Auglys: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
S Atmestas 78.58.87.145 pakeitimas, grąžinta ankstesnė versija (Powermelon keitimas)
Žyma: Atmesti
Eilutė 9: Eilutė 9:


[[Kategorija:Onkologija]]
[[Kategorija:Onkologija]]

1. Traukuliai Nepaisant to, kokio tipo smegenų auglys susiformuoja, traukuliai yra vienas pirmųjų ženklų, jog kažkas negerai. Auglys dirgina smegenis ir tai sukelia nenormalų, netaisyklingą kūno judėjimą. Tai gali būti tiek visą kūną apimančios konvulsijos, tiek silpni, tačiau įtartini kažkurios galūnės ar veido dalies trūkčiojimai. 2. Nerangumas Jei žmogui sunku atrakinti duris, jis nerangiai lipa laiptais ar tiesiog nesugeba išlaikyti pusiausvyros, labai tikėtina, jog jam vystosi ar jau išsivystė smegenų auglys. Neįprastai nerangios galūnės, problemos kalbant, ryjant ar kontroliuojant veido išraiškas taip pat liudija apie šią problemą. 3. Kūno dalių nutirpimas Vertėtų atkreipti dėmesį į kūno ar veido dalių nutirpimus. Jei auglys formuojasi smegenų kamiene, dalyje, kuri jungia galvos ir stuburo smegenis, žmogus praranda pojūčius kai kuriose kūno dalyse ir judesiai tampa nerangūs, nekoordinuoti. 4. Atminties ir mąstymo pasikeitimai Tiesa, jog auglys gali sukelti elgesio ar asmenybės pakitimus, tačiau radikalios transformacijos, apie kurias dažnai girdime ar matome filmuose, nėra tokios jau dažnos. Paprastai auglį smegenyse turintys žmonės susiduria su atminties, mąstymo problemomis, jaučiasi pasimetę bei suglumę. 5. Pykinimas Pykinimas, nemalonūs pojūčiai pilvo srityje taip pat gali būti smegenų auglio simptomas. Ypač jei visa tai tęsiasi be paaiškinančios priežasties. 6. Regos sutrikimai Bet kokie regos sutrikimai — susilpnėjimas, susidvejinimas ar tiesiog neaiški rega — yra susiję su smegenų auglio atsiradimu. Šį auglį turintys žmonės kartais gali regėti neįprastas formas ar akyse „plaukiojančius“ darinius, vadinamus aura.

16:09, 20 balandžio 2018 versija

Auglys (navikas, tumoras, blastoma) – pakitusių ir neribotai besidauginančių ląstelių darinys. Augliai gali būti piktybiniai ar nepiktybiniai. Piktybiniai augliai auga greitai, susidaro dėl vėžio, tokie augliai gali infiltruotis į aplinkinius audinius bei išplisti į kitas kūno vietas, sudarydami metastazes. Nepiktybiniai augliai neplinta į kitas vietas, bet gali išaugti labai dideli, atstumti aplinkinius audinius, tokie augliai po pašalinimo paprastai neatsinaujina.

Dažnai nepiktybiniai augliai virsta piktybiniais.

Augliai gydomi operacija, jonizuojančiąja spinduliuote, antiblastominiais vaistais. Augliai būdingi visiems stuburiniams gyvūnams.