie) Peter)

Fosforiniai ginklai I ir II pasauliniuose karuose