Asura: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Lot-bot-as (aptarimas | indėlis)
S wz prastinimas
Lang-Bot-as (aptarimas | indėlis)
S robotas: brūkšneliai keičiami brūkšniais (pagal lietuvių kalbos rašybos normas)
Eilutė 1: Eilutė 1:
'''Asuros''' (Asura) ([[Sanskritas|sanskritu]]: असुर, ásura, „turintis dvasią“, „bekūnis“, dgs. ásurās „karių genčių“) vedų ir [[induizmas|induizmo]] mitologijoje yra klasė dangiškųjų būtybių, turinčių būrimo galią, sukeliančią iliuzijas (žr. [[maja_(induizmas)|maja]]).
'''Asuros''' (Asura) ([[Sanskritas|sanskritu]]: असुर, ásura, „turintis dvasią“, „bekūnis“, dgs. ásurās „karių genčių“) vedų ir [[induizmas|induizmo]] mitologijoje yra klasė dangiškųjų būtybių, turinčių būrimo galią, sukeliančią iliuzijas (žr. [[maja_(induizmas)|maja]]).


[[Rigveda|„Rigvedose“]] asuros gali būti dievais ([[aditjos]]; pirmiausiai, [[Varuna]] ir [[Mitra]], po to [[Agnis]], [[Indra]] ir kt.) ir labai retai dangaus demonai, dievų priešai. Tačiau [[Atharvaveda|„Atharvavedoje“]] asuros traktuojamos jau kaip demonai (kai kada ir kaip žmonių priešai VIII 6, 5; plg. „Kaušika sutra“ 87, 16; 88, 1), tuo tarpu dievai čia vadinami tik kaip [[deva]]; [[Upanišados]]e dievai vadinami „sura“ - iš čia ir kyla asurų pavadinimo aiškinimas, kaip „nedievai“ (a-sura). Būtent šiuo laikotarpiu susiformuoja asurų priešpastatymas dievams. Vėlyvojo induizme literatūroje asuros tampa aukščiausia demonų klase, taip pat priešpastatoma dievams.
[[Rigveda|„Rigvedose“]] asuros gali būti dievais ([[aditjos]]; pirmiausiai, [[Varuna]] ir [[Mitra]], po to [[Agnis]], [[Indra]] ir kt.) ir labai retai dangaus demonai, dievų priešai. Tačiau [[Atharvaveda|„Atharvavedoje“]] asuros traktuojamos jau kaip demonai (kai kada ir kaip žmonių priešai VIII 6, 5; plg. „Kaušika sutra“ 87, 16; 88, 1), tuo tarpu dievai čia vadinami tik kaip [[deva]]; [[Upanišados]]e dievai vadinami „sura“ iš čia ir kyla asurų pavadinimo aiškinimas, kaip „nedievai“ (a-sura). Būtent šiuo laikotarpiu susiformuoja asurų priešpastatymas dievams. Vėlyvojo induizme literatūroje asuros tampa aukščiausia demonų klase, taip pat priešpastatoma dievams.


[[kategorija:Induizmo_pusdieviai]]
[[kategorija:Induizmo_pusdieviai]]

15:59, 26 vasario 2007 versija

Asuros (Asura) (sanskritu: असुर, ásura, „turintis dvasią“, „bekūnis“, dgs. ásurās „karių genčių“) – vedų ir induizmo mitologijoje yra klasė dangiškųjų būtybių, turinčių būrimo galią, sukeliančią iliuzijas (žr. maja).

„Rigvedose“ asuros gali būti dievais (aditjos; pirmiausiai, Varuna ir Mitra, po to – Agnis, Indra ir kt.) ir labai retai – dangaus demonai, dievų priešai. Tačiau „Atharvavedoje“ asuros traktuojamos jau kaip demonai (kai kada ir kaip žmonių priešai – VIII 6, 5; plg. „Kaušika sutra“ – 87, 16; 88, 1), tuo tarpu dievai čia vadinami tik kaip deva; Upanišadose dievai vadinami „sura“ – iš čia ir kyla asurų pavadinimo aiškinimas, kaip „nedievai“ (a-sura). Būtent šiuo laikotarpiu susiformuoja asurų priešpastatymas dievams. Vėlyvojo induizme literatūroje asuros tampa aukščiausia demonų klase, taip pat priešpastatoma dievams.