Informacinių sistemų priežiūra: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
S Atmestas 84.32.115.18 pakeitimas, grąžinta ankstesnė versija (188.69.212.196 keitimas)
Žyma: Atmesti
Eilutė 8: Eilutė 8:
* Sistemos funkcijų modifikavimas arba praplėtimas - siekiant patenkinti naujus reikalavimus, sistema atnaujinama.
* Sistemos funkcijų modifikavimas arba praplėtimas - siekiant patenkinti naujus reikalavimus, sistema atnaujinama.
Informacinių sistemų priežiūrą ir palaikymą vykdo specializuotos IT kompanijos ([http://www.v-servisas.lt/ V-SERVISAS], [http://atea.lt/it-paslaugos/informaciniu-sistemu-prieziura/ Atea], [[Komparsa]], [[Alna]], [[Sonex]], [[Blue Bridge]], [[Labbis]], [[SATi]], ir kt.) arba organizacijos vidaus darbuotojai.
Informacinių sistemų priežiūrą ir palaikymą vykdo specializuotos IT kompanijos ([http://atea.lt/it-paslaugos/informaciniu-sistemu-prieziura/ Atea], [[Komparsa]], [[Alna]], [[Sonex]], [[Blue Bridge]], [[Labbis]], [[SATi]], ir kt.) arba organizacijos vidaus darbuotojai.


[[Kategorija:Informacinės sistemos]]
[[Kategorija:Informacinės sistemos]]

12:06, 28 lapkričio 2018 versija

Informacinių sistemų priežiūra (angl. „system maintenance“) – tai esamos informacinės sistemos (IS) aptarnavimas, teikiant įvairias jos priežiūros paslaugas, bei aprūpinimas įvairiomis priemonėmis sistemos veiklai ir jos gerinimui. Tuo tarpu informacinės sistemos palaikymas (angl. „system support“) apibrėžiamas kaip pačios sistemos keitimas, šalinant atsiradusius trūkumus, gerinant atitikimą su tikrove arba pritaikant ją pasikeitus įrengimams ar reikalavimams.

Kiekviena sistema turi būti prižiūrima ir palaikoma, jeigu norima, kad sistemos naudingumas esamoje aplinkoje nesumažėtų. Sistema yra tvirtai susieta su savo aplinka. Į aplinką įdiegiama sistema pakeičia ją, todėl keičiasi ir reikalavimai sistemai. Tikėtina, kad reikalavimai sistemai keisis jau sistemos kūrimo metu, todėl net ir naujai pateikta sistema neatitiks reikalavimų.

Apibendrinant priežiūros ir palaikymo veiksmus, juos galima suskirstyti į tris tipus:

  • IS klaidų taisymas – tai trūkumų taisymas, kad informacinė sistema atitiktų reikalavimus.
  • IS pritaikymas skirtingai darbo aplinkai - tai sistemos atnaujinimas, kad ji veiktų ir kitoje aplinkoje (pavyzdžiui, kitame kompiuteryje) nei buvo įdiegta iš pradžių.
  • Sistemos funkcijų modifikavimas arba praplėtimas - siekiant patenkinti naujus reikalavimus, sistema atnaujinama.

Informacinių sistemų priežiūrą ir palaikymą vykdo specializuotos IT kompanijos (Atea, Komparsa, Alna, Sonex, Blue Bridge, Labbis, SATi, ir kt.) arba organizacijos vidaus darbuotojai.