Žmogžudystės Kaune 2009 m.: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Atšauktas naudotojo 84.46.207.173 (Aptarimas) darytas keitimas 5445857
Žyma: Anuliuoti
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 1: Eilutė 1:
{{jungti|Drąsius Kedys}}
{{jungti|Drąsius Kedys}}
'''[[2009]] metų [[spalio 5]] dienos žmogžudystės Kaune''' – dviguba žmogžudystė, įvykdyta 2009 metų spalio 5 dieną, kai Kauno senamiestyje, ties Sladkevičiaus g. 5 namu, per kelias valandas, kaip įtariama, Drąsius Kedys nužudė Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėją [[Jonas Furmanavičius|Joną Furmanavičių]], o vėliau ir D. Kedžio dukros tetą Violetą Naruševičienę.
'''[[2009]] metų [[spalio 5]] dienos žmogžudystės Kaune''' – dviguba žmogžudystė, įvykdyta 2009 metų spalio 5 dieną, kai Kauno senamiestyje, ties Sladkevičiaus g. 5 namu, per kelias valandas, kaip įtariama, [[Drąsius Kedys]] nužudė Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėją [[Jonas Furmanavičius|Joną Furmanavičių]], o vėliau ir D. Kedžio dukros tetą Violetą Naruševičienę.


== Aplinkybės ==
== Aplinkybės ==

16:50, 19 gruodžio 2018 versija

   Šį straipsnį yra pasiūlyta sujungti su „Drąsius Kedys“.
Dėl kokių priežasčių palikta ši žymė, galite sužinoti diskusijų puslapyje.

2009 metų spalio 5 dienos žmogžudystės Kaune – dviguba žmogžudystė, įvykdyta 2009 metų spalio 5 dieną, kai Kauno senamiestyje, ties Sladkevičiaus g. 5 namu, per kelias valandas, kaip įtariama, Drąsius Kedys nužudė Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėją Joną Furmanavičių, o vėliau ir D. Kedžio dukros tetą Violetą Naruševičienę.

Aplinkybės

Manoma, kad žudynės yra susijusios su Laimutės Stankūnaitės ir Drąsiaus Kedžio nesutarimais dėl dukters globos. Įtariamasis - 37 metų garliaviškis Drąsius Kedys (g. 1972 m.)[1], kuris taip pat įtariamas Violetos Naruševičienės, buvusios D. Kedžio sugyventinės Laimutės Stankūnaitės sesers, nužudytos tą pačią 2009 m. spalio 5 d. (po kelių valandų) Kaune, nužudymu. Žudynių priešistorėje Laima Stankūnaitė buvo laimėjusi bylą dėl dukters globos, nuolatinė dukters gyvenamoji vieta buvo paskirta su motina, o tai kėlė D. Kedžio pasipiktinimą (L. Stankūnaitei padėjo Andrius Ūsas, tuomečio LR Seimo pirmininko Viktoro Muntiano patarėjas). D. Kedys, teisėtai pasiimdavęs mergaitę savaitgaliais, tačiau dukrą motinai L. Stankūnaitei grąžindavęs nenoriai (su šia konfliktuodavęs, plūdęs ją net ir vaiko teisių apsaugos tarnybos bei socialinių darbuotojų akivaizdoje), pasiekė, kad A. Ūsui būtų iškelta baudžiamoji byla dėl mergaitės tvirkinimo, be to, tvirtino, esą L. Stankūnaitė už pinigus leidusi mergaitę tvirkinti, viešai paskelbė kaltinimus (medžiagą dėl „tvirkinimo“ platino žiniasklaidai, Seimo nariams, Vyriausybei, politikams), neva buvusi jo sugyventinė Laimutė Stankūnaitė pedofilams už pinigus „išnuomodavo“ jų mažametę dukrelę, taip pat kaltino ir buvusios sugyventinės seserį V. Naruševičienę.[2]. Teisėjas Jonas Furmanavičius neturėjo nieko bendra su byla, nepažinojo nei A. Ūso, nei L. Stankūnaitės, tačiau turėjo tokią pat mašiną kaip ir kaltinamasis A. Ūsas, todėl D. Kedžio iniciatyva buvo įtrauktas dėl kaltinimų mergaitės „tvirkinimu“, apklaustas[3]. J. Furmanavičius padavė mergaitės tėvą Drąsių Kedį į teismą dėl šmeižto[4].

Istorija

Kova dėl dukters globos su buvusia sugyventine

2001 m. 29 metų amžiaus Drąsius Kedys susipažino su Laima Stankūnaite, tuo metu 16 metų moksleive. Baigdama 12 klasę L. Stankūnaitė pagimdė D. Kedžio dukterį ir apsigyveno pas D. Kedį Garliavoje, jo tėvų name. Pora nesutarė. Anot L. Stankūnaitės, sugyventinis jai neleido dirbti ir mokytis, nes mokslai brangiai kainuoja, o pats ilgam ir dažnai išvykdavo verslo reikalais (supirkinėjo iš namudininkų kailius ir veždavo į Rusiją).

Paieška

Spalio 5 d. buvo paskelbta nacionalinė D. Kedžio paieška, įtariamojo nuotraukos ir jo požymiai išsiųsti žiniasklaidos priemonėms, išdalintos oro uostams, pasienio postams, degalinėms, bankams, kitoms suinteresuotoms įstaigoms. Sutvarkius visus reikiamus dokumentus, paskelbta ir tarptautinė D. Kedžio paieška. Vėliau jis buvo rastas negyvas Kauno marių krante su smurto žymėmis.

Šaltiniai

  1. „Žudikas nerastas, ieškoma kitų kaltininkų“ „Lietuvos žinios“
  2. „Pakaunės stileiva tapo medžiojamu žvėrimi“ (straipsnis, video) lrytas.lt, „Lietuvos rytas“ korespondentai Artūras Jančys, Jadvyga Pekarskaitė, Dalia Gudavičiūtė, Vygantas Trainys, 2009-10-07
  3. „Žurnalistė L.Lavaste: „Seserys pasakojo, kad D.Kedys grasina visą šeimą sušaudyti““ „Lietuvos ryto“ televizija Data: 2009-10-05 23:05
  4. „A.Valantinas: J.Furmanavičius buvo apklaustas mergaitės tvirkinimo byloje“ Vytautas Beniušis, „Kauno diena“, 2009-10-05, 21:35

Nuorodos