Inana: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Legobot (aptarimas | indėlis)
S Perkeliamos 30 tarpkalbinės nuorodos, dabar pasiekiamos Wikidata puslapyje d:q272523.
Zykasaa (aptarimas | indėlis)
Eilutė 8: Eilutė 8:


{{Mesopotamijos mitologija}}
{{Mesopotamijos mitologija}}
[[Kategorija:Mesopotamijos dievai‎]]
[[Kategorija:Mesopotamijos deivės]]
[[Kategorija:Meilės dievybės]]
[[Kategorija:Meilės dievybės]]
[[Kategorija:Karo dievybės]]
[[Kategorija:Karo dievybės]]

20:37, 24 rugpjūčio 2019 versija

Inanos raižinys iš Larsos

Inana (šum.  = Dingir INANNA) – šumerų meilės, vaisingumo ir karo deivė, nuo akadų laikų žinoma kaip Ištar. Inana buvo garbinama Uruke, ten stovėjo jai paskirta E-anna šventykla.

Inana mitologijoje labai nepastovi, klastinga, gudri. Laikoma mėnulio dievo Nanos ir deivės Ningal dukra, Enlilio anūkė. Pradžioje ji buvusi Aratos valdove, bet jos nuolaidumu vėliau ėmęs naudotis Urukas.

Pasakojamas mitas apie Inanos mirtį – ji patekusi į požemio karalystę pas deivę Ereškigal. Ten buvo vedama per 7 vartus, kur ties kiekvienais turėjo atiduoti po vieną iš savo 7 magiškų apdarų. Praėjusi pro vartus ir likusi nuoga, Inana buvo nužudyta Ereškigal. Vėliau Enkis nusiuntė į požemį du demonus, kurie atgaivino Inaną. Tačiau ji negalėjo palikti mirusiųjų karalystės, neatsiuntusi ko nors vietoj savęs. Deivė sužinojo, kad jos vyras Dumuzidas Piemuo visiškai jos negedėjo ir mėgavosi malonumais, todėl pasirinko jį, kaip jos išpirką iš požemio. Demonai sučiupo Dumuzį ir nugabeno pas Erškigal. Dumuzio sesuo Geštinana pasiaukojo ir pusę metų pavaduodavo Dumuzį. Dumuzio sugrįžimas pas Inaną buvo siejamas su pavasario sugrįžimu ir švęstas vaisingumo orgijomis.