Priklausomybė: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Žymos: Keitimas mob. telefonu Keitimas įskiepiu mobiliesiems
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 1: Eilutė 1:
Priklausomybėpsichikos sveikatos sutrikimas, liguistas polinkis kartoti tą patį veiksmą ar vartoti tą pačią medžiagą neribotą kiekį kartų.
'''Priklausomybė''' – [[Psichika|psichikos]] sveikatos [[sutrikimas]], liguistas [[polinkis]] kartoti tą patį veiksmą ar vartoti tą pačią medžiagą neribotą kiekį kartų.


Toks elgesys gali išprovokuoti kitokio pobūdžio problemas – tiek socialines, tiek psichologines, tiek patologines.
Toks elgesys gali išprovokuoti kitokio pobūdžio problemas – tiek socialines, tiek [[Psichologija|psichologines]], tiek [[Patologija|patologines]].


Priklausomybė gali būti seksualine ir paprasta.
Priklausomybė gali būti fizinė ir psichologinė.


== Psichologinė priklausomybė ==
== Psichologinė priklausomybė ==

10:39, 14 gegužės 2018 versija

Priklausomybėpsichikos sveikatos sutrikimas, liguistas polinkis kartoti tą patį veiksmą ar vartoti tą pačią medžiagą neribotą kiekį kartų.

Toks elgesys gali išprovokuoti kitokio pobūdžio problemas – tiek socialines, tiek psichologines, tiek patologines.

Priklausomybė gali būti fizinė ir psichologinė.

Psichologinė priklausomybė

Psichologinė priklausomybė – stiprus psichologinis pripratimas, galintis išsivystyti bet kokiai malonumą teikiančiai veiklai arba nemalonius jausmus sukeliančios veiklos vengimui.
Labiausiai paplitusios ir žinomos psichologinės priklausomybės yra azartiniams žaidimams, apsipirkinėjimui, interneto naršymui, bendravimui, pornografijai, seksui, darbui. Paskatinimo valdomas ar susietas su apibrėžtu atlygiu atsakas yra dominuojanti priklausomybės forma kontroliuojanti ar prognozuojanti individų elgesį.

Psichologinė priklausomybė gali išsivystyti kartu su fizine, dažnai susijusi su neįprastai didele tolerancija cheminėms medžiagoms. Tai gali įvykti vartojant fizinę priklausomybę sukeliančias narkotinės medžiagos. Plačiausiai žinoma ir tokią priklausomybę galinti sukelti medžiaga − nikotinas.

Psichologinę priklausomybę turintis asmuo, neturėdamas galimybės užsiimti atitinkama veikla ar suvartoti atitinkamos medžiagos, patiria psichologinį diskomfortą, nerimą, tampa dirglus ar net agresyvus.
Ši priklausomybės forma priklauso ir nuo žmogaus valios – psichologinę priklausomybę įmanoma nugalėti vien valios pastangomis, jei individas savo priklausomybę suvokia ir pripažįsta. Siekiant efektyvesnio atsistatymo ir sklandesnio progreso rekomenduojama kreiptis į savitarpio pagalbos grupes arba tos srities specialistus. Lietuvoje veikia priklausomybės ligų centrai bei savitarpio pagalbos grupės dedikuoti skirtingoms priklausomybėms: anoniminiai lošėjai, anoniminiai narkomanai, anoniminiai alkoholikai ir t.t.

Fizinė priklausomybė

Esant fizinei priklausomybe individas patiria fizinį diskomfortą, būdingas abstinencijos sindromas, kuomet organizmas negauna medžiagos, nuo kurios asmuo yra priklausomas.

Nuorodos