Azimutas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S Atmestas 78.60.124.130 pakeitimas, grąžinta ankstesnė versija (Zygimantus keitimas)
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 2: Eilutė 2:
'''Azimutas''' [[geografija|geografijoje]] ir [[geodezija|geodezijoje]] – kampas tarp '''šiaurės''' krypties ir krypties į tam tikrą daiktą (objektą) vietovėje; skaičiuojamas laipsniais nuo 0° iki 360° laikrodžio rodyklės judėjimo kryptimi. Pvz., rytų azimutas sudaro 90°.
'''Azimutas''' [[geografija|geografijoje]] ir [[geodezija|geodezijoje]] – kampas tarp '''šiaurės''' krypties ir krypties į tam tikrą daiktą (objektą) vietovėje; skaičiuojamas laipsniais nuo 0° iki 360° laikrodžio rodyklės judėjimo kryptimi. Pvz., rytų azimutas sudaro 90°.


'''Azimutas''' [[astronomija|astronomijoje]] – viena iš [[horizontinė koordinačių sistema|horizontinės sistemos]] koordinačių – tai kampas tarp '''šiaurės''' krypties ir krypties į tašką, kuriame susikerta [[horizontas]] ir [[vertikalas]], einantis per dangaus objektą. Jis skaičiuojamas laipsniais nuo 0° iki 360° laikrodžio rodyklės judėjimo kryptimi (nuo šiaurės taško į rytus). Pvz., rytų azimutas sudaro 90°. Kita horizontinės sistemos koordinatė yra [[Horizontinė koordinačių sistema|aukštis]] arba [[zenitinis nuotolis]]. Senesniuose vadovėliuose galima rasti, kad azimutas astronomijoje matuojamas nuo pietų taško į vakarus. Toks susitarimas nustato, kad azimutas lygus nuliui, kai [[valandinis kampas]] (pirmosios pusiaujinės sistemos koordinatė) irgi lygus nuliui. Tačiau tai patogu naudoti tik stebint iš šiaurės pusrutulio platumų – kuomet dauguma žvaigždžių kulminuoja pietuose.
'''Azimutas''' [[astronomija|astronomijoje]] – viena iš [[horizontinė koordinačių sistema|horizontinės sistemos]] koordinačių – tai kampas tarp '''šiaurės''' krypties ir krypties į tašką, kuriame susikerta [[horizontas]] ir [[vertikalas]], einantis per dangaus objektą. Jis skaičiuojamas laipsniais nuo 0° iki 360° laikrodžio rodyklės judėjimo kryptimi (nuo šiaurės taško į rytus). Pvz., rytų azimutas sudaro 90°. Kita horizontinės sistemos koordinatė yra [[Horizontinė koordinačių sistema|aukštis]] arba [[zenitinis nuotolis]]. Senesniuose vadovėliuose galima rasti, kad azimutas astronomijoje matuojamas nuo pietų taško į vakarus. Toks susitarimas nustato, kad azimutas lygus nuliui, kai [[valandinis kampas]] (pirmosios pusiaujinės sistemos koordinatė) irgi lygus nuliui. Tačiau tai patogu naudoti tik stebint iš šiaurės pusrutulio platumų – kuomet dauguma žvaigždžių kulminuoja pietuose. Susiejasi su geografija.
<!-- interwiki -->
<!-- interwiki -->



17:34, 2 birželio 2019 versija

Azimutas

Azimutas geografijoje ir geodezijoje – kampas tarp šiaurės krypties ir krypties į tam tikrą daiktą (objektą) vietovėje; skaičiuojamas laipsniais nuo 0° iki 360° laikrodžio rodyklės judėjimo kryptimi. Pvz., rytų azimutas sudaro 90°.

Azimutas astronomijoje – viena iš horizontinės sistemos koordinačių – tai kampas tarp šiaurės krypties ir krypties į tašką, kuriame susikerta horizontas ir vertikalas, einantis per dangaus objektą. Jis skaičiuojamas laipsniais nuo 0° iki 360° laikrodžio rodyklės judėjimo kryptimi (nuo šiaurės taško į rytus). Pvz., rytų azimutas sudaro 90°. Kita horizontinės sistemos koordinatė yra aukštis arba zenitinis nuotolis. Senesniuose vadovėliuose galima rasti, kad azimutas astronomijoje matuojamas nuo pietų taško į vakarus. Toks susitarimas nustato, kad azimutas lygus nuliui, kai valandinis kampas (pirmosios pusiaujinės sistemos koordinatė) irgi lygus nuliui. Tačiau tai patogu naudoti tik stebint iš šiaurės pusrutulio platumų – kuomet dauguma žvaigždžių kulminuoja pietuose. Susiejasi su geografija.