Masačusetsas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Vaitiekus (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Vaitiekus (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 36: Eilutė 36:
}}
}}


'''Masačusetsas''' ({{en|The Commonwealth of Massachusetts}}) yra 6-oji [[JAV]] valstija (nuo 1788 m. vasario 6 d.). Labiausiai apgyvendinta valstija Naujosios Anglijos regione JAV šiaurės rytuose. Ribojasi su Atlanto vandenynu rytuose, pietuose su Konektikuto ir Rod Ailendo valstijomis, šiaurėje su Naujojo Hampšyro ir Vermonto valstijomis, vakaruose su Niujorko valstija. Valstijos pavadinimas kilo iš Masačiusetso genties, praeityje įsikūrusios rytinėje valstijos dalyje. Masačiusetso sostinė ir didžiausias miestas Naujojoje Anglijoje yra Bostonas. Daugiau nei 80% valstijos gyventojų gyvena Bostono metropoliteno teritorijoje, garsioje savo praeitimi, švietimo įstaigomis ir išvystyta industrija. Iki industrializacijos periodo, Masačiusetse buvo vystomas žemės ūkis, žvejyba ir prekyba. Iki XX a. valstijoje buvo  išvystyta gamybos ekonomika, tačiau nuo XX a. ji buvo perorientuota į paslaugų sritį. Dabartinis Masačiusetsas garsėja, kaip globalus lyderis biotechnologijų srityje, inžinerijoje, aukštajame moksle, finansuose ir jūrų prekyboje.
'''Masačusetsas''' ({{en|The Commonwealth of Massachusetts}}) yra 6-oji [[JAV]] valstija (nuo 1788 m. vasario 6 d.). Labiausiai apgyvendinta valstija Naujosios Anglijos regione JAV šiaurės rytuose. Ribojasi su Atlanto vandenynu rytuose, pietuose su Konektikuto ir Rod Ailendo valstijomis, šiaurėje su Naujojo Hampšyro ir Vermonto valstijomis, vakaruose su Niujorko valstija. Valstijos pavadinimas kilo iš Masačusetso genties, praeityje įsikūrusios rytinėje valstijos dalyje. Masačusetso sostinė ir didžiausias miestas Naujojoje Anglijoje yra Bostonas. Daugiau nei 80% valstijos gyventojų gyvena Bostono metropoliteno teritorijoje, garsioje savo praeitimi, švietimo įstaigomis ir išvystyta industrija. Iki industrializacijos periodo, Masačusetse buvo vystomas žemės ūkis, žvejyba ir prekyba. Iki XX a. valstijoje buvo  išvystyta gamybos ekonomika, tačiau nuo XX a. ji buvo perorientuota į paslaugų sritį. Dabartinis Masačusetsas garsėja, kaip globalus lyderis biotechnologijų srityje, inžinerijoje, aukštajame moksle, finansuose ir jūrų prekyboje.


Šioje valstijoje veikia daug valstybinių ir privačių universitetų, bei technologijos įmonių.
Šioje valstijoje veikia daug valstybinių ir privačių universitetų, bei technologijos įmonių.

17:58, 14 gegužės 2018 versija

Masačusetsas
The Commonwealth of Massachusetts
Masačusetso vėliava Masačusetso herbas
Laiko juosta: (UTC-5)
------ vasaros: (UTC-4)
Valstybė Jungtinių Amerikos Valstijų vėliava Jungtinės Amerikos Valstijos
Administracinis centras Bostonas
Oficialios kalbos anglų
Gubernatorius Charlie Baker (R)
Gyventojų (2015) 6 794 422 (15)
Plotas 27 336 km² (44)
  - vandens % 13,3 %
Tankumas (2015) 249 žm./km² (3)
Aukščiausia vieta Greiloko kalnas (1064 m)
ISO 3166-2 US-MA
Tinklalapis mass.gov
Vikiteka MasačusetsasVikiteka

Masačusetsas (angl. The Commonwealth of Massachusetts) yra 6-oji JAV valstija (nuo 1788 m. vasario 6 d.). Labiausiai apgyvendinta valstija Naujosios Anglijos regione JAV šiaurės rytuose. Ribojasi su Atlanto vandenynu rytuose, pietuose su Konektikuto ir Rod Ailendo valstijomis, šiaurėje su Naujojo Hampšyro ir Vermonto valstijomis, vakaruose su Niujorko valstija. Valstijos pavadinimas kilo iš Masačusetso genties, praeityje įsikūrusios rytinėje valstijos dalyje. Masačusetso sostinė ir didžiausias miestas Naujojoje Anglijoje yra Bostonas. Daugiau nei 80% valstijos gyventojų gyvena Bostono metropoliteno teritorijoje, garsioje savo praeitimi, švietimo įstaigomis ir išvystyta industrija. Iki industrializacijos periodo, Masačusetse buvo vystomas žemės ūkis, žvejyba ir prekyba. Iki XX a. valstijoje buvo  išvystyta gamybos ekonomika, tačiau nuo XX a. ji buvo perorientuota į paslaugų sritį. Dabartinis Masačusetsas garsėja, kaip globalus lyderis biotechnologijų srityje, inžinerijoje, aukštajame moksle, finansuose ir jūrų prekyboje.

Šioje valstijoje veikia daug valstybinių ir privačių universitetų, bei technologijos įmonių.

Didžiausi miestai

2010 m. duomenys

Geografija

Ekonomika

Masačusetsas yra daugiausia pramoninė valstija. Jo įvairi pramonė gamina elektrinius įrenginius, pramoninę įrangą, gumą, metalą, plastiką, popierių, bei produktus iš jų, įrankius. Valstija garsi savo juvelyrikos dirbiniais.

Pagrindiniai žemės ūkio produktai yra spanguolės, obuoliai, pienas ir produktai iš jo. Žvejyba, bei kiaukutinių produktų gavyba pastaraisiai metais smuko. Valstijoje kasamos kalkės, molis, smėlis, žvyras, akmuo. Aptarnavimo sektorius, kuriame turizmas yra svarbiausias, dabar samdo vieną trečiąją valstijos populiacijos.

Demografija

Universitetai

Nuorodos

Lietuviai ir lietuviškas paveldas Masačusetse

Vestvilio užtvanka
Bostonas