Šablonas:Savaitės tema: Skirtumas tarp puslapio versijų

Šablonas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Vilensija (aptarimas | indėlis)
S Antoni Gaudí|Daugiau…
Eilutė 12: Eilutė 12:
Šios [[Vikipedija:Savaitės iniciatyva|savaitės iniciatyva]] yra {{Vikipedija:Savaitės iniciatyva/sitenotice}}.
Šios [[Vikipedija:Savaitės iniciatyva|savaitės iniciatyva]] yra {{Vikipedija:Savaitės iniciatyva/sitenotice}}.


[[Kauno tardymo izoliatorius|Daugiau…]]
[[Antoni Gaudí|Daugiau…]]


<noinclude>[[Kategorija:Skaidymo šablonai|{{PAGENAME}}]]</noinclude>
<noinclude>[[Kategorija:Skaidymo šablonai|{{PAGENAME}}]]</noinclude>

20:55, 26 rugpjūčio 2019 versija

A. Gaudí Guelio parkas

Antoni Gaudí i Cornet (1852 m. birželio 25 d. Reusas1926 m. birželio 10 d. Barselona) – katalonų architektas. Garsiausi darbai: Sagrada Familia, Casa Milà, Casa Batlló.

Antonio gimė neturtingoje miestiečių šeimoje, Reus miesto apylinkėse, Taragonos apskrityje, Katalonijoje. Ten ir praleido savo vaikystę. Šeimoje, be jauniausiojo Antoni, buvo dar trys broliai ir sesuo, kurie visi iki 1879 m. mirė. Antoni nuo mažens sirgo reumatu, kentė stiprius sąnarių skausmus. Šie negalavimai jį lydėjo ir visą likusį gyvenimą. Antoni visą gyvenimą buvo nevedęs.

Būdamas 17 metų, persikėlė į Barseloną, planavo pradėti architektūros studijas. Dėl lėšų trūkumo nuo 1870 m. dirbo braižytoju ir kitų architektų padėjėju; tai leido jam susipažinti su keletu žymių statytojų.

1878 m. baigė architektūros studijas. Ankstyvojoje A. Gaudi kūryboje, jo darbai priskiriami modernui, buvo itin gausiai dekoruojami. Kūrybos savitumą iškart pastebėjo turtingi prekybininkai, kurie žavėjosi jauno menininko moderniomis, elegantiškomis formomis ir dekoracijomis. Vienas iš jų, Eusebi Guell, tapo Antonio Gaudi pagrindiniu klientu ir rėmėju. Pastarajam A. Gaudi suprojektavo tokius pastatus kaip, Guell Pavilions, Guell Palace, Park Guell, Guell Bodegas. Barselonoje 1890 m. pastačius Palau Güell rūmus, A. Gaudi tapo pačiu žymiausiu miesto architektu. Paskutiniais gyvenimo metais dirbo projektuodamas žymiausią kūrinį – Šv. Šeimynos bažnyčią.

A. Gaudi 1926 m. birželio 7 d. išėjus pasivaikščioti, jis buvo partrenktas tramvajaus. Gaudi nesulaukė skubios pagalbos, kadangi dėl skurdžių drabužių ir dokumentų stokos jis buvo palaikytas elgeta. Galiausiai policijos pareigūnas A. Gaudi nuvežė į Sant Pau ligoninę, kurioje jis gavo primityvią pagalbą. Iki tol, kai Sagrada Família, Mosén Gil Parés, kapelionas atpažino Gaudi kitą dieną, jo sveikata buvo smarkiai pablogėjusi, kad pagerėtų dėl papildomo gydymo. Antoni Gaudi mirė birželio 10 d. Dvi dienos po mirties Gaudi buvo palaidotas Barselonos Šv. Šeimynos bažnyčios kriptoje.

Šios savaitės iniciatyva yra tarptautinės kompanijos.

Daugiau…