Kriminalistika: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Meidale (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Knutux (aptarimas | indėlis)
S Atmestas Meidale pakeitimas, grąžinta paskutinė versija (naudotojo Rencas keitimas)
Eilutė 1: Eilutė 1:
'''Kriminalistika''' (lot. ''crimen'' nusižengimas) - [[teisė]]s disciplina apie kovą, jos metodus ir priemones tiriant, išaiškinant ''atskiras'' nusikalstamas veikas (t.p. žr. [[nusikalstamumas]]), jų [[prevencija|prevencijos]], baudžiamojo persekiojimo (represyvias) priemones.
Terminas '''''kriminalistika''''' yra kilęs iš lotynų kalbos žodžio ''criminalis'' - nusikaltimas, susijęs su nusikaltimu, arba ''crimen'' - nusikaltimas. Taip mokslą apie nusikaltimų tyrimo techniką, taktiką ir metodiką pirmas pavadino austrų kriminalistas, Graco universiteto profesorius Hansas Grosas (Hans Gross). Pasak jo, kriminalistika yra mokslas apie baudžiamosios teisės realijas.
Kitas kriminalistas, Frankfurto universiteto profesorius Frydrichas Gerdsas (Friedrich Geerds), teigia, kad kriminalistika - tai mokslas apie tiesioginę represinę ir profilaktinę baudžiamojo persekiojimo institucijų kova su nusikalstamumu.

Kaip mokslas kriminalistika susiformavo XIX amžiaus antrojojo pusėje, nors pirmieji kriminalistiniai tyrimai buvo atlikti daug seniau.

Kriminalistikos mosklą sudaro:
Bendroji kriminalistikos teorija.
Kriminalistikos technika.
Kriminalistikos taktika.
Kriminalistikos metodika (atskirų nusikaltimo rūšių tyrimo metodika).


Tikslas - išaiškinti, pateikti (tvirtus, tinkamus [[teismas|teisme]]) įrodymus apie padarytas [[veika]]s, jų išvengti arba kitaip užkirsti joms kelią.
Tikslas - išaiškinti, pateikti (tvirtus, tinkamus [[teismas|teisme]]) įrodymus apie padarytas [[veika]]s, jų išvengti arba kitaip užkirsti joms kelią.

15:47, 23 vasario 2007 versija

Kriminalistika (lot. crimen nusižengimas) - teisės disciplina apie kovą, jos metodus ir priemones tiriant, išaiškinant atskiras nusikalstamas veikas (t.p. žr. nusikalstamumas), jų prevencijos, baudžiamojo persekiojimo (represyvias) priemones.

Tikslas - išaiškinti, pateikti (tvirtus, tinkamus teisme) įrodymus apie padarytas veikas, jų išvengti arba kitaip užkirsti joms kelią.

Sritys

Santykis su kriminologija

Kriminalistika yra savarankiška teisės mokslų disciplina, gimininga kriminalistikai. Kriminologija yra mokslas apie nusikalstamumo priežastis (kriminalinė etiologija), jo pasireiškimo formas (kriminalinė fenomenologija). Abi disciplinos viena kitos atžvilgiu laikytinos pagalbinėmis.