Euklidas Aleksandrietis: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
54646
S Atmestas 78.62.167.46 pakeitimas, grąžinta ankstesnė versija (Illustr keitimas)
Žyma: Atmesti
Eilutė 49: Eilutė 49:
Visuose šiuose darbuose išlaikyta vieninga bazinė „Pradmenų“ loginė struktūra, sudaryta iš apibrėžimų ir įrodytų teiginių.
Visuose šiuose darbuose išlaikyta vieninga bazinė „Pradmenų“ loginė struktūra, sudaryta iš apibrėžimų ir įrodytų teiginių.


Euklido svarbiausias veikalas „Pradmenys“ [[lietuvių kalba]] dar nebuvo publikuotas, tačiau [[Vilnius|Vilniuje]] 1807 m. buvo išleistas leidimas [[lenkų kalba]]
Euklido svarbiausias veikalas „Pradmenys“ [[lietuvių kalba]] dar nebuvo publikuotas, tačiau [[Vilnius|Vilniuje]] 1807 m. buvo išleistas leidimas [[lenkų kalba]].


== Biografiniai šaltiniai ==
== Biografiniai šaltiniai ==
Apie Euklidą daugiausia žinoma iš jo išlikusių veikalų. Likę informacijos trupiniai mus pasiekia iš [[Proklas|Proklo]] ir [[Papas Aleksandrietis|Papo Aleksandriečio]] komentarų. Viduramžių rašytojai retkarčiais jį painiodavo su [[Euklidas Megarietis|Euklidu Megariečiu]] (amžiumi anksčiau gyvenusiu graiku filosofu ''sokratiku
Apie Euklidą daugiausia žinoma iš jo išlikusių veikalų. Likę informacijos trupiniai mus pasiekia iš [[Proklas|Proklo]] ir [[Papas Aleksandrietis|Papo Aleksandriečio]] komentarų. Viduramžių rašytojai retkarčiais jį painiodavo su [[Euklidas Megarietis|Euklidu Megariečiu]] (amžiumi anksčiau gyvenusiu graiku filosofu ''sokratiku'').


== Šaltiniai ==
== Šaltiniai ==

12:32, 6 vasario 2019 versija

Euklidas Aleksandrietis
gr. Εὐκλείδης
Gimė 365 m. pr. m. e.
Mirė 275 m. pr. m. e.
Veikla senovės graikų matematikas, dabar žinomas kaip „geometrijos tėvas“.
Vikiteka Euklidas Aleksandrietis

Euklidas Aleksandrietis (gr. Εὐκλείδης; apie 365275 m. pr. m. e.) – senovės graikų matematikas, dabar žinomas kaip „Geometrijos tėvas“.[reikalingas šaltinis]

Tiksli Euklido gimimo vieta ir detalės apie gyvenimą nežinomos. Greičiausiai jis gyveno valdant Ptolemėjui I (306–233 pr. m. e.). Buvo aktyvus Aleksandrijos bibliotekos gyvenime ir, galbūt, studijavo Platono Akademijoje Atėnuose.

Jo žinomiausias darbas „Pradmenys“ yra laikomas vienu sėkmingiausių istorijoje vadovėlių. Jame geometrinių kūnų ir sveikųjų skaičių savybės yra išvedamos iš keleto aksiomų. Šitaip Euklidas numatė (ir iš dalies padėjo pagrindą) šiuolaikinės matematikos aksiomatiniam metodui.

Taip pat kituose jo darbuose nagrinėjama: vizualinė perspektyva, kūgio pjūvis, sferinė geometrija ir greičiausiai keturkampė plokštuma.

Veikalai

  • Pradmenys;
  • Duomenys;
  • Apie figūrų skirstymą (dalybą);
  • Fenomenas (Reiškinys);
  • Optika.

Visuose šiuose darbuose išlaikyta vieninga bazinė „Pradmenų“ loginė struktūra, sudaryta iš apibrėžimų ir įrodytų teiginių.

Euklido svarbiausias veikalas „Pradmenys“ lietuvių kalba dar nebuvo publikuotas, tačiau Vilniuje 1807 m. buvo išleistas leidimas lenkų kalba.

Biografiniai šaltiniai

Apie Euklidą daugiausia žinoma iš jo išlikusių veikalų. Likę informacijos trupiniai mus pasiekia iš Proklo ir Papo Aleksandriečio komentarų. Viduramžių rašytojai retkarčiais jį painiodavo su Euklidu Megariečiu (amžiumi anksčiau gyvenusiu graiku filosofu sokratiku).

Šaltiniai