Apple: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nestea (aptarimas | indėlis)
Atšauktas naudotojo 78.62.227.65 (Aptarimas) darytas keitimas 5417033
Žyma: Anuliuoti
Vaidila (aptarimas | indėlis)
Eilutė 109: Eilutė 109:


{{Apple}}
{{Apple}}
{{Dow Jones Index bendrovės}}


[[Kategorija:Apple| ]]
[[Kategorija:Apple| ]]

11:59, 25 spalio 2018 versija

Apple Inc.
FormaAkcinė bendrovė
PramonėInformacinės technologijos,
Elektroniniai mokėjimai,
Elektroninė komercija,
mažmeninė prekyba,
Žiniasklaida
Įkurta1976 m. balandžio 1 d. (1976-04-01)
Įkūrėjas (-ai)Steve Jobs,
Steve Wozniak,
Ronald Wayne
Centrinė būstinėKupertinas, Kalifornija, JAV Jungtinės Amerikos Valstijos
Vietų skaičius475 parduotuvės 17-oje rinkų (2016)[1]
Svarbiausi darbuotojaiTim Cook (vadovas)
Jonathan Ive (vyriausias dizaineris)
ProduktaiiPad · iPhone · iPod · Mac · Apple TV · Apple Watch · iOS · OS X · watchOS · tvOS
PaslaugosApple Store · App Store · iTunes Store · Mac App Store · iBookstore · iCloud · Apple Pay · Apple Music · Apple News · AppleCare
Pajamos$233,7 mlrd. (2015)[2]
Pelnas$53,4 mlrd. (2015)[3]
Darbuotojų115 000 (2015)[4]
Dukterinės įmonėsFileMaker Inc. · Anobit · Braeburn Capital · Beats Electronics
TinklalapisOficiali svetainė

„Apple“ – informacinių technologijų bendrovė, kuri kuria ir parduoda techninę ir programinę įrangą. Didžiąją „Apple“ pajamų dalį sudaro „iPhoneišmaniųjų ir planšetinių telefonų pardavimai. Taip pat reikšmingi „iPadplanšečių ir „Macasmeninių kompiuterių pardavimai. Nemažiau svarbios pajamos gaunamos iš muzikos, filmų ir programėlių pardavimų.[5]

„Apple“ operacinių sistemų („iOS“, „macOS“) ekosistema yra trečia didžiausia pasaulyje. Savo mastu atsilieka tik nuo „Google“ ir „Microsoft“ plėtojamų „Android“ bei „Windows“ ekosistemų.[6] Analitikai teigia, kad tiek „Apple“, tiek kiti gamintojai siekia išlaikyti vartotojus savo ekosistemoje jiems pasiūlydami vis daugiau paslaugų. Pavyzdžiui, „Apple Pay“ paslauga, kuri nebus itin pelninga pastarajai bendrovei, buvo pasiūlyta rinkai ir dėl to, kad jos naudotojams nebeapsimokėtų palikti šios ekosistemos.

„Apple“ yra laikoma pelningiausia JAV bendrovė. 2015 m. ši bendrovė susikrovė $53,4 mlrd. pelną.[3] 2015 m. „Apple“ susižėrė $233,7 mlrd. pajamų iš kurių $146,6 mlrd. vien iš „iPhone“ verslo.[7] „Apple“ yra taip pat vertingiausia bendrovė pasaulyje, kurios rinkos vertė siekia $607,4 mlrd.[8] O jos prekinis ženklas įkainuojamas $246,9 mlrd.[9]

Istorija

Ištakos

Stivas Džobsas, Stivas Vozniakas ir Ronaldas Veinas praleido nemažai laiko S. Džobso tėvų garaže kuriant technologinius įrenginius, kol atsirado galimybė persikelti į nuomojamas patalpas. Jie teturėjo $1300 pradiniam kapitalui. „Apple I“ pasirodė 1976 m., tačiau gavus pirmuosius užsakymus R. Veinas pardavė savo akcijas už $800.

1977 m. sausio mėn. buvo įsteigta „Apple“ bendrovė, Maikas Markula tapo šios bendrovės verslo angelu. Jis suteikė $250 000 verslui vystyti. Tais pačiais metais pasirodė „Apple II“. Šis tapo pirmuoju masinės gamybos asmeniniu kompiuteriu.

Kai „Apple“ plėtėsi, bendrovė pradėjo ieškoti patyrusio vadovo, sugebančio susitvarkyti su bendrovės augimu. 1978 m. „Apple“ kaip savo naująjį vadovą pasamdė Maiką Skotą (Mike Scott) iš „National Semiconductor“ kompanijos. Skoto vadovavimo laikotarpis „Apple“ buvo labai reikšmingas. 1980 m. gruodį „Apple“ įgyvendino pirminį viešą akcijų siūlymą. 1983 m. Stivas Džobsas į vadovo vietą prisiviliojo Džoną Skalį (John Sculley)

„Apple“ akcininkų suvažiavime 1984 m. sausio 24 d. Stivas Džobsas entuziazmu trykštančiai publikai pristatė „Macintosh“ kompiuterį. Macintosh tapo pirmuoju komerciškai sėkmingu mažu kompiuteriu, turinčiu grafinę naudotojo sąsają. Tais pačiais metais „Apple“ sukūrė ir garsiąja Supertaurės (angl. Super Bowl) reklamą pavadinimu „1984“.

Pardavimų kritimas 1984 metų pabaigoje pablogino Džobso ir Skalio santykius. 1985 m. gegužės mėnesį, motyvuodamas pablogėjusia situacija kompanijoje, Skalis atleido Džobsą iš kompanijos. Už visas parduotas akcijas jam atiteko $100 mln.

Stivo Džobso vadovavimo laikotarpis

iPod“ ir „iTunes Store“ iš esmės pakeitė muzikos pramonę. „Apple“ rinkai pasiūlė mokėti 99 centus už vieną dainą. Prieš tai dainos buvo neatskiriama albumų dalimi. Nuotraukoje 4 kartos „iPod Shuffle“.
iPhone“ yra pelningiausias visų laikų „Apple“ įnagis. Dabar iš „iPhone“ bendrovė gauna apie du trečdalius visų pajamų. Nuotraukoje S. Džobsas laikantis savo rankose „iPhone“ 4 telefoną.

1996 m. jo paties įkurtą „NeXT“ įmonę, kurią jis įsteigė, kai buvo išmestas iš savo pirmosios bendrovės, „Apple“ įsigijo už $400 mln. 1997 m. S. Džobsui buvo paskirtos laikino vadovo pareigos. Jis ėmėsi vadovauti milžiniškus nuostolius patiriančiai bendrovei. Tais pačiais metais „Microsoft“ suteikė $150 mln. paskolą „Apple“ bendrovei. Pastaroji investicija išgelbėjo S. Džobsą ir jo įkurtą bendrovę nuo bankroto. Verslo pasaulyje tai laikoma viena iš didžiausių klaidų, kuri kainavo „Microsoft“ įmonei labai daug. Galiausiai „Apple“ rinkos vertė pranoko „Microsoft“.[10]

Kartu su kompanija „NeXT“, „Apple“ nusipirko ir jų išradimus, kurie vėliau tapo ir „Apple“ produktų dalimi. Didžiausią įtaką padarė „NeXTSTEP“, kuris vėliau tapo „Mac OS X“. Vadovaujant Džobsui, kompanija pastebimai padidino pardavimų skaičių ir pristatė tokius naujus produktus kaip „iMac“. 2000 m. „Macworld“ parodoje Džobsas oficialiai tapo nebe laikinu, o nuolatiniu „Apple“ vadovu.

2001 m. Kalifornijoje ir Virdžinijoje atidarytos pirmosios parduotuvės „Apple Store“. Netrukus po to „Apple“ pristatė asmeninį muzikos grotuvą „iPod“. 2003 m. rinkai pristatyta muzikos atsisiuntimų svetainė „iTunes Store“.

Pasaulinėje programavimo konferencijoje 2005 m. birželio 6 d. S. Džobsas pranešė, kad 2006 metais „Apple“ pradės gaminti „Intel“ „Mac“ kompiuterius. 2006 m. sausio 10 d. naujieji „MacBook Pro“ ir „iMac“ tapo pirmaisiais „Apple“ kompiuteriais, kuriuose panaudotas „Intel Core Duo“ procesorius. 2006 m. rugpjūčio 7 d. „Apple“ visoje „Mac“ produktų linijoje („Mac Pro“, „MacBook“, „Macbook Pro“) pakeitė mikroschemas į „Intel“ lustus, tai yra virš 1-rių metų anksčiau nei buvo skelbta.[11]

„Macworld“ parodoje 2007 m. sausio 9 d. S. Džobsas pranešė, kad „Apple Computer“ bendrovė nuo šiol bus vadinama tiesiog „Apple“ siekiant pabrėžti, kad jos veikla nebėra susijusi tik su kompiuterių kūrimu. Renginyje taip pat buvo paskelbta apie naująjį bendrovės išmanųjį telefoną „iPhone“ ir „Apple TV“.[12]

2008 m. liepos 11 d. „Apple“ įkūrė „App Store“ – internetinę parduotuvę. Per mėnesį parduotuvėje buvo parduodama 60 milijonų programėlių. Tai siekė vidutiniškai 1 milijono dolerių pajamų per dieną. Po trijų mėnesių, buvo paskelbta, kad „Apple“ tapo trečiu pagal dydį mobiliųjų telefonų tiekėju pasaulyje dėl „iPhone“ populiarumo.

2009 m. vasario 15 d. S. Džobsas pranešė, kad jis išeina atostogų šešiems mėnesiams, iki 2009 m. birželio mėn, kad jis pats sutelktų dėmesį į savo sveikatą, o įmonė – į savo produktus. Vėliau jis grįžo vadovauti bendrovei.

2010 m. pasirodo pirmasis planšetinis kompiuteris „iPad“. „Apple“ pristato rinkai „iPhone 4“ ir „iPad“ su savo gamybos lustais.[13]

2011 m. rugpjūtį dėl sveikatos problemų S. Džobsas atsistatydino nuo „Apple“ vadovo pareigų. Prieš tai jis laikinai buvo pasiėmęs atostogų dar kartą, kad atsigautų nuo negalavimų. 2011 m. lapkričio 5 d. „Apple“ pranešė, kad S. Džobsas mirė. Būta daug nuogąstavimų dėl bendrovės likimo, tačiau jie nepasiteisino. Bendrovė ir vėliau klestėjo vadovaujant Timui Kukui.

Timo Kuko vadovavimo laikotarpis

Beats Electronics“ įsigijimas buvo didžiausias „Apple“ pirkinys, kuris bendrovei atsiėjo $2,6 mlrd.
Dalis „Apple“ gaminių yra išgraibstomi dar likus prieš savaitę iki produkto pasirodymo. Taip pat įprasta matyti nusidriekusias eiles prieš „Apple“ naujojo „iPhone“ modelio pasirodymą.

2011 m. rugpjūčio 24 d. S. Džobsui pasitraukus iš „Apple“ generalinio direktoriaus pareigų ir tapus jos valdybos pirmininku, jo vietą užėmė Timas Kukas. Jis prieš tai buvo atsakingas už bendrovės informacijos srauto tvarkymą ir už įmonės technologizavimą (angl. CIO; Chief Information Officer).

2014 m. pasirodė pirmasis planšetinis telefonasiPhone 6 Plus“.

2014 m. „Apple“ įsigijo ausinių gamintoją ir muzikos transliavimo internetu paslaugas teikiančią bendrovę „Beats Electronics“. Tai buvo didžiausias „Apple“ pirkinys, kuris bendrovei atsiėjo $2,6 mlrd. Analitikai teigė, kad „Apple“ įsigijo pastarąją bendrovė, idant galėtų konkuruoti su „Spotify“. Netrukus po to „Apple“ rinkai pristatė „Apple Music“. Dabar ji yra antra pagal dydį muzikos transliavimo bendrovė pasaulyje. Šiuo metu „iTunes Store“ dainų atsisiuntimo reikšmė menksta todėl, kad ryškėja muzikos transliavimo linkmė.

2015 m. pasirodė galingesnis planšetinis kompiuterisiPad Pro“, skirtas daugiau verslo klientams.

2015 m. „Apple“ pristatė „Apple Watch“, apie 1 mln. žmonių JAV užsisakė išmanųjį laikrodį pirmą jo pasirodymo dieną. „Apple Watch“ buvo išparduotas per kelias valandas, palyginus išmanieji telefonai „iPhone 6“ ir „iPhone 6 Plus“ per pirmas 24 valandas sulaukė daugiau nei 4 mln. užsakymų.

2015 m. „Apple“ pristatė mobiliųjų mokėjimų sistemą, skirtą atsiskaityti su „iPhone 6“ ir kitais „Apple“ įnagiais. Anot „Apple“ vadovo Timo Kuko, „Per pirmas 72 valandas nuo „Apple Pay“ pasirodymo prie sistemos prisiregistravo daugiau nei milijonas kredito kortelių turėtojų JAV. Šiuo metu valstijose per „Apple Pay“ vykdoma daugiau sandorių nei visais kitais bekontakčiais mokėjimo būdais kartu sudėjus“.

Po „iPhone 6s“ ir „6s Plus“ išleidimo, „Apple“ pardavimai pirmą kartą bendrovės istorijoje mažėjo, palyginti su praėjusiu modeliu. „Apple“ nebepajėgia džiuginti investuotojų sparčiu augimu, bet ji ir taip uždirba mažiausiai dvigubai daugiau nei kitos stambiausios JAV įmonės. „Apple“ akcijų vertė smuko $250 mlrd. nuo savo aukščiausio taško, pasiekto prieš metus, kuomet „Apple“ rinkos vertė siekė $772,7 mlrd. Krintant „iPhone“ pardavimams $1 trln. rinkos vertę bus sunku pasiekti.[14]

Šiuo metu „Apple“ uždirba 90 % pelno bei gauna 60 % pajamų parduodama vos 20 % vienetų išmaniųjų telefonų rinkoje, o jos vidutinio telefono kaina aukštesnė už artimiausio konkurento „Android“ mažiausiai tris kartus.[15][16][17] „Apple“ taip pat susižeria daugiau nei 50 % asmeninių kompiuterių rinkos pelno parduodama vos 6 % „Mac“ linijos kompiuterių PC rinkoje.[18] Tuo tarpu kitų gamintojų kompiuterių pardavimai krinta, o „Apple“ nežymiai auga.[19]

Literatūra

  • Walter Isaacson. Steve Jobs. Oficiali biografija.

Šaltiniai

  1. „Apple Stores: Everything We Know“. MacRumors. Nuoroda tikrinta March 30, 2016.
  2. „Apple Reports Record Fourth Quarter Results“. Apple Inc. October 27, 2015. Nuoroda tikrinta October 27, 2015.
  3. 3,0 3,1 Ovide, Shira (2016-01-06). „No Midlife Crisis for Apple“. Bloomberg Gadfly. Nuoroda tikrinta 2016-05-08.
  4. Yu, Hui-Yong (July 20, 2015). „Apple Said to Lease Office Space in Seattle Tower“. Bloomberg Business. Nuoroda tikrinta September 9, 2015.
  5. Ovide, Shira (2016-04-07). „Different Polish, Same Apple“. Bloomberg Gadfly. Nuoroda tikrinta 2016-05-08.
  6. Ovide, Shira (2016-04-22). „Microsoft Needs to Hang Up Its Phones“. Bloomberg Gadfly. Nuoroda tikrinta 2016-05-09.
  7. AlexTribou, Adam Satariano satariano Alex Tribou. „The iPhone Company“. Bloomberg.com. Nuoroda tikrinta 2016-05-08.
  8. „FT500: The World's Largest Companies“. Financial Times.
  9. „2015 BrandZTM Top 100 Most Valuable Global Brands“. Millward Brown.
  10. Farzad, Roben. „Microsoft's Apple Investment: The Worst Deal of Them All?“. Bloomberg.com. Nuoroda tikrinta 2016-05-08.
  11. „The Most Important Apple Executive You’ve Never Heard Of“. Bloomberg.com. Nuoroda tikrinta 2016-07-01.
  12. „Drop the Computer“. The Economist. ISSN 0013-0613. Nuoroda tikrinta 2016-05-08.
  13. „The Most Important Apple Executive You’ve Never Heard Of“. Bloomberg.com. Nuoroda tikrinta 2016-07-01.
  14. Ovide, Shira (2016-05-03). „Tim Cook's Failed Apple Pitch“. Bloomberg Gadfly. Nuoroda tikrinta 2016-05-08.
  15. Molla, Rani (2016-01-27). „Visualizing Apple's Dominance“. Bloomberg Gadfly. Nuoroda tikrinta 2016-05-08.
  16. Ovide, Shira (2016-01-26). „The iPhone Premium Defies Gravity“. Bloomberg Gadfly. Nuoroda tikrinta 2016-05-09.
  17. Ovide, Shira (2016-03-21). „Apple Dips a Toe Into the Mainstream“. Bloomberg Gadfly. Nuoroda tikrinta 2016-05-09.
  18. Ovide, Shira; Wakabayashi, Daisuke (2015-07-12). „Apple’s Share of Smartphone Industry’s Profits Soars to 92%“. Wall Street Journal. ISSN 0099-9660. Nuoroda tikrinta 2016-05-09.
  19. Ovide, Shira (2016-01-14). „Who's Killing the PC?“. Bloomberg Gadfly. Nuoroda tikrinta 2016-05-09.

Nuorodos